URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2017, 16:40

SoNoRo la Conac: Concerte de muzică clasică în Cetatea Oradea şi Conacul Komaromi

SoNoRo la Conac: Concerte de muzică clasică în Cetatea Oradea şi Conacul Komaromi (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul SoNoRo Conac, iniţiat în 2013 de o asociaţie naţională, va ajunge în luna iunie şi în Bihor. În cadrul acestuia se vor ţine concerte camerale în două monumente importante din judeţ, mai precis Cetatea Oradea şi Conacul Komaromi din satul Otomani, cu lucrări de Beethoven şi Schubert.

Muzică la conac

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural, au anunţat organizatorii.

În luna iunie a acestui an, primele concerte din cadrul proiectului vor avea loc la Cetatea Oradea şi la Conacul Komaromi din satul Otomani. În cadrul concertelor, partituri de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven şi  Ernst von Dohnanyi vor fi interpretate de artiştii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel).

Acces gratuit, dar cu rezervare

Pe 6 iunie, de la ora 20.00, va avea loc primul concert la Cetatea Oradea, cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală, fiind înălţată între anii 1570-1618, de arhitecţi italieni renumiţi. Intrarea va fi gratuită. 

Concertele vor continua pe 7 iunie, ora 18:00, la Conacul Komaromi, din Otomani, comuna Sălacea, construit la începutul secolului XVII, la ordinul nobilului maghiar Komaromi, nepotul preotului protestant cunoscut şi ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy. Aici, spectacolul va fi urmat de un cocktail. Accesul este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

În cadrul proiectului SoNoRo s-au ţinut concerte în Castelul Bran, Conacul Petre P. Carp, de la Ţibăneşti, Palatul Teleki, de la Gorneşti, Conacul Udrişte-Năsturel, de la Hereşti, precum şi în Casa de Oaspeţi din România a Prinţului de Wales şi Cetatea Făgăraş.

Anul acesta, după popasul în Bihor, concertele din cadrul SoNoRo conac vor continua în clădiri de patrimoniu precum Muzeul Enescu, Tescani, judeţul Bacău (10 iunie 2017), şi Castelul Sturdza din Miclăuşeni, Iaşi (11 iunie 2017).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON