URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2017, 10:42

Sfântul Black Friday

Sfântul Black Friday foto generic, idtotal.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Superstiţiosul popor român a scăpat de obsesia lui Vineri 13 cu ajutorul Vinerii Negre, verişoara sa mai tânără, mai frumoasă şi mai deşteaptă. Aceasta nu a venit de una singură, ci cu ajutorul corporaţiilor suficient de puternice pentru a face o sărbătoare naţională din lichidările de stocuri, care îşi petrec weekendul de după Black Friday numărându-şi banii şi râzând malefic.

Cu mulţi ani în urmă, nişte creiere ascuţite au înţeles că a le oferi oamenilor ceea ce le trebuie nu mai este suficient. Pentru a face mai mulţi bani trebuie să le inoculezi consumatorilor şi ce anume le trebuie neapărat, care sunt obiectele fără de care nu mai pot trăi de acum înainte, care sunt gadgeturile ce le vor confirma mai departe valoarea umană şi succesul social.

Inventarea unei sărbători a consumismului a fost mai uşoară decât se crede. A fost suficient să copieze modelul sărbătorilor religioase, acele ocazii ancestrale care opresc timpul în loc şi vând mai bine decât orice pe planeta asta. Finanţarea abundentă a campaniilor de publicitate şi lăcomia noastră le-a asigurat succesul. E cea mai nouă sărbătoare şi ne place atât de mult încât vrem să o repetăm cu orice ocazie. Şi o facem, căci, spre deosebire de Iisus, Vinerea Neagră nu are nevoie de un an între învieri.

La fel ca brazii de după Crăciun, rămăşiţele sărbătorii de Black Friday încep să apară pe lângă tomberoane şi cuşti de gunoi încă de a doua zi: ambalaje de televizoare, maşini de spălat, cafetiere, aspiratoare, cuptoare cu microunde. Ei le-au vândut ieftin, ca fraierii, noi le-am cumpărat şi mai ieftine, ca nişte deştepţi ce suntem. Ei au pierdut, noi am câştigat. În realitate, situaţia stă exact pe dos.

Fireşte, ceea ce se întâmplă acum, în România, este un model patentat, în urmă cu vreo 50 de ani, în America şi testat cu succes pe oameni şi firme. Negrul din titlu vine de la culoarea cu care contabilii din anii ’60 treceau în registre profiturile, în timp ce cu roşu se scriau pierderile. Emag şi Flanco au adus sărbătoarea în România în 2011. Doar Emag a împuşcat 8 milioane de euro în ziua aceea. Iar de atunci, de la an la an le merge tot mai bine.

Black Friday e doar începutul. În timp vor apărea vacanţa de Black Friday, prima de Black Friday şi o întrebare ce se prezumă enervantă din naştere: "Ce faci de Black Friday?". Totul se va desăvârşi prin apariţia unui sfânt nou, numa' bun de preamărit, Sfântul Black Friday, cel care va da legalitate deplină noii sărbători. Femeia pe care am văzut-o vineri făcându-şi recunoscătoare semnul crucii la ieşirea dintr-un magazin abia aşteaptă să-i pupe moaştele.

Şi iată-ne cu încă o sărbătoare în calendar, mai aproape cu un pas de criza consumului fără de producţie. Doamne ajută!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON