URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2017, 08:55

Sărbătoarea slovacilor în Cetatea Oradea: Locuitorii din Valea Cerului sunt cei mai buni la gătit găluşte, iar cei din Suplac la plăcinte (FOTO / VIDEO)

Câteva sute de persoane, majoritatea slovaci veniţi din toate colţurile ţării, au participat, sâmbătă după amiază, la Zilele Culturii Slovace, în Cetatea Oradea, întrecându-se în gătit şi pregătind o serie de evenimente menite să promoveze tradiţiile comunităţii.

La ora 18, atmosfera părea timidă în fortăreaţa orădeană. Reprezentanţi ai 12 echipe din tot atâtea localităţi se pregăteau pentru întrecerea de gătit de găluşte din cartofi cu brânză cu slănină prăjită şi cartofi răzuiţi, în vreme ce, în faţa scenei, curioşii ascultau cuminiţi muzica din boxe şi aşteptau să înceapă programul artistic.

"Evenimentul are două componente: un seminar la Băile Felix, unde s-a prezentat fiecare localitate cu ce are ea mai reprezentativ, cu poze şi toate tradiţiile. Fiecare sat are ceva aparte şi au venit slovaci de pretutindeni. Partea a doua e partea culturală şi gastronomică, cu concursuri de gătit în care s-au înscris 12 formaţii cu tot atâtea standuri, ca de exemplu Valea Cerului, Oradea, Aleşd, Şerani, Borumlaca, Foglaş, Suplacu de Barcău, Derna sau Voivozi", a explicat, dintre organizatori, Francisc Merka, preşedintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, filiala zonală, Bihor, Sălaj şi Satu Mare, tatăl fostului deputat al minorităţii.

Potrivit acestuia, în Bihor este cea mai mare comunitate de slovaci din ţară - aproximativ 3.000 de persoane - care, pe parcursul anului, desfăşoară diverse activităţi tocmai pentru a păstra vie flacăra tradiţiei.

La ora 20, curtea Cetăţii era mai colorată şi răsuna de muzică. Slovaci şi români de toate vârstele s-au strâns pentru a gusta din tradiţiile şi cultura slovăcească. 

Cu toate că sâmbătă, la festival, numărul participanţilor nu a fost ridicat, atmosfera în Cetate a fost caldă, ca într-o familie mare. Tineri curioşi, bătrânei veseli şi puşi pe bancuri ori copii zglobii s-au bucurat de cele câteva ore de program. A fost constant coadă găluşte şi plăcinte, pentru care pofticioşii au plătit numai cât au dorit, dat fiind că banii vor fi folosiţi pentru o tabără pentru copiii slovaci.

Până la urmă, juriul a decis că la gătitul găluştelor cu brânză şi slănină este echipa din Valea Cerului, pe locul 2 cei din Derna, pe 3 - Suplacu de Barcău, pentru ca la plăcinte clasamentul să fie cu totul invers: pe locul 1 s-a situat echipa din Suplacu de Barcău, pe 2 – Fegernic, iar pe 3 au fost trei concurenţi: Valea Cerului, Voivozi şi Folgaş.

Cât despre partea artistică, sâmbătă seară erau programate să urce pe scenă ansamblurile folclorice "Cerovina" din Valea Cerului, "Datelinka" din Vărzari, "Lipka" din Budoi, respectiv grupurile vocale "Srdiecko" din Borumlaca, "Varadan" din Oradea şi "Fialka" din Mădăras.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON