URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2014, 10:15

Retrospectiva juridică a anului 2014

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă 2013 a reprezentat anul în care a intrat în vigoare Noul cod de procedură civilă, ce a înlocuit vechea legislaţie datând din 1865, 2014 a fost anul în care au intrat în vigoare Noul cod penal şi Noul cod de procedură penală.

La începutul anului trecut arătam că una dintre provocările majore la care va trebui să facă faţă sistemul judiciar român va fi aceea de aplicare a dispoziţiilor noilor coduri care, spre deosebire de cel civil şi cel de procedură civilă, vor produce efecte vizibile imediat, acestea urmând a fi aplicabile şi proceselor în curs la data intrării lor în vigoare.

Aceasta a fost şi realitatea, aplicarea practică a noilor coduri generând în primă fază o jurisprudenţă neunitară. S-a mers până acolo încât am avut decizii contradictorii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale Curţii Constituţionale pe problema aplicării legii penale mai favorabile. Până la urmă a învins poziţia Curţii Constituţionale, astfel încât legea penală mai favorabilă a fost aplicată global, generând multiple nedreptăţi în practica judiciară penală.

Pe parcursul anului 2014 s-a dovedit că aceste coduri au fost prost întocmite, iar efectele superficialităţii redactorilor acestora continuă să se vadă zi de zi.

În a doua jumătate a anului au început să apară aproape săptămânal decizii ale Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale mai multe prevederi, în special din Codul de procedură penală - spre exemplu judecata fără citare în camera preliminară sau în cazul plângerilor împotriva soluţiilor procurorului. Nici Codul penal nu a „scăpat", ultima decizie, din decembrie, constatând neconstituţionalitatea art. 336 din Noul cod penal cu privire la momentul în care se apreciază alcoolemia în cazul infracţiunii de conducere pe drumurile publice având în sânge îmbibaţie alcoolică.

În materie civilă, anul 2014 a adus o lege (Legea nr. 138/2014) de modificare a unor prevederi din Codul de procedură civilă, precum şi o nouă lege a insolvenţei - Legea nr. 85/2014 (Codul insolvenţei).

De asemenea, trebuie subliniat că anul ce se încheie a adus mai multe clarificări (prin decizii interpretative ale Curţii Constituţionale şi prin „minute" de unificare a practicii judiciare) cu privire la aplicarea noii legislaţii procesual civile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
teoria ca teoria
Aceasta este partea teoretica, frumoasa! Eu insa nu pot sa nu ajung si la chestiuni practice! Si sa observ ca toti ochii sunt atintiti spre politicieni si dosarele de coruptie scapandu-se din vedere dosare mai mici(pentru justitie)dar cu efecte grave pentru justitiabili! Cum facem sa-i invatam pe judecatorii bihoreni ce este DOL-ul? Cum reusim sa-i convingem ca exista DOL-ul reticent? C.M.(T.B.) sau I.D.T(C.A.O.)se pare ca nu au auzit de asa ceva! Literatura de specialitate(DAN CHIRICA)prezinta magistral spete de DOL RETICENT! Sa luam un exemplu:un dezvoltator(partea puternica a contractului)incheie un contract de executie cu persoana X(partea considerata "slaba" a contractului)DAR UITA SA SPUNA ca in conformitate cu un contract de asociere in participatiune incheiat cu Consiliul Local Y AR TREBUI SA EXECUTE CONSTRUCTIILE LA UN PRET MAXIMAL(consecinta unei LICITATII PUBLICE). Consiliul Local Y prin Primarul Z(adica Petru Filip)uita si el sa atentioneze co- contractantul asupra acesti aspect! In fapt NU UITA ci ASCUNDE, TACE! ASCUND, TAC(ambii). De unde putea sti co contractantul despre asa ceva? Poate daca i se arata Fecioara Maria in vis si il atentiona, lucru care nu s-a intamplat! DACA NU SUNTEM IN FATA UNUI DOL RETICENT, nu stiu ce s-ar putea spune! Si inca un DOL RETICENT de mare IMPACT! da, stiu slagarul cu judecatorii care judeca potrivit propriei lor convingeri! Ramane de vazut ce fel de convingere: morala, materiala????
Postat 28 Decembrie 2014, 13:01 de TDS
Nu face 50 euro acest articol !!!
Nimic despre faptul că noile coduri încep să-şi arate limitele, fiind nevoie de perfecţionare continuă ca să le poţi aplica ... asta ca să se dea de lucru la câţiva mediocrii sau amatori !!!
Postat 28 Decembrie 2014, 11:13 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON