URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2014, 17:34

Reguli finale: Câinii din adăpost pot fi eutanasiaţi după 14 zile, iar sterilizarea este obligatorie pentru toţi câinii de rasă comună ori metişi

Consiliul Local a aprobat, luni, forma finală a regulamentelor ce vizează câinii cu stăpân şi fără stăpân din Oradea. Astfel, aleşii orădenilor au dat undă verde Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Oradea, respectiv Regulamentului privind deţinerea câinilor şi stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună sau metişi din municipiul Oradea.

Taxă câinească

Regulamentul ce vizează câinii cu stăpân stabileşte drept obligatorie sterilizarea tuturor câinilor cu stăpân de rasă comună ori metişi, până cel târziu la 1 ianuarie 2015, iar cei care încalcă această prevedere riscă amenzi între 300 şi 500 de lei. Scapă de sterilizare câinii de rasă care au prevăzut acest lucru în carnetul de sănătate. Totodată, Primăria a eliminat subvenţia pe care a acordat-o anul trecut sterilizării patrupedelor, astfel că orădenii vor suporta aceste cheltuieli din buzunarul propriu.

Acelaşi regulament obligă toţi proprietarii de câini din Oradea, indiferent de rasă, să-şi microcipeze animalele, dar şi să declare fiecare gestaţie a femelelor medicilor veterinari.

Orădenii care stau la bloc ori la curte comună vor trebui să obţină acordul majorităţii vecinilor. Astfel, şi cei care au deja un câine trebuie să obţină acest acord din partea vecinilor de scară ori de curte, nu doar a celor cu care au perete comun. În plus, noul Regulament dă asociaţiilor de proprietari posibilitatea să instaureze o taxă specială pentru proprietarii de câini, justificată prin curăţenia care se facă după patruped în spaţiile comune.

Un alt articol al regulamentului prevede că ridicarea cadavrelor de câini de la orădeni se face gratuit prin serviciul Administraţiei Domeniului Public.

Eutanasiere pe bază de "ţidulă"

Cel de-al doilea regulament aprobat de aleşii orădenilor prevede că toţi câinii fără stăpân din oraş sunt ridicaţi de angajaţii ADP şi duşi la adăpostul Grivei, de pe strada Coriolan Hora. Cei bolnavi incurabili vor fi eutanasiaţi, în timp ce căţeii sănătoşi vor intra în cuştile din adăpost.

Orădenii pot vizita gratuit adăpostul de câini de luni până vineri, între orele 12 şi 18, iar sâmbăta şi duminica între 10 şi 12. De asemenea, ei pot filma ori fotografia căţeii, dar nu au voie să-i hrănească.

Pentru câinii cu stăpân ridicaţi de hingheri de pe străzi, ADP are obligaţia să contacteze proprietarul şi să-i dea posibilitatea să-şi revendice animalul. Dacă proprietarul nu-l ia acasă în 7 zile, câinele devine adoptabil.

Regulamentul mai prevede că câinii care stau mai mult de 14 zile în adăpost pot fi eutanasiaţi, prin decizie individuală dată de un împuternicit al primarului. Conform regulamentului, eutanasierea se face, însă, doar dacă numărul câinilor depăşeşte numărul locurilor din adăpost.

Totodată, orădenii au posibilitatea să adopte la distanţă un câine, ceea ce înseamnă că îl păstrează în adăpost, dar plăteşte lunar 100 de lei pentru hrana şi îngrijirea animalului.

Cele două regulamente au fost adoptate fără prea multe discuţii. Singurul care a ridicat o problemă a fost consilierul local UDMR Ritli Csongor, care a cerut ca cele 14 zile de şedere în adăpost, înainte de eutanasierea câinilor, să fie lucrătoare, nu calendaristice. Propunerea sa nu a fost aprobată, însă, de ceilalţi aleşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sovata
spatiul verde in zona sovata miroase a fecale de ciine ,5%din proprietari de ciine curata dupa ei restul pe nesimtite merg mai departe ...
Postat 18 Februarie 2014, 09:00 de laszlo
In sfarsit
In sfarsit vom scapa de lighioanele de pe strazi si de babele care le dau de mancare. In plus ma bucur ca cei care au caini si stau la bloc vor trebui sa ceara aprobarea celorlalti pentru a-i tine. Sa nu-mi mai urle in cap noaptea jivina de la doi.
Postat 18 Februarie 2014, 01:28 de Coriolan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON