URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2014, 16:05

Războiul mărţişorului: Comercianţii ambulanţi acuză Primăria că îi împinge în faliment prin desfiinţarea a 100 de locuri pentru tarabe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vânzătorii ambulanţi s-au "înţepat" anul acesta cu mărţişorul. 15 comercianţi au fost joi dimineaţă în audienţă la viceprimarul Mircea Mălan pentru a protesta împotriva deciziei municipalităţii de a desfiinţa circa 100 de locuri de vânzare din faţa pieţelor.

Orădenii susţin că municipalitatea îi împinge cu bună ştiinţă în faliment anunţând reducerea numărului de locuri în ultima clipă, odată cu scoaterea la licitaţie a amplasamentelor, după ce comercianţii şi-au comandat deja marfa.

"Noi ne-am pregătit cu două-trei luni înainte, ne-am plătit marfa, iar acum vom rămâne cu ea pe cap. Dacă ne anunţau din timp că vor înjumătăţi numărul de locuri şi nu vom avea unde le vinde, nu ne băgam banii în mărţişoare", a reclamat Emilia Popovici.

Vor rămâne cu marfa

Femeia spune că, în funcţie de comenzile făcute furnizorilor, vânzătorii ambulanţi vor pierde între 1.000 şi 3.000 lei, pentru că nu vor avea unde îşi vinde marfa în Oradea.

"De ani de zile în Oradea vin comercianţi din toată ţara. Vor fi 200-300 de oameni cu care o să licităm pentru jumătate din locurile de anul trecut. Cei care vor veni din Braşov sau Târgovişte vor tot licita, ca să nu se întoarcă acasă cu marfa, iar noi vom rămâne fără locuri", a acuzat Laura Groze.

Deşi vânzarea de mărţişoare pentru 1 martie este o activitate tradiţională şi era de aşteptat ca micii comercianţi să îşi facă stoc de marfă, Primăria a anunţat reducerea numărului de locuri de pe domeniul public abia pe 10 februarie, odată cu publicarea anunţului pentru licitaţia publică cu strigare din 21 februarie.

Preţuri exorbitante

Anul acesta Primăria pune la dispoziţia comercianţilor 150 de locuri, din care 126 pe strada Republicii, iar diferenţa în zone precum staţia de tramvai din Piaţa Unirii, bulevardul Decebal colţ cu strada Primăriei, staţia de autobuz de la Bunexim din strada Războieni şi vecinătatea Grădiniţei 44 din Calea Aradului.

La fel ca anul trecut, preţul de pornire al licitaţiei este de 4 lei pe metrul pătrat pe zi pentru o perioadă de 8 zile, între 22 februarie şi 1 martie, iar pasul de licitaţie este de 50 de bani. Dacă în 2013 un loc de vânzare de mărţişoare a fost adjudecat pentru sume între 300 şi 400 lei, anul acesta comercianţii se aşteaptă la chirii exorbitante.

"Anul trecut cel mai prost loc s-a dat cu 200 de lei, dar au fost locuri bune pentru care s-a plătit şi 1.000 lei. Anul ăsta, că le-au înjumătăţit, toate locurile vor costa atât. Noi ne-am băgat deja banii în marfă, aşa că nici n-o să ne putem apropia de ele", a reclamat o comerciantă.

La cererea APD

Tânguirile comercianţilor ambulanţi nu i-au impresionat, însă, pe reprezentanţii municipalităţii. Delegat să discute cu vânzătoarele, viceprimarul Mircea Mălan a respins propunerea acestora de scoatere la licitaţie a amplasamentelor din faţa pieţelor orădene.

"Nu este vorba de a îngrădi dreptul acestor comercianţi de a vinde, ci de a-i proteja pe cei care vând în pieţe şi plătesc taxe de-a lungul întregului an, nu doar sezonier", a afirmat Mălan.

Viceprimarul a declarat că măsura a fost luată la propunerea Administraţiei Domeniului Public şi a fost pusă în operă prin ordin al primarului încă din 22 ianuarie. Liviu Andrica, directorul ADP, şi-a susţinut cererea cu argumente, iar potrivit acestora vânzătorii de mărţişoare sunt victimele colaterale ale războiului între comercianţii de flori.

"Am cerut eliminarea locurilor din faţa pieţelor la solicitările comercianţilor de flori din pieţe. Oamenii au reclamat: «Bine că noi închiriem mese tot anul, plătim taxe şi când e 1 şi 8 martie, vin alţii, îşi pun mesele în faţa pieţei, lângă staţia de tramvai, şi ne iau caimacul!». Asta e concurenţă neloială!", a povestit Andrica.

Cu mărţişorul în piaţă...

Directorul ADP a spus că nu are niciun interes să interzică vânzarea de mărţişoare, dimpotrivă, va pune comercianţilor la dispoziţie locuri în piaţă. "În schimbul celor 100 de locuri o să le punem la dispoziţie 200 de locuri! Numai în piaţa Cetate avem 100 de locuri, dar amenajăm şi în piaţa Rogerius, în Decebal, peste tot...", a declarat directorul.

Soluţia propusă de reprezentanţii ADP nu este, însă, pe placul comercianţilor. "De ani de zile vindem în stradă. Aşa este obişnuit orădeanul. N-o să vină nimeni să cumpere mărţişoare între morcovi şi cartofi", a spus o femeie.

Ultima şansă...

Conştienţi că nu pot forţa Primăria să liciteze amplasamentele eliminate, la propunerea viceprimarului Mircea Mălan, comercianţii au depus o cerere în care au enumerat alte amplasamente decât în faţa pieţelor pe care şi-au putea depune mesele.

Printre acestea se numără zone din vecinătatea bisericuţei şi staţiei de autobuze din Nufărul, Parcul 1 Decembrie, Parcul Magnoliei, strada Predeal şi staţia de taxiuri din bulevardul Decebal. Cererea urmează să fie analizată de conducerea Primăriei, eventuala majorare a numărului de locuri urmând să fie anunţată înainte de ziua licitaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
tigani
Adica anul asta nu va mai fi tigania de anii trecuti.?cu toti tuciurii vanzand rahaturi chinezesti cu pretde cesuri de lux?bravo primariei...ar trebui sa ii lase doar pe dei care pot face dovada ca au produse faute decei un soi de handmade sau ceva...
Postat 14 Februarie 2014, 10:46 de clau
Romanul
Cu un adaos exorbitant / martisor (undeva la 100-200% sau chiar mai mult) si fara a plati vreo taxa sau impozit pe venitul castigat, sta lumea si se plange de chirie. A investit 1000-3000 RON in martisoare si chiria va fi 1000 RON. Practic cu 2000 RON investiti venitul ar fi undeva la minim 4000 RON din care se scad cei 1000 RON pentru chirie si.. cam atat. Raman cu un profit de 3000 RON in cateva zile. Groaznic.
Postat 13 Februarie 2014, 17:18 de Marius
evaziune fiscală
A documentat cineva fenomenul acesta cu mesele si martisoarele? Un bon fiscal nu vede nimeni in urma vanzarilor. In locul primariei as incepe licitatia de la 1000 lei si as mari cu 10 lei pasul.
Postat 13 Februarie 2014, 17:00 de adrian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON