URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2018, 16:53

Proiecte de suflet la Swimathon Oradea. Se strâng bani pentru operaţia lui Alex, un tânăr aproape orb, care învaţă la Eminescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au ales cele 23 de proiecte pentru care se va înota, pe 21 aprilie, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Swimathon Oradea, un eveniment organizat de Fundaţia Comunitară.

Între cauzele înscrise se numără amenajarea de toalete în şcolile rurale, organizarea de tabere dedicate copiilor cu boli oncologice şi strângerea de fonduri pentru două operaţii la ochi necesare unui adolescent orădean, Alex Ilisie, pentru a-şi păstra restul de vedere.

Ajutor la Viena

BIHOREANUL a scris în 2016 povestea lui George Alex Ilisie, care pe atunci avea 16 ani şi intrase la Colegiul Mihai Eminescu cu media 9,69. Tânărul s-a născut cu o afecţiune rară, aniridie congenitală, adică ochii săi nu au irisuri.

Deşi iniţial se credea că băiatul e orb, ulterior s-a descoperit că acesta are resturi de vedere. Acum el nu mai vede deloc cu ochiul drept şi mai are un rest de 10% de vedere la ochiul stâng. Chiar şi aşa, Alex îşi doreşte să înveţe în continuare alături de colegii săi într-o şcoală obişnuită şi să se bucure de adolescenţă.

Pentru a nu-şi pierde complet vederea, adolescentul ar avea nevoie de două operaţii care se fac la Viena, iar suma necesară se ridică la 28.200 lei.

După ce a apărut în BIHOREANUL, Alex, acum în vârstă de 17 ani, a primit o bursă din partea Asociaţiei D’Apetresii din Oradea pentru curajul său şi meritele sale şcolare.

Cauze nobile

Şi Clubul Rotary s-a înscris la Swimathon pentru a strânge bani în proiectul "Toalete ca la carte" pentru şcolile din mediul rural, ţinta propusă fiind de 10.000 lei.

Între obiectivele celorlalte proiecte se numără organizarea unei tabere gratuite de recreere terapeutică pentru copii cu boli oncologice, construirea, amenajarea şi dotarea unei case de tip familial pentru 12 copii abandonaţi, achiziţionarea unui microbuz care să asigure transportul copiilor, tinerilor şi adulţilor cu sindrom Down la programul centrului de zi, recuperarea medicală a lui Rareş, Vladimir, Alex, Giulia şi Erica, prin participarea la terapii de ultimă generaţie, precum şi oferirea sprijinului financiar şi moral pentru continuarea studiilor pentru 32 elevi proveniţi din familii defavorizate.

Descrierile tuturor proiectelor sunt disponibile pe portalul dedicat al Fundaţiei Comunitare.

Cei care au propus proiectele caută acum înotători şi sponsori pentru a face cât mai multe "valuri" în jurul cauzelor. Ediţia a VI-a a Swimathon Oradea se va desfăşura pe 21 aprilie, la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu.

Ultimii cinci ani au însemnat pentru Swimathon Oradea, transformarea în realitatea a 81 de vise, prin implicarea activă a 1225 de înotători şi peste 4700 de susţinători, care au contribuit la strângerea a 473.372 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON