URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2016, 16:25

Prin Patimi spre Înviere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Suntem în Săptămâna Patimilor, săptămână care ne propune un urcuş duhovnicesc spre marele Praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din morţi. Patimile, moartea şi Învierea fac parte din destinul pământesc al lui Iisus, din momentul în care în sfatul Sfintei Treimi s-a hotărât trimiterea Lui pe pământ, în trup omenesc, pentru a-şi asuma firea noastră umană din Fecioara Maria şi a lua asupra Lui păcatele noastre, pentru a ne repune în demnitatea noastră de fii ai lui Dumnezeu, prin refacerea ontologică a firii noastre umane alterate de păcat. 

Toate acestea au fost descoperite de Dumnezeu profeţilor Vechiului Testament, care le-au transmis contemporanilor lor. Iisus Însuşi le-a cunoscut dinainte, spunând deseori ucenicilor Săi că toate trebuiau să se împlinească aşa cum fuseseră rânduite (Luca 24, 25-27).

Profetul Isaia, cu multe sute de ani înainte, a descris chipul lui Iisus din timpul Patimilor: "Dispreţuit era şi cel din urmă dintre oameni... El fusese străpuns pentru păcatele noastre...  şi prin rănile Lui noi toţi ne-am vindecat" (Isaia 53, 3-5). Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos Şi-a anunţat Patimile, moartea şi Învierea, când încă era în viaţă (Matei 17, 22-23). Evenimentele petrecute acum aproximativ 2000 de ani Biserica le actualizează prin Deniile din Săptămâna Patimilor la care fiecare credincios este chemat să participe.

Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului a culminat cu slăvita Sa Înviere din morţi. Învierea Lui Hristos este temelia credinţei creştine, chezăşia credinţei în propria noastră înviere şi nemurire. Sfântul Apostol Pavel afirmă cu toată tăria că "toţi vom învia" (I Cor. 15,22). Învierea Domnului a stat la baza propovăduirii Evangheliei de către Sfinţii Apostoli la toate neamurile. Ziua Învierii este Ziua Bucuriei. De aceea Biserica ne cheamă ca "unul pe altul să ne îmbrăţişăm; să zicem fraţilor şi celor care ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere".

Ion Alexandru Mizgan
Preot ortodox

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON