URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2014, 17:11

Premieră naţională: proiectul consorţiului spitalicesc Oradea, pe masa aleşilor locali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Primarul Ilie Bolojan şi managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, fost director la Municipal, au anunţat vineri concretizarea unei mai vechi intenţii, pentru realizarea unui consorţiu între cele două unităţi spitaliceşti din Oradea aflate în subordinea municipalităţii. Conform explicaţiilor furnizate de cei doi într-o conferinţă de presă, scopul proiectului - o premieră naţională - este creşterea eficienţei concomitent cu reducerea cheltuielilor.

După ce edilul a precizat că realizarea consorţiului, ce urmează să îl aibă coordonator pe Carp şi drept organe decizionale Consiliile de Administraţie ale celor două spitale (acestea păstrându-şi fiecare personalitatea juridică), managerul Spitalului Judeţean a anunţat că sistemul "va funcţiona în patru domenii": o platformă comună de laboratoare, o platformă comună pentru achiziţiile de echipamente şi materiale, una pentru prepararea hranei şi, în fine, de personal.

Laborator integrat

Pentru început, a spus Carp, prima activitate care va fi gestionată în comun de cele două spitale este cea de laborator, de care depinde în proporţie de 80% acurateţea diagnosticelor şi stabilirea tratamentelor, şi care în întreaga Europă trece prin reforme radicale, impuse din motive financiare. Conform prezentării lui Carp, în Franţa, Germania, ţările scandinave şi chiar în Ungaria, tendinţa este, şi încă de câţiva ani, a înfiinţării sau concentrării unor laboratoare mari, complet automatizate şi cu servicii diversificate, care asigură prelucrarea de probe şi furnizarea de rezultate pentru regiuni geografice tot mai întinse, tocmai în scopul eficientizării activităţii.

Concret, în cazul Oradiei, a spus Carp, activitatea de laborator va fi integrată, astfel încât la Spitalul Municipal va funcţiona un laborator central, iar la Judeţean Unitatea de Primire a Urgenţelor va îngloba actualul laborator, care va presta servicii specifice, pentru urgenţe. Imediat ce integrarea va fi realizată, laboratorul central va prelua probele biologice de la toate secţiile celor două spitale din oraş, le va prelucra, iar rezultatele vor fi anunţate în format electronic, chiar şi într-un minut de la finalizarea prelucării.

Automatizare, relocare de personal

Atât primarul Ilie Bolojan, cât şi managerul Gheorghe Carp, au afirmat că în vecini, la Szeged, un asemenea sistem funcţionează de mai mulţi ani, rezultatul fiind scăderea cheltuielilor şi creşterea eficienţei. "În prima fază şi acolo s-a opus chiar medicul şef, care acum spune că a fost soluţia cea mai bună", a arătat Bolojan, adăugând că de atunci, în Szeged nici nu mai există laboratoare private. La rându-i, Carp a spus că în laboratorul central al consorţiului spitalicesc din Oradea urmează să fie prestate servicii inclusiv pentru clinici private, dar şi pentru spitalele departamentale (CFR şi Militar).

Managerul de la Judeţean a precizat, de asemenea, că laboratorul central va fi complet automatizat, ceea ce va permite relocarea - nu concedierea - unei părţi din personalul medical mediu, aproximativ 30 de asistente putând fi distribuite în secţii clinice, în timp ce economia de materiale ar fi anual de circa 100.000 euro. Carp a mai spus că pentru ca sistemul să funcţioneze, va fi necesară respectarea unei discipline mai severe, întrucât probele de laborator vor fi preluate zilnic numai într-un anumit interval orar, în rest urmând să fie făcute doar analize de urgenţă.

Pasul 2: o singură "bucătărie"

Fără a preciza termene pentru următoarele etape ale "unificării" activităţilor celor două spitale din Oradea, dr. Carp a spus că acestea vor avea şi o "platformă comună de preparare a hranei", în incinta fostului spital de Neurologie şi Psihiatrie, aflat acum în renovare. De asemenea, el a afirmat că şi activitatea de achiziţionare de aparatură şi materiale va fi comună, economiile fiind făcute prin scăderea preţurilor de achiziţii (en-gros costă mai puţin decât en-detail) şi prin reducerea personalului TESA. De asemenea, Carp a adăugat că riscul ca un spital să intre în criză de materiale va fi redus substanţial, deoarece pe viitor se vor încheia în special contracte-cadru, astfel încât firmele să fie obligate să poată furniza oricând diverse produse, fără însă ca spitalele să fie obligate să facă achiziţii în cantităţi excedentare.

Specificând că membrii Consiliilor de Administraţie ale Spitalului Judeţean şi Spitalului Municipal şi-au dat deja acordul de principiu pentru înfiinţarea consorţiului, primarul Ilie Bolojan a anunţat că decizia efectivă aparţine Consiliului Local, care va dezbate proiectul la reuniunea din 28 august.

Dacă acesta îşi va da acordul, municipalitatea va organiza o licitaţie pentru desemnarea unei firme specializate care să asigure proiectarea, execuţia şi echiparea viitorului laborator central.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
spitalele din oradea arata altfel...
pentru cei care nu stiu, din pacate am avut contact si cu alte spitale din orase mari vecine si va pot spune ca spitalele din oradea nu fac parte din romania si doar pentru asta apreciez orice initiativa deocamdata. ca mai trebuie lucrat la calitatea cadrelor medicale dar acolo cred ca e nevoei de timp pana se vor schimba obiceiurile, omul il schimbi mai greu dar conditiile din spitale doar cine vrea nu observa transformarea lor radicala. Felicitari si continuati tot asa, directia e buna.
Postat 10 August 2014, 11:58 de alin
MEGALOMANIE
Gheorghe...gheorghe...ai ajuns sa te crezi "cel mai cel" manager din aceasta urbe...practic ai devenit megaloman...Iti prevad un viitor cel putin sinistru...
Postat 10 August 2014, 10:57 de DOCTORUL
minciuna
Nu-i nici o premiera, la Bacau exista deja mai de mult si nu merge de nici o culoare, decat cea rosie comunista PSD. Tare se lauda duetul BOLO - CARP ca inventeza gaura la macaroana! Asta e aceeasi hotie cu alta denumire. Sa te lauzi ca esti liberal si sa vrei monopolizare, halal economie de piata in democratia romaneasca, unde va fi concurenta daca se vor inchide laboratoarele?
Postat 09 August 2014, 23:02 de ORADEAN
@TDS
Adevar graiesti.Stie toata Oradea ca Bolojan comite doar abuzuri iar Carp=comunist imputit, evreu securist!
Postat 09 August 2014, 20:38 de @TDS
CARP-one
Iar CARP-one(cel care in urma cu mai bine de 25 ani era sa-mi omoare un var! stie el despre ce e vorba, noroc ca totusi a avut atata bun simt sa ceara ajutorul lui BLACKY care a salvat situatia)ar fi cazul sa se retraga! Viata l-a pedepsit prea tare ca sa se mai bage oriunde! Un medic SUB MEDIOCRU si atat!
Postat 09 August 2014, 14:50 de TDS
Ioana Irina
Poate integram CONSORTIULUI si Spitalul CFR? Unde, zice-se isi desfasoara(desfasura)activitatea si I.I.F.(cel putin asta am vazut in Declaratia de avere a fostului sot Ioan Danut!)? Si, daca tot veni vorba: 1. Se spune ca pe 19 iulie ar fi avut loc cununia civila a stimabilului cu stimabila(asta e, fufele maritate se numesc stimabile). OK, am mai spus-o, dansa NU STIE CARTE dar de ce NU APRE CASATORIA respectiva pe site-ul cunoscut la rubrica Publicitatea casatoriilor? Daca casatoriile SUNT PUBLICE, ele SUNT PUBLICE pentru TOTI! Altfel suntem in fata UNUI ABUZ! PS Cum ABUZ a fost(daca e adevarat)faptul ca dansul l-a chemat pe Ioan Danut in propriul birou SA-I CEARA SA NU FACA SCANDAL! Daca in 2008(sa zicem!)mi-ar fi spus cineva ce avea sa urmeze as fi spus ca nu-i in toate mintile! Deci NEVER SAY NEVER!
Postat 09 August 2014, 14:46 de TDS
Spitalul Judetean - generator de boli in Oradea
Premiera nationala - Spitalul Judetean Oradea ,generator de boli ptr.oradeni.Cu buna stiinta a edililor, de zeci de ani Spitalul judetean necanalizat la reteaua orasului infesteaza paraul Paris cu o cantitate incomensurabila de lichid abject ( incarcat cu diferite substante si agenti patogeni) cu aspect si miros fecaloid in stadiu de descompunere la care se adauga si apele menajere provenite de la pseudocanalizarea strazii Santului,hotel Silver,Perind , precum si de la blocurile existente in zona spitalului si str.Ghe.Doja. (Z1,Z2,Z3,Z4).Toate aceste fluide alcatuiesc cursul paraului pe perioada lipsita de precipitatii .Fara canalizarea tuturor celor aflati pe intreg cursul paraului nu se va realiza depoluarea atat de clamata de factorii responsabili; ce a determinat oare ca acestia : ABA Crisuri,Ag.Prot.Mediului Oradea,Primaria sa ramana orbi la aceasta realitate evidenta si de altfel sesizata si de mine in multe randuri ? ... ramanand acuzati de Bolojan si Pasztor (ABA Crisuri)de poluarea paraului Paris cei cativa p0roprietari de " cotete ".
Postat 09 August 2014, 13:36 de Adrian Platona
excelenta idee...
m-am saturat de laboratoarele private care sunt in cardasie cu medicii care te trimit si isi iau parandaratul pentru asta. ca sa faci asta in oradea si sa te pui impotriva intereselor acestora trebuie sa ai cohones....
Postat 08 August 2014, 22:39 de oradean
se stia de mult...
Se stia de mai bine de doi ani acest lucru... Cand Bolojan l-a "eliberat" din functia de viceprimar pe Carp se stia deja ca acesta a cerut in schimb functia de director "peste toate spitalele" iar ca Bolojan a fost de acord. Hai domnu' Chirila ca doar si tu stiai, ca nu degeaba umblai pe la amandoi prin birouri . Si se stie cine "dirijaza" licitatiile la spital. Acuma la unu' maine la altu' dupa cum se plimba directoru'.... Hahahaha. Ce prosti suntem ca va toleram pe amandoi. Doi hoti.
Postat 08 August 2014, 20:36 de viceprimar
Dr. Carp, ai fost vreodată la laboratorul de la municipal ca pacient obisnuit ?????????????????
Bineinteles ca nu, pentru ca este cea mai mare mizerie de organizare ce se poate vedea in sistemul medical. Acum vrei monopol in sistem si sa aduci totul la acelasi nivel de mediocritate ????????????? Ca Bolojan e tolomac asta stim, dar tu parca aveai ceva graunte in capatana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Te prefaceai ca ai, nu-i asa ??????????????
Postat 08 August 2014, 20:15 de WinDos
O idee Occidentala!
O idee occidentala, revolutionara in Romania. Dar domnule Primar, sa nu cumva sa il puneti pe cel mai mare "combinator", pe Ircov sef peste toate achizitiile tuturor spitalelor pentru ca va veti trezi cu mizerii mai mari decat toata cladirea spitalului judetean! Omul nu stie numai sa isi ia dreptul. Nu il intereseaza sa fie treaba facuta de calitate. Daca el are partea din achizitie, o face, daca nu are comisionul lui o respinge, oricat de mare e scandalul dupa! Acest ordinar nu va reprezinta si nu merita sa stea langa dumneavoastra!
Postat 08 August 2014, 17:24 de IRCV
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON