URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2015, 14:50

Premieră în România: Un rinichi transplantat a fost prelevat din nou de la un bihorean şi va salva viaţa unui alt om

Premieră în România: Un rinichi transplantat a fost prelevat din nou de la un bihorean şi va salva viaţa unui alt om foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operaţie în premieră naţională la Spitalul Judeţean din Oradea. Rinichiul transplantat al unui bihorean care a ajuns în moarte cerebrală va salva viaţa unui alt român, după ce familia sa a acceptat să îi doneze o parte din organe.

"Este vorba de un donator de 37 de ani, care a fost transplantat cu rinichi primit de la tatăl său în luna aprilie, bărbatul a suferit un accident vascular cerebelos, a fost tratat la Terapie Intensivă, însă duminică s-a conturat tabloul clinic de moarte cerebrală", a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

De la soţia bărbatului, medicii au obţinut acordul pentru prelevarea inimii şi ficatului, iar pentru prelevarea rinichiului şi tatăl pacientului a trebuit să-şi dea acordul, pentru că el a fost cel care a donat iniţial organul.

"E pentru prima dată în România când un rinichi deja transplantat se recoltează din nou. O altă premieră e că prelevarea ficatului s-a făcut în întregime de o echipă de medici orădeni condusă de dr. Sorin Ianceu şi formată din dr. Sabău Tudorel Florian, Pataki Ştefan şi Pop Lăcrimioara. Echipa de la Cluj a fost condusă de dr. Florin Elec", a mai precizat Pantiş.

Până la urmă, echipa de medici a salvat doar ficatul şi rinichiul, astfel că viaţa a doi pacienţi va fi salvată, inima nefiind - se pare - compatibilă cu primitorul.

Rinichiul a fost dus la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, unde a fost transplantat altui bolnav, iar ficatul a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni.

Operaţia din noaptea de luni spre marţi a fost cea de-a 11-a de acest gen din Oradea, oraşul de pe Criş fiind în continuare pe primul loc în ţară la donarea de organe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON