URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2012, 13:36

Picturi murale din secolul XIX, restaurate în Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În şapte dintre sălile etajului şi în trei dintre încăperile parterului Corpului I (Consorţiul Cultural) al Cetăţii Oradea au fost descoperite picturi murale decorative, realizate cu şablonul, specialiştii începând deja munca de restaurare a acestora.

"Ele au fost executate undeva, conform evaluării specialiştilor, pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În unele cazuri au fost surprinse straturi succesive decorate cu benzi şi cu motive florale şi geometrice repetitive, ce sunt cu siguranţă mai vechi", se arată într-un comunicat semnat de Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei.

Istoricii de artă şi pictorii restauratori spun că aceste picturi provin din perioada eclectică. "Apariţia în masă a acestui tip de decoraţii se poate asocia cu apariţia şcolilor de meserii destinate zugravilor. Acest tip de decoraţii se putea întâlni atât în case de locuit din oraşele mari cât şi la clădiri publice. Din nefericire pentru Oradea şi judeţul Bihor ele nu s-au păstrat decât în Cetatea Oradea, în Corpul I, viitorul Consorţiu Cultural, susţin specialiştii. Tot ei insistă asupra faptului că o cercetare exhaustivă pe acest domeniu şi pe clădirile monument istoric şi de arhitectură nu s-a făcut în Bihor", se arată în acelaşi comunicat.

Reprezentanţii municipalităţii consideră importantă păstrarea şi punerea în valoare a acestor picturi pentru revitalizarea Cetăţii. "Importanţa lor constă în primul rând în prezenţa lor ca element estetic şi de epocă, evocând dragostea pentru frumos a locuitorilor din acest monument istoric", se precizează în comunicat.

Lucrările de restaurare a picturilor murale au început deja. "Pictorii restauratori au efectuat decaparea zonelor degradate, decaparea graduală sau parţială a unor straturi moderne pentru a pune în valoare stratul istoric. Urmează să se purceadă la curăţarea decoraţiei pictate şi reconstrucţia picturii decorative, punerea în valoare a picturiilor murale din bolta săliilor prin conservarea picturii existente şi integrarea cromatică (retuşarea) a acesteia", mai arată informarea. De asemenea, va fi reconstruită şi cornişa decorativă de sub boltele încăperilor.

Lucrările la etapa I a proiectului de revitalizare a Cetăţii Oradea sunt realizate în cadrul Programului Operaţional Regional şi cuprind reabilitarea majorităţii clădirilor existente. Acestea sunt în valoare de 36,8 milioane lei, adică aproximativ 8,6 milioane de euro şi au termen de finalizare iunie 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
... din nou
scuzem-scuze
Postat 07 Martie 2012, 18:53 de D S
erata si mea culpa
Imi cer scuzem "Ele au fost executate...". Viteza bat-o vina. Merci de sesizare!
Postat 07 Martie 2012, 18:40 de D S
.............
"Ele a fost executate undeva, conform evaluării specialiştilor, pe la jumătatea secolului al XIX-lea", domnule Sim, cat ati avut la gramatica in clasa a III-a, 4 pe linie sau pe flanc?
Postat 07 Martie 2012, 14:53 de Merlin from Berlin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON