URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2016, 14:29

Orădeanul Horia Oniţa nu mai este preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Naţional al Elevilor nu mai este condus de orădeanul Horia Oniţa. Tânărul, care a şi absolvit liceul în această vară, deci nu mai este elev, şi-a încheiat joi mandatul întins pe 17 luni. Începând de vineri, CNE este condus de fostul vicepreşedinte Vlad Ştefan, un tânăr din Braşov.

"A fost un mandat pe care l-am început cu dorinţa de a transforma filosofia mişcării de reprezentare a elevilor într-una puternică, practică, care îşi asumă necesitatea de a-şi asuma, în pofida oricăror consecinţe, semnalarea şi contracararea abuzurilor din sistem, cât şi responsabilitatea de a se poziţiona public pe teme de importanţă majoră care tind să nu fie abordate tocmai din cauza impactului pe care îl au şi a dificultăţii unei reforme veritabile care să elimine lacunele imense din sistemul de învăţământ preuniversitar", a scris Horia Oniţa pe Facebook, la finalul mandatului său.

Tânărul a făcut bilanţul lucrurilor pe care, alături de colegii săi, a reuşit să le schimbe. "Elevii din generaţiile următoare vor avea parte de multe drepturi de care noi am fost privaţi, precum: manuale şcolare pentru clasele XI-XII, Statutul Elevului, codul drepturilor şi obligaţiilor elevului, cu multe aspecte de bun-simţ ce erau încălcate până în prezent, reduceri de 50% conform legii la biletele de tren, dreptul de vot în Consiliul de Administraţie, renunţarea la pragul de 0.5 puncte la Evaluare Naţională şi Bacalaureat", a spus Oniţa.

De asemenea, el a precizat că a participat la numeroase dezbateri, emisiuni, şedinţe, a făcut zeci de cereri de informaţii publice şi a semnalat zeci de încălcări a legislaţiei în şcolie din România şi a încercat să promoveze ideea că "elevul nu mai poate fi considerat doar un apendice al şcolii, aşa cum de mult prea multe ori se întâmplă".

Tot în mandatul lui Oniţa, CNE a făcut un raport ("Rezoluţia privind viziunea asupra sistemului de învăţământ din perspectiva reprezentanţilor elevilor"), realizat pe baza unui chestionar aplicat la 10,000 de elevi, ce vorbeşte de curriculum, de docimologie, dotări, grupuri sociale dezavantajate, abandon, drepturi şi obligaţii, voluntariat ori rolul elevului în comunitate. 

"Totuşi, ceea ce vreau să rămână din mandatul pe care l-am coordonat este, pe lângă păstrarea drepturilor câştigate pentru elevi, o mentalitate prin care elevii reprezentanţi se informează mai mult, luptă mai mult pentru elevi şi pentru educaţia din România, se implică mai mult în comunitate şi aduc mai multă plusvaloare", a concluzionat Horia Oniţa.

Tânărul a mai arătat că CNE a devenit un actor important în scena educaţiei preuniversitare, fiind convocat inclusiv la întâlnirea preşedintelui României cu societatea civilă, şi "este prioritar să îşi dezvolte acest statut, să îşi păstreze independenţa decizională şi să îşi dezvolte independenţa juridică".

Oniţa le-a mai mulţumit tuturor colegilor cu care a colaborat. "Voi lupta în continuare, indiferent de locul în care mă voi afla, acum din postura de vicepreşedinte al Consiliului Tineretului din România, pentru progresul educaţiei româneşti şi pentru drepturile şi interesele elevilor din România. Les meilleur est a venir!", a mai spus fostul preşedinte CNE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
???
HoriCA_CAnd te vari in vreun partid? Si care va fi acela? PNL/PDL cumva? Esti un pusti care deja se comporta ca un politician? De ce n-ai atacat metodologia bac-ului ININTE de Bac si nu DUPA? Asa a dat mai bine? La ce facultate te-ai bagat?
Postat 29 Iulie 2016, 22:54 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON