URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2010, 11:47

Oradea, tot mai verde (FOTO)

Oradea, tot mai verde (FOTO) ÎN FOLOSUL COMUNITĂŢII. Mai bine de 60 de funcţionari publici din Primărie, Poliţia Comunitară şi Administraţia Socială Comunitară au ieşit vinerea trecută la plantat de pe strada Podului, dând startul campaniei de plantări voluntare "Oradea Verde"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a demarat săptămâna trecută o campanie în cadrul căreia orădenii sunt invitaţi la acţiuni voluntare de plantări.

Pe lângă completarea vegetaţiei în zonele unde există deficit de arbori, municipalitatea vizează şi crearea unei perdele verzi pe marginea şoselei de centură, pentru a proteja oraşul de efectul poluării autovehiculelor.

Acoperire totală

În cadrul campaniei "Oradea Verde", Primăria a pregătit un program complex de plantări ce cuprinde pentru această toamnă 3.500 de arbori. Dintre aceştia, 610 vor fi puşi de Primărie în 18 zone, între care Calea Clujului, zona blocurilor ANL pe B-dul Ştefan cel Mare, străzile Miron Costin şi Oneştilor, malul drept al Crişului pe Splaiul Crişanei, precum şi în Parcul Brătianu şi pe Lacul Roşu.

Cu sprijinul voluntarilor, municipalitatea doreşte să planteze alţi 2.000 de arbori în zonele Calea Aradului - Bricostore, Calea Aradului - OBI, pe malul drept al Peţei (între podul Piaţa Obor şi podul Calea Aradului), pe strada Octavian Goga - Cominca, pe Aleea Matei Basarab - Biblioteca Judeţeană, pe strada Umbrei - zona Cimitirului Municipal spre Ogorului (cartier Europa-Impact), pe strada Ogorului - pe lângă Cimitirul Municipal, pe Nufărului - lângă Biserica Penticostală şi campus, pe Nufărului lângă Selgros, pe Peţei spre Bumbacului, pe Calea Clujului spre cartierul Tineretului, pe străzile Matei Corvin, Podului şi Henrik Ibsen. Concentrarea asupra zonei şoselei de centură demonstrează un deziderat nou, dar necesar, al campaniei de plantări: realizarea unei perdele verzi care să împrejmuiască oraşul.

Apel la voluntariat

Startul acţiunii de voluntariat l-au dat 60 de funcţionari publici, angajaţi ai Primăriei, ai Administraţiei Social-Comunitare Oradea şi ai Poliţiei Comunitare, care au ieşit vinerea trecută la muncă pe strada Podului, în apropiere de giraţia cu strada Uzinelor, plantând 143 de frasini şi paltini. Salariaţii celor trei structuri ale municipalităţii au fost urmaţi sâmbătă de angajaţii Clubului CSM Oradea, care au plantat alţi 60 de arbori pe strada Nufărului, între piaţă şi giraţia cu strada Ogorului.

Următoarele acţiuni de voluntariat sunt programate pe 15 octombrie pe strada Ogorului, lângă Cimitirul Municipal, pe 16 octombrie în păduricea de pe Calea Clujului (unde şi-au anunţat prezenţa şi membrii Partidului Verde), pe 22 octombrie pe Aleea Matei Basarab (unde vor lucra şi membrii Fundaţiei Life), pe 29 octombrie pe strada Ogorului şi pe 5 noiembrie pe strada Matei Corvin.

Ofertă pentru Asociaţii

În funcţie de solicitările orădenilor, se vor programa acţiuni similare şi în alte zone. Pentru a se programa, doritorii trebuie să sune la Direcţia Tehnică a Primăriei (telefon 0259-437.000, interior 209 sau 166). Tot Direcţia Tehnică va pune la dispoziţia voluntarilor şi uneltele necesare: cazmale, lopeţi, târnăcoape şi cisterne cu apă pentru udat.

Asociaţiile de proprietari vor primi gratuit de la pepiniera RAPAS (strada Făgăraşului nr. 15) câte 10 arbori şi instrucţiuni despre cum trebuie să se facă plantarea astfel încât puieţii să prindă rădăcini. În total, asociaţiile pot planta circa 1.000 de arbori. Pentru a primi materialul săditor, reprezentanţii asociaţiilor trebuie să-l sune pe responsabilul de la Pepinieră, Doru Vaida, disponibil la numerele de telefon 0735-003.814 şi 0259-222.462.

Angajaţii instituţiilor publice, grădiniţelor, şcolilor, spitalelor, dar şi ai ONG-urilor, precum şi ceilalţi orădeni, sunt îndemnaţi să se implice în campania de plantări, municipalitatea mulţumindu-le dinainte pentru grija pe care o au faţă de oraşul în care trăiesc. Şi în care respiră...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON