URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2017, 12:11

Oradea ieri, Oradea azi: Vechile piețe ale orașului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Vechile pieţe ale oraşului

Oradea este cunoscută încă din Evul Mediu ca un centru de desfacere a mărfurilor aduse din diferite zone. La începutul secolului XX, ţăranii bihoreni obişnuiau să vină săptămânal la târg cu produse de toate felurile. Vorbim despre cultivatorii de legume şi fructe, crescătorii de animale şi meşteşugari diverşi.

La o simplă privire pe harta Oradiei din anul 1900, descoperim două puncte importante ale oraşului unde se făcea comerţ. Piaţa Mică (acum Piaţa Unirii) era atât un spaţiu public, cât şi unul destinat comercianţilor, însă doar până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Locul său a fost luat apoi de Piaţa Mare (azi Parcul 1 Decembrie), devenită piaţă agroalimentară, de bunuri nealimentare şi animale până în 1950.

În partea de vest a Oradiei se ţineau numai târguri de animale. Ele se întindeau în zona străzilor Vitéz (acum Decebal) şi Damjanich (Simion Bărnuţiu), în locul unde mai târziu s-a dezvoltat platforma industrială Înfrăţirea. Aici se comercializau cai, porci, vite şi alte animale. Mai spre Criş, în capătul sudic al viitorului Pod Decebal, era amplasată piaţa de lemne.

piaţa Rogerius, Oradea2017. Pieţe devenite centre de afaceri

În perioada comunistă, cea mai importantă piaţă agroalimentară din oraş se afla lângă Cetate. Numită Piaţa 23 August şi amplasată pe actuala locaţia a Oradea Plaza, ea era deservită de o linie industrială şi o platformă de descărcare a mărfurilor. Pe locul actual piaţa a fost mutată după 1990.

Alte pieţe, înfiinţate în anii ´60-´70, şi care există şi în prezent, sunt cele din Rogerius şi Decebal. În anii ´90 s-a decis înfiinţarea unor pieţe noi în Ioşia-Nord şi în Nufărul, ce funcţionau alături de câteva mai mici, în Velenţa, pe strada Aluminei şi pe Olimpiadei (desfiinţată în anii 2000).

O ultimă piaţă, care funcţionează şi în prezent, este cea de vechituri, dar ea va fi mutată de pe amplasamentul curent lângă strada Ogorului. Până nu demult, Piaţa Rogerius a avut un aspect de bazar, dezordonat şi deloc plăcut privirii. Printr-un proiect pe fonduri europene, a fost transformată în 2015-2016 într-un modern Centru de Afaceri cu Produse Agroalimentare, având pe acoperiş un local şi chiar un spaţiu verde. Celelalte pieţe, inclusiv Decebal, au fost şi ele modernizate, dar mult mai modest.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON