URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2016, 18:29

Oradea ieri, Oradea azi: Teatrul Arcadia a fost cândva un han, Arborele Verde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1900. Arborele Verde, mai mult decât un han

Puţini ştiu povestea clădirii din strada Vasile Alecsandri nr. 8 - intrarea în Pasajul Vulturul Negru. Acum mai bine de un secol şi jumătate, în clădirea cu un etaj funcţiona un han pentru drumeţii care aveau treabă prin oraş. Se numea Arborele Verde şi era un spaţiu cultural numai bun de "stat la o şuetă".

La parterul clădirii funcţiona unul din localurile care împodobeau strada, iar din faţa sa, începând cu anul 1860, plecau zilnic diligenţe către Băile Felix şi Băile Episcopeşti. Sala cea mare a servit nu doar ca local, ci şi ca sală de spectacole sau pentru întrunirile politice.

Pentru românii din Oradea, clădirea a avut o importanţă deosebită în perioada de dinaintea Primului Război Mondial: la 1 iulie 1871, aici se constituia Reuniunea Politică a Românilor din Comitatul Bihor, iar câţiva ani mai târziu tot aici se organizau balurile corului local Hilaria.

În anul 1900, în această clădire şi-a început activitatea Despărţământul, adică filiala orădeană a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura şi Cultura Poporului Român (ASTRA), instituţie ce promova cultura românească în Ardeal. Întrunirile sale aveau loc însă la intervale mari de timp, din cauza dezinteresului populaţiei.

2016. Teatrul Arcadia şi o faţadă scorojită

De istoria acestei clădiri se leagă şi numele lui Iosif Vulcan. În sala cea mare a fost pusă în scenă, în anul 1895, comedia acestuia "Sărăcie lucie", în cadrul a ceea ce numea istoricul Liviu Borcea "prima petrecere românească de amploare din Oradea". A fost prima reprezentaţie susţinută în oraş de o echipă de actori români.

Jubileul activităţii literare a lui Vulcan, dar şi cele aproximativ patru decenii de apariţie a revistei Familia erau de asemenea marcate, în 1904, în aceeaşi sală de festivităţi. După construirea palatului Vulturul Negru, clădirea Arborele Verde a fost inclusă în complex, dar hotelul de la etaj a fost desfiinţat şi transformat în cabaret.

La începutul perioadei comuniste, clădirea a intrat într-un con de umbră, dar importanţa sa a fost reactivată în anii ´60, odată cu înfiinţarea Teatrului de Păpuşi.

Acesta funcţionează şi în prezent, sub denumirea Teatrul Arcadia, cu intrare dinspre pasaj şi cu mare priză la publicul juvenil, iar parterul este ocupat de câteva localuri. Totuşi, starea clădirii nu este între cele mai bune. Hotelul de odinioară a devenit spaţiu pentru câteva apartamente. Faţada urmează să intre, însă, într-un program de reabilitare, la fel ca altele de pe strada Alecsandri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON