URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2016, 18:32

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Bisericii Oraşul Nou

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1853. Un lăcaş de cult pentru protestanţii orădeni

Pe strada Primăriei, la colţul cu strada Jean Calvin exista, acum două secole, un grânar. Clădirea a fost ulterior transformată în casă de rugăciuni pentru protestanţii orădeni, numărul lor fiind într-o rapidă creştere la începutul secolului 19.

Din acest motiv, dar şi pentru că biserica existentă din Olosig nu mai era suficient de încăpătoare, s-a considerat necesară construirea unei biserici noi care să-i deservească, proiectul fiind realizat de inginerul Szász Jószef. Piatra de temelie a edificiului a fost pusă la 14 aprilie 1835, iar construcţia a durat 18 ani. Problemele invocate au fost diverse: de la evenimente politice, precum Revoluţia de la 1848, la inconvenienţele tehnice ori lipsa banilor.

Arhitectura clădirii se inspiră din neoclasicism, cu o faţadă sobră, simetrică, cu patru coloane dorice şi un fronton de dimensiuni mari. Ferestrele mari aduc aminte de clădirile de inspiraţie gotică. Clădirea a fost construită în plan dreptunghiular, de tip sală. Peste drum se afla o piaţă publică (actuala Piaţa Rahovei, în mijlocul căreia se află azi biserica Sfânta Treime). Iniţial, biserica reformată nu avea turnuri, dar se impunea prin masivitatea sa. Nu se ştie dacă turnurile fuseseră prevăzute în proiectul iniţial al clădirii.

2015. Monument restaurat şi pregătit pentru turism

Turnurile Bisericii Oraşul Nou, cum este ea denumită, au fost construite mai târziu, în perioada 1870-1871, arhitectural fiind împărţite în trei registre, continuând stilul sobru al clădirii şi sporindu-i masivitatea. Înălţimea lor, de 45 de metri, era un avantaj pentru pompierii locali, care le foloseau pentru localizarea incendiilor, până la construirea turnului Primăriei fiind cele mai înalte puncte din oraş.

În anul 1909, măcelarul local Kola Gábor dona bisericii un clopot de mari dimensiuni şi o greutate de 3,6 tone, fixat în turnul estic şi rămas până azi cel mai mare clopot din Oradea. Orga bisericii a fost construită în anul 1904 la fabrica Wegenstein din Timişoara. Biserica este şi astăzi locul de desfăşurare a slujbelor religioase ale protestanţilor calvini.

Monument istoric, ea a trecut prin mai multe etape de consolidare şi reabilitare. Ultima a fost în anii 2014-2016, realizată printr-un proiect pe fonduri europene în valoare de 1,7 milioane de euro. Proiectul, denumit Punţi Crişene, a cuprins mai multe biserici din oraş, urmărindu-se introducerea lor în circuitul turistic. Biserica reformată Oraşul Nou este o atracţie nu doar prin valoarea arhitecturală-religioasă, ci şi prin posibilitatea vizitării turnului estic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON