URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2014, 10:18

Oradea are un ghid practic cu hărţi detaliate, telefoane utile şi repere turistice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape un deceniu mai târziu de când a lansat ultimul ghid practic al Oradiei, profesorul Constantin Butişcă le-a prezentat orădenilor noua carte utilă a oraşului.

Lansarea ghidului ediţia 2014 a avut loc luni după-amiază, în sala mare a Primăriei Oradea, în prezenţa a aproximativ 50 de persoane. "Documentul pe care-l avem azi aici este un ajutor nepreţuit pentru locuitorii Oradiei şi pentru cei care ne vizitează", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan. Primul ghid a fost lansat în 1996, urmat de noi ediţii tot la câte doi ani. Din 2005, însă, n-a mai apărut niciun alt ghid.

Volumul aferent anului 2014 începe cu o prezentare a Primăriei Oradea şi a tuturor direcţiilor şi serviciilor instituţiei, cu numele şefilor de serviciu şi cu numerele de telefon unde pot fi găsiţi. Apoi, ghidul prezintă curioşilor repere istorice ale Oradiei, dar şi o agendă telefonică cu instituţii publice, farmacii, bănci, asociaţii, spitale, hoteluri ori muzee. Autorul mai propune şi câteva itinerarii pietonale de o zi, ca turiştii să poată cunoaşte mai bine oraşul, cu hărţi color şi obiective turistice.

Ghidul practic mai prezintă spaţiile verzi ale oraşului, dar şi un "inventar" al marilor proiecte ale urbei, precum amenajarea Dealului Ciuperca, a drumului rapid ori modernizarea aeroportului.

Bineînţeles, cartea cuprinde şi o prezentare a monumentelor din oraş, însă acest capitol a stârnit nemulţumirea sculptorului Corneliu Durgheu, care i-a reproşat autorului, la lansarea ghidului, că nu ar fi cuprins toate monumentele oraşului, caracterizând drept o "neglijenţă crasă" neconsultarea cu specialiştii. Butişcă i-a explicat că a folosit date din Monitorul Oficial. "Vă promit că o să fiţi consultat la ediţia următoare", l-a liniştit Butişcă pe artist.

Ghidul mai inventariază şi lăcaşurile de cult orădene, creşele, grădiniţele şi şcolile, dar şi magazinele, facultăţile şi blocurile din oraş. De altfel, ghidul cuprinde o hartă cu străzile şi numerele blocurilor care se află pe fiecare arteră. Totodată, lista străzilor oraşului aduce şi precizări pentru curioşi vizavi de personalităţile care dau numele arterelor. "În mod normal, fiecare oraş ar trebui să aibă un astfel de ghid", a spus profesorul Butişcă.

Volumul poate fi comandat de la Editura Brevis (0259-432.536), preţul său fiind de 35 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
buna in format electronic pt tel mobile
Felicitari! Desi, e cam perimata ideea, ca sa zic asa. Monumentele, statuile, ecvestrele adica, vor fi contestate in curand din motive estetice, parcurile vor fi imbunatatite si, esential, nimeni numai are chef sa cumpere carti. traim in alte timpuri, cumva. informatia e buna, in schimb si , cu mici modificari si adaptari pentru diverse platforme software se pot scoate banutzi dragutzi din aceasta carte, ca sa zic asa. un apps ceva pt android, pt windows, pt...
Postat 15 Aprilie 2014, 14:38 de vasile
Felicitari
Felicitari pentru munca enorma depusa. Intradevar, fiecare oras ar trebui sa aiba un astfel de ghid.
Postat 15 Aprilie 2014, 11:30 de Marius Baicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON