URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2013, 11:26

O firmă românească a luat marele premiu la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma românească MB Telecom a câştigat marele premiu la cea de-a 41-a ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, pentru "Roboscan 2M Aeria", un sistem de scanare a avioanelor.

Invenţia este destinată serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor şi companiilor aeriene. Aparatul MBT permite radiografierea avioanelor cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau alte ameninţări aflate la bord ori ascunse în cavităţile tehnice ale aeronavelor.

MB Telecom a câştigat pentru a doua oară marele premiu al salonului de la Geneva, după ce în 2009 a fost premiată pentru Roboscan 1M, un sistem revoluţionar de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Aceasta este pentru prima oară în istoria Salonului când un concurent reuşeşte să obţină de două ori marele premiu de la Geneva.

725 de inventatori din 45 de ţări ale lumii au fost prezenţi la Salonul Internaţional de la Geneva. Standul României a fost cel mai întins ca suprafaţă.

Şi alţi români au obţinut premii la Salon. Firma Gnosis Kernel a primit Premiul Presei Internaţionale pentru un sistem de securizare a cardurilor cu bandă magnetică, iar inventatorul Gabriel Rizea şi colaboratorii săi au primit premiul Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei din Rusia pentru un produs fitoterapeutic.

Tot un premiu din partea Rusiei a primit şi fizicianul Aurel Enache pentru instalaţia sa de tratare a combustibilului în vederea creşterii puterii calorice, iar premiul OSIM România l-au primit doi inventatori români: Nicolae Vasile pentru un convector electric motor, iar Corneliu Birtok-Băneasa pentru un filtru de aer superaspirat.

Inventatorul Constantin Oprea a primit Premiul Ştiinţei şi Tehnologiei din Hong Kong pentru o izolaţie de seră, iar inginerul Liviu Daniel Ghiculescu premiul Universităţii Islamice Azad din Iran pentru un echipament de prelucrare simultană a structurilor de microfante.

În fine, Marian Crudu a fost premiat tot de Iran pentru compoziţia şi procedeul de tăiere a pielor de bovine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inca un succes romanesc
Este inca inca un succes romanesc, dintr-un lung sir de rezultate deosebite obtinute de Romania la saloanele internationale de inventica.
Postat 13 Aprilie 2013, 15:10 de Felicitari !
foarte frumos
la cat mai multe astfel de victorii !
Postat 13 Aprilie 2013, 15:00 de inventica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON