URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2015, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa ororilor

În Bihor funcţionează singurul adăpost din nord-vestul ţării pentru victimele violenţei domestice. Femeile bătute şi umilite de soţi sunt găzduite de o asociaţie neguvernamentală într-o casă de la ţară, a cărei locaţie e ţinută secretă, pentru ca bestiile să nu poată ajunge la ele şi la copiii lor. BIHOREANUL vă introduce în culisele unui fenomen pe cât de răspândit, pe atât de ocolit în dezbaterile publice.

Pace cu de-a sila

Pedeapsă inedită pentru un bărbat care a bătut şi ameninţat doi copii de 7 ani într-o şcoală din Roşiori. Agresorul a scăpat de un proces ce-i putea aduce chiar o pedeapsă cu închisoarea, fiind obligat de procuror doar să-şi ceară iertare, pe motiv că nu are cazier, iar victima nu şi-a scos certificat medical.

Iertaţi de vreme

Fraţii Adrian şi Doru Maghiar au scăpat nepedepsiţi în procesul "fabricii de diplome". Curtea de Apel Oradea a constatat că faptele de fals intelectual de care au fost acuzaţi fostul rector al Universităţii şi fostul decan al Facultăţii de Medicină s-au prescris, singurul efect fiind anularea diplomelor măsluite.

Ciocnirea greilor

După procesul pierdut în faţa fraţilor Micula, statul român a ajuns între ciocanul SUA şi nicovala UE. Obligat la Washington să achite celor doi magnaţi despăgubiri de 250 milioane dolari fiindcă le-a anulat facilităţile fiscale, Guvernul e ameninţat de Bruxelles să nu le dea niciun cent, sub sancţiunea unui alt proces şi a unei amenzi uriaşe.

Moarte descusută

O expertiză îi "spală" de acuzaţii pe şeful de la Medicină Legală şi pe fostul şef al Parchetului Bihor.Trimişi în judecată pentru că au compromis ancheta în cazul unui tânăr omorât în bătaie, prin aprobarea prelevării ilegale a organelor acestuia, Gabriel Mihalache şi Vasile Popa sunt consideraţi nevinovaţi de legiştii din Timişoara

În rând cu Oradea

Pentru confortul localnicilor din toate satele comunei, Compania de Apă Oradea investeşte 4,5 milioane euro în extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Sînmarin. Până la Crăciun, comuna va fi legată integral la reţelele de apă şi canalizare ale Oradiei, iar dacă referendumul pentru unirea celor două localităţi va fi validat, Distrigaz va prelungi anul viitor şi conductele sistemului de încălzire pe gaz.

Mintea de pe urmă

Localnicii din Biharia refuză să plătească din buzunarele lor despăgubirile de un milion de lei la care comuna a fost condamnată după ieşirea din asociaţia Aparegio. În vreme ce consilierii comunali susţin că Biharia rămâne în câştig şi dacă achită despăgubirea, primăriţa Nagy Gizella vrea să negocieze ştergerea penalităţilor, iar sătenii lăsaţi fără canalizare cer ca despăgubirile să fie achitate doar de aleşi.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Alin Moş, director Administraţia Parcului Natural Apuseni:
"Primul lucru pe care îl face un schior este să nu mai vină"

În 2004, în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor lua fiinţă Administraţia Parcului Natural Apuseni, instituţie menită să protejeze peisajul din parcul ce se întinde în trei judeţe - Bihor, Cluj şi Alba - pe o suprafaţă de peste 75.000 hectare. Tot de atunci, Alin Moş (42 de ani) se află la şefia APNA, devenind astfel observator al tuturor schimbărilor din zona cu cel mai mare potenţial turistic al Bihorului. Până să ajungă aici, biologul cu doctorat în ecologie a lucrat exclusiv în instituţii ori organizaţii responsabile cu protejarea mediului înconjurător.
În interviul acordat BIHOREANULUI, Alin Moş spune că jumătate de milion de turişti ajung anual în Parcul Natural Apuseni, cei mai mulţi alegând Padişul şi Vârtopul, dar, paradoxal, cele mai atractive zone ale Bihorului sunt şi cele mai dezordonate, pline cu construcţii haotice şi ilegale. Soluţia ca satele de vacanţă să se dezvolte coerent este ca administraţiile locale să nu mai facă vreo concesie investitorilor de conjunctură, crede directorul APNA. Numai să înţeleagă şi primarii...

Distracţie underground

În loc să se plângă de faptul că în Oradea nu se organizează evenimente pe gustul lor, câţiva tineri au decis să facă ceva în privinţa asta şi, în urmă cu aproape doi ani, au înfiinţat o asociaţie culturală numită RurbanizatOR.
Prin intermediul acesteia, au organizat de atunci numeroase concerte cu trupe "underground", s-au implicat în evenimente precum Oradea Cultural Fest, în cadrul căruia studenţi medicinişti de pe mai multe continente şi-au prezentat tradiţiile, iar mai nou au lansat concursuri de tip quiz cu întrebări despre seriale celebre.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În rând cu Oradea şi cu Mintea de pe urmă !!!
Unii cheltuie pe tărâţe întrun an cât alţii pe mălai întro viaţă !!! Diferenţa înseamnă alinierea infrastructurilor "de tot felul" la standardele europene şi echilibrarea presiunii "intelectuale" dintre urban şi rural !!!
Postat 06 Aprilie 2015, 11:24 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON