URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2018, 15:42

Niciun sfert! Comisia consultativă a aprobat doborârea a doar 8 arbori din cei 36 propuşi pentru tăiere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să se taie doar arborii uscaţi! Reunită luni, în şedinţă de lucru, Comisia consultativă privind lucrările de tăiere sau intervenţie în coroana arborilor de pe lângă Primărie a aprobat mai puţin de un sfert din totalul solicitărilor făcute de orădeni.

Doar 8 din 36

"În cadrul acestei întruniri au fost analizate 31 de solicitări şi sesizări privind lucrări de tăieri şi intervenţii cu tăieri în coronamentul arborilor (toaletări), primite de la cetăţeni din Municipiul Oradea. Din cei 36 de arbori propuşi spre tăiere, 8 au primit un punct de vedere favorabil cu privire la aprobarea cererilor analizate, majoritatea arborilor fiind uscaţi şi afectaţi biologic", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit comunicatului, din cele 87 de intervenţii cu tăiere în coronamentul arborilor comisia a aprobat doar 61 de toaletări, majoritatea pentru eliminarea crengilor uscate şi echilibrare.

La şedinţa de luni a Comisiei consultative au luat parte şi Orlando Balaş (inginer peisagist, lector universitar doctor la Universitatea Oradea) şi Smit Ildico (inginer silvic, doctor în silvicultură). Din partea Direcţiei Tehnice a Primăriei au participat la discuţii Mircea Stejeran (şef serviciu Lucrări şi Servicii Publice), Gabriel Dobre (consilier), Loreta Mălăin (inginer horticol), Ramona Bakk (inginer horticol) şi Lucian Fărăgău (inginer silvic).

Să se planteze la şcoli!

"Domnul Orlando Balaş a propus în cadrul comisiei ca directorii de şcoli şi grădiniţe să vină cu propuneri de amenajare şi arborizare a spaţiilor verzi aferente acestor instituţii", se mai menţionează în comunicatul Primăriei.

Această doleanţă a specialistului a fost făcută în contextul în care multe din cererile care ajung în dezbaterea Comisiei sunt din partea şcolilor şi grădiniţelor din oraş. În contextul în care Direcţia Patrimoniului Imobiliar (DPI) administrează clădirile şi spaţiile unităţilor de învăţământ, deci girează tăierile şi toaletările, Balaş a cerut ca aceasta să-şi asume responsabilitatea şi pentru "înverzirea" acestor zone.

"DPI ar trebui să se ocupe de arborizarea perimetrelor terenurilor de sport pe care le administrează. Este normal ca acestea să fie înconjurate de perdele vegetale. DPI nu are prinse în buget sume pentru plantări şi amenajări de spaţii verzi, dar nimic nu împiedică această direcţie să îşi asume această responsabilitate faţă de ceăţeni", a declarat Orlando Balaş. 

Ecologistul a amintit şi că DPI are anual un buget însemnat. "Din banii încasaţi de la orădeni (pentru parcări, amenzi sau din alte surse), DPI să amenajeze corespunzător spaţiile verzi de lângă şcoli şi grădiniţe", a cerut Balaş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON