URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2015, 10:51

Medici din toată ţara şi-au expus fotografiile la Oradea. Printre ei, şi oncologul orădean Silviu Corbu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Galeria orădeană de artă fotografică Euro Foto Art găzduieşte, începând de joi, o expoziţie inedită prin prisma autorilor săi. "Cele mai cele" este o expoziţie organizată de asociaţia de fotografie orădeană în parteneriat cu Clubul de Fotografie  al  Medicilor ARFOMED din Bucureşti şi cuprinde 101 fotografii alb-negru şi color realizate de medici din toată ţara.

Dovadă de tânjire

Cei 30 de partipanţi la vernisajul care a avut loc miercuri seară au putut vedea astfel ce au descoperit medicii, prin obiectivele aparatelor foto, în lumea din afara clinicilor medicale ori a spitalelor. Unii dintre ei au surprins peisaje idilice, cu dealuri acoperite de omăt, ori detalii ale florei şi faunei. De asemenea, sunt expuse portrete, aspecte din arhitectura bucureşteană ori jocuri de lumini şi umbre.

Criticul de artă Ramona Novicov a lăudat, la vernisaj, lucrările medicilor, arătând că evadarea lor în lumea artei a fost cu folos. "Toată această expoziţie este expresia unei tânjiri către o altă lume care nouă ni se pare firească, dar sună altfel când ieşi dintr-un cabinet", a spus Ramona Novicov. Aceasta le-a propus preşedintelui Euro Foto Art, Ştefan Toth, medicilor şi celorlalţi oameni prezenţi să pună umăr de la umăr pentru a fonda la Oradea un salon de artă al doctorilor, aşa cum şi alte oraşe au.

Cele mai multe fotografii îi aparţin preşedintelui ARFOMED, renumitul cardiolog Mircea Cinteză, care a şi fost prezent la vernisaj. "Ca să-şi umple sufletul, oamenii ar trebui să vadă crâmpeie de frumos", le-a spus doctorul celor prezenţi, arătând că un medic trebuie să-şi asculte pacienţii, iar un fotograf - natura care-l înconjoară. Totodată, Cinteză s-a declarat impresionat de şantierele orădene. "Oradea va reuşi să redevină ce a fost când am mai fost eu aici, prin anii 60, şi când era un loc de un frumos remarcabil", a spus cardiologul.

Fotograf de sacrificiu

Printre expozanţi se numără şi un medic orădean. Oncologul Silviu M. Corbu a prezentat publicului o fotografie intitulată "... şi după autobuze să nu fugi!", realizată în Cambodgia şi care îl arată pe un tânăr relaxându-se într-un hamac, în faţa unui autobuz. Despre fotografia sa, Ramona Novicov a spus că este dovada clară că medicii au nevoie de evadare şi de uitare.

Doctorul a mărturisit BIHOREANULUI că a devenit fotograf... din sacrificiu. "I-am plătit fiului meu un curs de fotografie şi maică-sa nu l-a lăsat să meargă. Cum cursul era plătit, am venit eu. Sacrifice (n.r. engl. - sacrificiu)", a explicat Corbu cum a devenit parte a echipei Euro Foto Art. N-a regretat, însă, căci a găsit "un mediu extraordinar, sensibil la frumos". "Ce mă bucură este că îi văd pe cei 19 tineri care participă la cursul de fotografie acum şi după acest curs ştiu că vor privi lumea cu alţi ochi. Nu vor mai merge pe stradă focalizaţi pe problemele cotidiene, ci vor găsi crâmpeie de frumos în tot ceea ce-i înconjoară", a spus medicul. În plus, a spus Corbu, fotografia permite un grad de autocunoaştere: "Vezi ce este apropiat sufletului tău".

Specialistul a apreciat şi propunerea lansată de Ramona Novicov în ceea ce priveşte salonul de artă doctoricesc. "Este extraordinar de interesantă şi provocatoare propunerea ca modul de expresie artistică să găsească o formă de prezentare, pe măsura frustărilor acumulate în sistem", a spus doctorul, adăugând că el ştie cel puţin 5-6 alţi doctori orădeni care au făcut cursul de artă fotografică. Unul dintre ei este chiar colega sa de la Radioterapie, dr. Morvay Szabo Edina, care a şi fost prezentă la vernisaj.

Expoziţia "Cele mai cele" rămâne deschisă publicului până pe 17 august, la galeria situată în Piaţa 1 Decembrie nr.12, intrarea fiind liberă pentru orice curios.

În faţa celor prezenţi, Mircea Cinteză şi preşedintele Euro Foto Art, Ştefan Toth, au prezentat şi protocolul de colaborare dintre cele două cluburi încheiat miercuri, ceea ce înseamnă că Oradea ar mai putea găzdui şi pe viitor expoziţii ale fotografilor cu halate albe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON