URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2010, 12:00

Inspectorii sanitar-veterinari ar putea interzice orice aliment preparat la Toamna Orădeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău, a anunţat marţi că, în cea de-a doua zi a Toamnei Orădene, adică sâmbăta trecută, inspectorii sanitar-veterinari au controlat modul în care au fost desfăcute produse alimentare la târgul Top Expo, în jurul Arenei Antonio Alexe, stabilind sancţiuni pentru toţi comercianţii găsiţi la faţa locului.

"Manifestările nu au avut avizul DSVSA, expozanţii care desfăşurau activităţi de alimentaţie publică nu aveau apă potabilă şi, deci, nu puteau dovedi că se spălau pe mâini după ce, de exemplu, foloseau toaletele. Comercianţii nu aveau surse de curent pentru asigurarea lanţului frig la produsele de origine animală, nu aveau nici dovada că se colectează deşeurile generate din prelucrarea produselor de origine animală, grupurile sociale nu erau asigurate separat pentru persoanele care manipulau alimente, iar unii comercianţi au pus în vânzare produse expirate", a spus şeful DSVSA.

Budău a afirmat că la doi agenţi economici inspectorii sanitar-veterinari au găsit 1,7 şi respectiv 2,4 kg de cremvurşti expiraţi de câteva zile şi care erau ţinuţi "la temperatura soarelui", motiv pentru care aceştia au fost amendaţi cu câte 900 de lei, iar marfa confiscată şi distrusă. În rest, a adăugat Budău, pentru toate celelalte neajunsuri, ceilalţi comercianţi au fost sancţionaţi cu avertisment, iar Primăria Oradea a fost atenţionată.

"I-am trimis domnului primar Ilie Bolojan o adresă în care am arătat că organizatorii unui asemenea tip de evenimente trebuie să asigure măcar cisterne cu apă potabilă şi WC-uri. Deocamdată am dat doar avertismente, dar la celelalte manifestări din Toamna Orădeană, dacă îi mai prindem pe comercianţii respectivi, le dăm direct amenzi de minim 5.000 de lei. Şi Primăria o putem amenda cu până la 100.000 de lei, sau putem chiar închide manifestările", a spus Budău.

Şeful DSVSA Bihor a recunoscut că nici la celelalte ediţii ale Toameni Orădene nu erau respectate condiţiile sanitar-veterinare, existând însă, la manifestările organizate în Parcul Bălcescu, "câte o cisternă cu apă".

De asemenea, în condiţiile în care târgul de Sala Sporturilor a fost organizat nu de Primărie, ci de o firmă privată - Top Press, patronată de Mihai Dacin - şeful DSVSA a fost întrebat cine este, de fapt, responsabil pentru încălcarea normelor sanitar-veterinare, Budău răspunzând, mai în glumă, mai în serios, că "Toţi. Toţi, vorba lui Florian Pittiş, toţi suntem puţin luaţi..."

În fine, întrebat dacă el, personal, recomandă orădenilor ca la manifestările organizate în aer liber să consume sau nu produse alimentare desfăcute de comercianţi ambulanţi, Budău a dat un răspuns surprinzător: "Recomand să consume, fiindcă oricum intervine procesul de prăjire al produselor de origine animală..."

La câteva ore după anunţul şefului DSVSA, primarul Ilie Bolojan şi-a făcut cunoscută poziţia faţă de această problemă, într-o conferinţă de presă, la solicitarea jurnaliştilor. "Sunt convins că în toţi ceilalţi ani toate au fost perfecte", a comentat ironic Bolojan "descoperirea" conducerii DSVSA, sugerând în acest fel că, anul acesta, situaţia de igienă la târgul organizat la Sala Sporturilor şi la manifestările din cadrul Toamnei Orădene nu diferă faţă de anii precedenţi, diferită fiind doar abordarea inspectorilor sanitar-veterinari.

"Bănuiesc că şi la Târgul Fermierilor s-au respectat toate normele, căci acolo nu s-a găsit nimeni să se pună de-a curmezişul cailor şi boilor", a mai spus primarul, amintind că la manifestarea de la Complexul Era Shopping s-au comercializat produse alimentare în aceleaşi condiţii, fără ca DSVSA să aibă aceeaşi "intransigenţă".

Totuşi, primarul Oradiei a precizat că "asta nu înseamnă că nu ne vom strădui să asigurăm comercianţilor condiţii cât mai bune şi că nu le vom pune la dispoziţie toate facilităţile care li se pot asigura".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Don Budău: ”Lupul moralist şi ...vigilent!”
I. ”Şeful DSVSA Bihor a recunoscut că nici la celelalte ediţii ale Toameni Orădene nu erau respectate condiţiile sanitar-veterinare, existând însă, la manifestările organizate în Parcul Bălcescu, "câte o cisternă cu apă". 1. Cine a fost șeful circumscripției sanitar-veterinară şi pt. siguranța alimentelor, până la începutul lui 2009, la care este arondată şi Arena ”Antonio Alexe”? Oare nu tot dr. Mircea Gelu Budău? Cu ce sunt de vină comercianții, că au respectat ”standardele”, impuse/stabilite tot de către dvoastră, în anii anteriori? Are dreptate dl. Bolojan! 2. Zona Parcului Bălcescu, a fost şi este în alt CSVSA. Coordonat, evident, de către un medic sanitar-veterinar (mult) mai competent! 3. Ce acțiuni preventive ați întreprins, împreună cu Primăria Oradea, pentru a preîntâmpina asemenea neconformități în organizarea ”Toamei Orădene”? Şi activitatea preventivă intră în atribuțiile dvoastră de serviciu. III. "Recomand să consume, fiindcă oricum intervine procesul de prăjire al produselor de origine animală...". 1. Despre salubritatea, de exemplu, a ambalajelor şi ustensilelor de lucru: nimic? Să continuăm? IV. Don Budău: Toxinfecțiile alimentare nu au culoare politică, ca şi incompetenții numiți pe criterii strict politice! Calificativ: -satisfăcător! ”Multe succesuri!”
Postat 28 Septembrie 2010, 19:02 de stefan
dsWC
Si-au pierdut pedelistii portofoliul, asa ca se cacha in oala primariei. Prea usor de vazut care e dedesuptul!
Postat 28 Septembrie 2010, 12:18 de Budau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON