URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2015, 10:15

Îngrăşământ homemade: În loc să arunce deşeurile vegetale, orădenii sunt ajutaţi să îşi facă singuri compost

Îngrăşământ homemade: În loc să arunce deşeurile vegetale, orădenii sunt ajutaţi să îşi facă singuri compost CADOU. Ca să-i impulsioneze pe orădeni să recicleze şi deşeurile vegetale, cum sunt crengile ori frunzele, municipalitatea şi operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service le oferă gratuit un recipient anume creat pentru realizarea îngrăşământului vegetal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără doar şi poate, cea mai veche formă de reciclare este compostarea. Îngrăşământul natural realizat prin fermentarea resturilor vegetale este cea mai ecologistă metodă de fertilizare a solului din orice grădină: pe lângă că este organic, contribuie şi la reducerea cantităţilor de deşeuri dintr-o gospodărie!

Primăria şi RER Ecologic Service vrea să-i convingă pe cât mai mulţi orădeni să îşi transforme deşeurile vegetale în compost, aşa că oferă 75 de recipiente anume făcute pentru compostare. Cine le poate primi? Cei care le cer!

Două ingrediente

Toamna este sezonul lucrărilor de curăţenie în grădini, iar asta înseamnă iarbă tunsă, frunze adunate, crengi tăiate... Pentru cei mai mulţi orădeni, acestea sunt resturi numai bune de aruncat, dar ele pot fi materia primă perfectă pentru fertilizarea grădinilor.

Compostul este un îngrăşământ natural format din materie organică descompusă, pe care, cu puţină hărnicie, oricine îl poate face acasă. Două tipuri de ingrediente sunt necesare: materiale bogate în azot (precum florile, buruienile, frunzele încă verzi, resturi de fructe şi legume, pâine, zaţ de cafea, boabe de cafea ori pliculeţe de ceai) şi materiale bogate în carbon (cum sunt paiele, ramurile de copaci tocate, viţa de vie, ziarele, cutiile de carton, rumeguş, coji de nuci sau alune, orez sau frunze uscate).

Sub nicio formă în compost nu se pot pune resturi de mâncare, carne ori oase, deşeuri din plastic, sticle sau metale şi nu este indicat să fie amestecate nici resturile lemnoase atacate de boli ori buruienile cu seminţe.

Utilizaţi cu măsură

Cele două tipuri de materii prime trebuie aşezate într-o cutie cu capac, dar fără fund, pusă direct pe pământ, la loc umbros. Obţinerea îngrăşământului se poate face în două feluri: compostare la rece, o metodă anaerobă, sau la cald, metodă denumită Berkeley, după universitatea cu acelaşi nume din California.

Dacă aceasta din urmă este ceva mai complicată, metoda anaerobă este, în schimb, la îndemâna oricui. Materialele vegetale se aşază alternativ în straturi de câte 15-20 centimetri, fiecare udat. O dată pe lună, grămada poate fi întoarsă, pentru o mai bună aerare şi pentru grăbirea procesului de descompunere, care de altfel este lent şi durează între 6 şi 12 luni.

După ce materiile s-au descompus, compostul poate fi folosit la plantarea pomilor fructiferi, a arborilor şi a arbuştilor ornamentali ori a florilor. Atenţie, însă: chiar dacă este un produs organic, compostul în exces poate dăuna vegetaţiei, la fel ca fertilizarea chimică. Aşa că trebuie folosit cu măsură.

Veniţi şi luaţi!

Pentru a-i ajuta pe orădenii care vor să-şi recicleze şi deşeurile vegetale, Primăria şi RER Ecologic Service le oferă doritorilor câte un recipient de plastic pentru realizarea compostului. Din 5 octombrie începând, orice orădean poate cere la sediul RER Ecologic Service, din strada Tudor Vladimirescu nr. 79, unul dintre cele 75 de recipiente oferite gratuit, cu condiţia să aibă un contract de salubritate încheiat cu societatea şi să fie cu plata facturilor de salubritate la zi.

Lăzile, cu un volum de 325 litri fiecare, sunt anume concepute pentru compostare: nu au fund, au capac cu mâner, simplu de manevrat, şi o uşă în partea de jos, prin care compostul poate fi scos cu uşurinţă. Regula de distribuire este „primul venit, primul servit”, aşa că orădenii sunt aşteptaţi să ducă lăzile acasă şi să înceapă să-şi prepare îngrăşământul...


CURĂŢENIA CONTINUĂ
Compost... centralizat

Orădenii care au resturi vegetale, dar nu vor să-şi facă acasă compost, pot să scape gratuit de aceste deşeuri lăsându-le în containerele pe care RER Ecologic Service le-a pus în oraş, în cadrul campaniei de curăţenie generală de toamnă. În fiecare săptămână, recipientele de colectare sunt amplasate într-o zonă anume din oraş, iar deşeurile vegetale adunate de aici sunt transformate în compost la depozitul ecologic de deşeuri al oraşului, administrat de Eco Bihor. Programul detaliat al campaniei de curăţenie de toamnă poate fi consultat pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro, sau al operatorului de salubritate, www.reroradea.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON