URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2017, 15:05

În sfârşit! A început decopertarea terenului pentru prelungirea drumului rapid prin terenul CFR-ului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de amenajare a drumului rapid pe tronsonul delimitat de străzile Ana Ipătescu şi Izvorului prin terenul CFR-ului au început miercuri după doi ani de blocaj total.

Angajaţii Abed Nego şi Trameco au demarat degajarea traseului de 660 metri, prin fosta remiză de vagoane, de vegetaţie şi bolovani.

"Până la începutul acestei săptămâni s-au făcut sondări ale amplasamentului pentru a identifica infrastructura feroviară din subteran, prevenind astfel deteriorarea ei. Lucrările au început miercuri şi avansează mai greu decât în mod obişnuit pentru că se sapă cu grijă pentru a evita deteriorarea utilităţilor CFR", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Până în prezent constructorii au realizat trecerea peste linia ferată în zona străzii Izvorului pentru a asigura accesul utilajelor în şantier şi ulterior, după finalizarea lucrărilor, a traficului rutier de pe drumul expres.

În faza ulterioară decopertării terenului, constructorii vor amenaja în subteran lucrările de canalizare, vor face lucrări de infrastructură şi supratructură şi vor amenaja iluminatul public.

Potrivit contractului semnat cu Abeg Neco şi Trameco, drumul expres va trebui să fie practicabil pe toată lungimea celor 3,5 kilometri până în noiembrie. Investiţia se ridică la 4,9 milioane lei fără TVA.

În prezent, drumul rapid se opreşte la capătul străzii Ecaterina Teodoroiu în gardul fostei remize de vagoane. Pentru a ajunge la podul Teodor Neş, şoferii sunt obligaţi să ocolească pe strada Depoului, iar venind în sens opus pe strada Constanţei.

Lucrările de amenajare a ultimei porţiuni din drumul expres s-au blocat în toamna anului 2015, când municipalitatea a realizat că nu poate dispune de terenul CFR.

După doi ani de negocieri prelungite, Primăria a reuşit să semneze cu SNCFR contractul de închiriere pentru o chirie de 1,04 lei pe metrul pătrat plus TVA / lună, ceea ce înseamnă 169.572 lei pe an plus TVA, adică în jur de 45.000 de euro.

În plus, municipalitatea s-a obligat prin contract să plătească o garanţie de 50.449 lei plus TVA, reprezentând chiria pe trei luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON