URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2018, 08:03

Doctoriţa Anca Grigorescu, de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, condamnată la închisoare cu executare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat, miercuri, verdictul în cazul doctoriţei Anca Grigorescu şi a asistentului ei, Pelle Johannes, al doilea dintre cele cinci "cabinete" de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, acuzate de procurorii DNA Oradea că percepeau mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală.

Doctoriţa Grigorescu, inculpată pentru 158 de fapte de luare de mită, a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de detenţie, pedeapsă ce poate fi considerată aspră în condiţiile în care aceeaşi instanţă îl condamnase pe colegul ei, Ovidiu Pleşa, prins cu 235 de fapte de luare de mită, la închisoare cu suspendare.

Asistentul doctoriţei, Pelle Johannes, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, care, însă, spre deosebire de cea a lui Grigorescu, a fost dispusă cu suspendare pe o perioadă de probă de 3 ani. În acest timp, Pelle e obligat să presteze şi 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Totodată, cei doi au interdicţia de a profesa în cadrul Casei de Pensii Bihor pe o perioadă de 3 ani şi au fost obligaţi la cheltuieli judiciare în valoare de 15.000 lei.

Hotărârea pronunţată de Tribunalul Bihor nu este definitivă, existând posibilitatea ca cele două cadre medicale ori procurorii DNA să o conteste la Curtea de Apel Oradea în termen de 10 zile de la comunicare.

Mită continuată

După cum BIHOREANUL a mai scris, procurorii DNA Oradea au finalizat ancheta în cazul doctoriţei Anca Grigorescu şi a asistentului medical Pelle Johannes în data de 15 noiembrie 2016, când au decis să-i trimită în judecată, Grigorescu fiind inculpată pentru luare de mită în formă continuată (158 acte materiale), în timp ce asistentului ei i se impută luare de mită (10 acte materiale) complicitate la luare de mită (24 acte materiale), dar şi dare de mită în formă continuată (3 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 11 mai - 11 iunie 2015, Grigorescu Anca Domnica a primit în mod direct şi repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical sume de bani totalizând 27.036 lei.

"Banii respectivi au fost primiţi de inculpată pentru emiterea deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care au solicitat încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă sau prelungirea concediului medical peste 90 de zile", s-a precizat în comunicatul DNA.

Asistentul ei, Pelle Johannes, e acuzat că, în aceeaşi perioadă, a primit procent din banii încasaţi de şefa sa, dar, totodată, ar fi preluat de la pacienţi acte medicale şi sume de bani, pe care ulterior le-a remis doctoriţei Grigorescu.

Pleşa: 3 ani

Între timp, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat definitiv în cazul primului "cabinet" de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor trimis în judecată în ianuarie 2016, pentru fapte de corupţie similare. Doctorul Ovidiu Pleşa a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce asistenta sa, Monica Ignat, a încasat 2 ani şi 8 luni de închisoare, pedeapsă dispusă cu suspendare.

Procurorii DNA continuă cercetările în cazul celorlalte şase cadre de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor incupate tot pentru corupţie: Vasile Sălăjan, şeful Serviciului Expertiză Medicală, colegii săi Emilia Mariana Cun și Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan.

Casa şpăgarilor

După cum se ştie, cei zece medici şi asistenţi au fost arestaţi pe 18 iunie 2015, acuzaţi că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii. Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice.

Cazul nu s-a terminat, însă, aici, căci după câteva luni de la preluarea cercetărilor de către procurorii DNA Oradea, anchetatorii l-au "săltat" şi pe directorul de atunci al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, care a fost inculpat şi trimis în judecată, pe 1 iulie 2016, pentru că, în schimbul unor "taxe de protecţie" care îi erau livrate periodic, ar fi tolerat faptele de corupţie de la Serviciul de Expertiză Medicală. Procesul fostului director al Casei de Pensii Bihor se judecă, încă, la Tribunalul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mai sa fie...
Pai acolo,era o adevarata armata de intermediari.In frunte cu "bossul" tarle,care admira in timpul verii,de la viluta lui de vacanta,frumusetea lacului Paleu.Ca n-ar putea-o face ,printre zabrelute. Iar * nu trebuia sa primeasca cu suspendare.Concedii peste concedii in Tenerife si alte locatii de lux. Din banii de bugetar...
Postat 08 Februarie 2018, 09:30 de Nofan
Da
Oameni de astia sunt destui. Pușcăriile sunt puține.
Postat 08 Februarie 2018, 08:44 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON