URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2015, 12:33

DNA contestă decizia prin care Curtea de Apel Cluj le-a returnat dosarul judecătorilor acuzaţi că au scos un violator din închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea contestă, ca nelegală, decizia prin care judecătorul de cameră preliminară din Curtea de Apel Cluj le-a desființat rechizitoriul întocmit pe numele judecătorilor Florica Roman, Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Galea.

Este vorba despre dosarul în care cei patru judecători au fost trimiși în fața instanței pentru bănuiala că, prin soluţii date pe baza unor documente false, l-ar fi scos din închisoare pe ginerele unei avocate, condamnat pentru tentativă de viol. Acesta a ajuns în atenţia Camerei preliminare a Curţii de Apel Cluj vara trecută, când magistraţii orădeni au şi fost suspendaţi din funcţii.

La întors

Pe 2 noiembrie, după mai bine de un an și jumătate de la trimiterea în judecată a magistraților, Curtea de Apel Cluj a dispus returnarea cauzei la DNA Oradea, pe motiv că actul de acuzare ar avea nereguli care nu ar fi fost remediate de anchetatori în termenul prevăzut de lege, dar și pentru că unele dintre probe nu ar fi fost legal administrate.

Concret, procurorilor DNA li s-a reproșat că ar fi întocmit un rechizitoriu neclar, că nu au explicat acuzaţiile suficient de amănunţit, omițând, de pildă, să indice toate persoanele care au legătură cu procesul ori locul unde urmează să fie citate.

Totodată, o serie de probe propuse de procurori - declaraţiile unui denunţător şi ale unor martori, dar şi interceptări ambientale - au fost excluse ca nelegale pe motiv că probele fuseseră administrate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, abilitaţi să cerceteze doar angajaţi ai MAI, neavând deci dreptul să participe la această anchetă.

Nefiind definitivă, decizia a fost atacată acum de procurorii anticorupție, prin intermediul unei contestații care a fost înregistrată luni, 23 noiembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

"Revoltă" împotriva denunţătorului

Potrivit contestației, decizia de restituire a cauzei ar fi nelegală întrucât acuzațiile ar fi probate iar rechizitoriul corect întocmit, având explicații cu “privire la fiecare dintre inculpați și cu privire la fiecare faptă reținută în sarcina acestora, fără nici un fel de dubiu”.

Procurorii contestă și excluderea unor probe, făcând referire directă la înlăturarea declarației făcute de denunțătorul magistraților și a înregistrărilor ambientale realizate de acesta ulterior denunțului care, în opinia lor, denotă lipsă de obiectivitate din partea instanței clujene. “Este o apreciere proprie și inadecvată a magistratului de la Curtea de Apel Cluj, care nu numai că nu are suport legal, dar degajă o anumită revoltă a acestuia față de atitudinea denunțătorului din prezenta cauză, care a scos la iveală fapte de corupție comise de magistrați și a avut o atitudine proactivă în dovedirea acestora”, se mai arată în punctul de vedere al DNA.

Procurorii au criticat și durata prea lungă a procedurii de camera preliminară care, în condițiile în care Codul penal prevede un termen de 60 de zile, s-a terminat după un an și jumătate, “în condițiile în care cererile și excepțiile invocate de inculpați nu prezentau o complexitate deosebită”.

De asemenea, în opinia anchetatorilor, nu este întemeiat nici reproșul la adresa ofițerilor DGA Bihor: ei nu au făcut cercetări decât cu delegare din partea DNA, tocmai fiindcă sunt "specializați în cercetarea infracțiunilor de corupție” şi în condițiile în care reglementările legale în vigoare “nu conferă competență exclusivă DGA în instrumentarea cauzelor de corupție în care sunt implicați funcționari ai Ministerului Administraţiei şi Internelor”.

Contestația înaintată de DNA Oradea se va judeca pe 18 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON