URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2010, 15:35

Direcţia de Sănătate Publică ia măsuri de prevenire împotriva virusului West Nile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit Ministerului Sănătăţii au fost confirmate 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile în unele judeţe din ţară şi în Bucureşti, la persoane peste 30 ani, dintre care 2 morţi, cu vârste de peste 70 de ani. În Bihor nu există cazuri sau suspiciuni de infecţie, anunţă un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Conform informării, este necesară totuşi aplicarea unor măsuri de prevenire a acestei infecţii, astfel că DSP a informat medicii de familie şi unităţile spitaliceşti "privind intensificarea activităţii de supraveghere epidemiologică pe baza metodologiei de prevenire a infecţiei West Nile". Concret, aceste unităţi trebuie să îndrume cazurile de febră din cauze neelucidate către secţii de boli infecţioase, iar centrele de transfuzii din judeţele cu cazuri confirmate au fost restricţionate pentru o lună în ceea ce priveşte donarea de sânge.

În acelaşi timp, se iau măsuri pentru eliminarea populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc, dar şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţi, prin colaborarea DSP Bihor cu autorităţile publice din oraşe, comune şi municipii şi cu Instituţia Prefectului.

Totodată DSP sfătuieşte cetăţenii să ia măsuri în mod individual pentru a preveni infectarea cu virusul West Nile. Aceştia sunt îndrumaţi să poarte îmbrăcăminte cu mâneci şi pantaloni lungi, să aplice pe piele cu substanţe chimice, gen loţiuni şi creme care resping ţânţarii, să monteze site la uşi şi ferestre dar şi dispozitive electrice sau electronice de distrugere a ţânţarilor precum şi să îndepărteze recipientele cu apă stătută din jurul caselor.

Virusul West Nile este o boală infecţioasă transmisă prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. Primele simptome ale infecţiei sunt febra, greaţa, durerile musculare, de cap, vărsături, dureri abdominale sau articulare, debutul fiind asemănător virozelor. Rata de mortalitate este de circa 4% din cazurile înregistrate, deşi numărul celor infectaţi cu virusul West Nile este mult mai mare, persoanele respective neprezentându-se la medic datorită lipsei unor simptome severe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON