URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2012, 16:21

Cum vom arde gazul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între sistemul individual de încălzire şi cel centralizat, e de preferat primul. Asta pentru că este la mintea cocoşului că-i mai simplu să foloseşti o conductă subţire de gaz decât să transporţi apă fierbinte în ţevi groase de un metru. În plus, dacă doi plăvani de pe scară nu-şi achită cheltuielile, în sistemul centralizat dârdâie toţi locatarii.

Între o centrală pe gaz şi una pe cărbune, a doua e mai rentabilă. Preţul gigacaloriei este mai mic. Unde mai pui că, la gaz, dacă rusul se îmbată sau ucraineanul fură mai mult ca de obicei, ajungem să folosim doar gazele de fasole.

Cu toate acestea, Primăria orădeană a optat pentru sistemul centralizat pe gaz. Dar nici nu avea altă soluţie. E cea mai rapidă variantă de pus în practică, şi o mare parte din bani vin de la UE. Bolojan plăteşte, şi odată cu el noi toţi, anii de indolenţă şi jaf din perioada precedentă. Când prin 2000 au venit nemţii să aducă, pe banii lor, gazul la apartamentul fiecărui orădean, edilii de atunci au zis "pas", speriaţi că le pică ciubucurile încasate de la furnizorii de cărbune ai CET-ului.

Varianta centralei pe gaz a reieşit dintr-un studiu făcut la Bucureşti. În general, însă, studiile ies cam cum vrea clientul şi sunt convins că, dacă ne doream o centrală pe lăptişor de matcă, acea soluţie devenea cea mai bună.

Dar cum lumea nu începe şi nu se termină cu o strategie încropită de băieţii deştepţi din Capitală, se mai poate lucra şi la alte variante. În primul rând, trebuie să trecem la izolarea termică a blocurilor. Iar apoi la construirea unei alternative pe cărbune, pentru vremurile când preţul gazului va deveni insuportabil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
trebuie o solutie !!
nu avem timpul de gandi mult!! nimeni nu vorbeste despre amende primite de la eu pentru poluari? trebuie modernizat CET. rapid ! daca o se fie cu gas , cu carbon sau apa geotermale, asta este al doila problema! oricari energie schimba pretul in sus!! Sa na gandim la sanatatea noastra!!
Postat 21 Martie 2012, 20:27 de marius
capitala verde fumeganda
E penibil sa declari Oradea capitala verde atata timp cat o buna parte din acest oras e imbacsit vizibil cu funingine de cosul CET-ului. apoi, nu inteleg dece distrigaz vest ori cum ii zice, nu incepe o campanie agresiva de racordare inividuala si pe asociatii de locatari, ca deja au o parte buna de infrastructura in centrul urbei, pana isi rezolva CETul clientela desteapta.
Postat 19 Martie 2012, 09:06 de vi
capitala verde fumeganda
E penibil sa declari Oradea capitala verde atata timp cat o buna parte din acest oras e ibacsit vizibil cu funingine de cosul CET-ului. apoi, nu inteleg dece distrigaz vest ori cum ii zice, nu incepe o campanie agresiva de racordare inividuala si pe asociatii de lcoatari, ca deja au o parte buna de infrastructura in centrul urbei.
Postat 19 Martie 2012, 09:04 de vi
Contradictie in redactie ?!
Super: nu vreti sa postati link-ul ... Atunci redau pentru cei curiosi titlul articolului: "Licitatie: cine ne minte mai frumos ?" - scris de dl Adrian Cris si postat pe site in data de 14.03.2012. (interesant este ca intre cele 2 articole este o diferenta de timp de cca 4 ore ...)
Postat 18 Martie 2012, 22:15 de Oradean
Contradictie in redactie ?!
Dle Chirila ! Toate bune si frumoase cu articolul de mai sus. Dar colegul dvs. Adrian Cris pare sa va contrazica substantial cu al sau articol postat tot pe acest site (aveti link-ul: ). Poate ar fi bine sa va intelegeti de partea carei variante (sa a cui parte) sunteti ... Si apoi sa ne informati si pe noi, cititorii dumneavoastra. @ady: punct ochit, punct lovit !!!
Postat 18 Martie 2012, 22:09 de Oradean
@SAFE
Sunt un pic de acord cu tine, dar cu sistemul centralizat .. apare o problema.. Daca pe scara ta de bloc (daca stai la bloc) si ai 2 -3 vecini care nu isi permit sa plateasca facturile de incalzire uriase (sau mari- depinde de cati bani are fiecare) vei risca sa ingheti si dumneata si eu si sa nu mai ai nici apa calda sa te speli (vorbind de civilizatie) datorita intreruperi de catre CET a serviciilor furnizate. Asta daca nu cumva te gandesti ca poti suporta sau doresti sa platesti pentru altii cheltuielile de intretinere.
Postat 17 Martie 2012, 19:06 de Adi Oradeanul
Trai civilizat intr-un oras european.
Oradea, oras european. Totul pe gaz, iar cine nu va putea trai la oras, sa se mute la tara.
Postat 17 Martie 2012, 17:31 de SAFE
Cand va intra si Oradea in randul oraselor civilizate cu gaz peste tot??
Oradea se dovedeste si la capitolul energetic repetenta. Pe langa confortul evident al gazului, contorizarii perfecte (plata optima) aducerea gazului la apartamentul fiecarui oradean e semn de maxima civilizatie. Nu pot intelege primitivismul unora care se sperie de gaz cum se speriau pitecantropii de fulgere inainte de descoperirea focului desi dupa aia, tare bun a fost. Asta combinata cu mafia primariei de a excroca la modul cel mai grosolan cetatenii prin furtul maxim la care se supun prin comunistul CET. Nu stiu sincer cat poate dura prosteala asta: la inceput au fost contoarele alea tembele care s-au dovedit mai scumpe cu muuult decat pausalul. Acum e faza cu CET-nu punem gaz ca explodam. Oameni buni!!!! Toata Europa si lumea civilizata are gaz si nu sare nimeni in aer !!! Nu v-ati saturat de zdronganelile masinii de gaz in fiecare dimineata ?? Chiar asa redusi suntem?? La gaz, iti faci temperatura cat vrei, nu se sparg magistrale si-ti taie caldura nimeni , niciodata !!! Desteapta-te Romane !!!
Postat 17 Martie 2012, 01:47 de dudu
VUSCAN E UN CRETIN
ASTA SPUNE SI VUSCAN! IL MAI SUSTINETI MULT PE CRETINUL ALA!??? CAT VA DA!
Postat 16 Martie 2012, 17:53 de aaa
Variante ...
Nu as fi crezut, citind prima fraza a articolului, dar ... observatiile lui Chirila sunt pertinente ... Varul Ilie, cel de la primarie, ar trebui sa-si revizuiasca obsesiile energetice.
Postat 16 Martie 2012, 15:45 de ILIE de la scularie
As fi mers sa la desbatere dar sunt
din pacate sunt cu piciorul in gips din 13 si am uitat de dezbatere.
Postat 15 Martie 2012, 19:12 de Calin
OK
Imi place ideea ta Calin, sincer. Daca ai avut-o mai de mult, cand se faceau dezbateri, si problema nu era transata, DE CE NU ai facut niste demersuri concrete? De ce, in epoca asta a comunicarii si "socailizarii" nu ai raspandit-o si nu ai comunicat-o? Unde erai tu cu ideea ta cand eu ma plimbam prin centru sa imi ceri o semnatura pt o petitie adresata primariei? Unde? Te-ai trezit si tu....asa....Da ce sa-i faci, nu poti sincroniza ispiratia cu momentul cand ai si face ceva cu ea.... Salut.
Postat 15 Martie 2012, 16:49 de mda
Cred ca o solutie mixta era mai buna
Cred ca centrale pe gaz in punctele termice si izolarea blocurilor ar fi fost cea mai buna solutie. 1. Trebuia tras doar conducta de gaz la punctele termice si scapam de magistralele de agent termic primar de inalta temp-presiune de la CET spre oras care sunt vechi si ramaneam cu traselee de agent secundar care din cate stiu au fost refacute. Si din restl de bani puteam izola blocurile care scadeau cu 50% consumul de caldura si factura la incalzire. Iar centrala pe gaz de la punctul termic putea fi mai mica cu 50% daca se izoleaza blocurile si aceasta varianta putea fi finanatat de la UE.
Postat 15 Martie 2012, 14:12 de Calin
gunoiul nu arde?!
o solutie alternativa care poate rezolva doua probleme: arderea gunoiului pe care il producem, ce ziceti? colectare, uscare, ardere, cu aditivi desigur....cheltuieli cu groapa de gunoi zero, cheltuieli materie prima 5%. Unde s-au ascuns marii specialisti?! aaa...in bucuresti, uitasem!
Postat 15 Martie 2012, 08:42 de emy
MIE FRICA!!!!
@Ady: Mie frica pentru cand VA FI si ma gandesc cum va veni UE sa ne inchida CET-ul!!! Oare vor pune lanturi la poarta sau ne iau chibritele?! Si tot pentru Ady depozitul de carbune de la Voievozi ar ajunge pe 50 de ani pe cand productia interna de gaz se diminueaza, OMV vrea sa-l exporte si pe cel din productia interna (din motiv de profit), Dl. BASescu vrea liberalizarea la pretul gazului (macar pentru firme daca nu si pentru populatie - apropo CET-ul este o firma!!) si asa vom depinde si mai mult de gazul rusilor pe car noi il platim la pret mult mai mare decat multi din UE!
Postat 15 Martie 2012, 02:41 de Adi Oradeanul
imaginea de ansamblu
felicitari pt comentariu ady. la obiect.
Postat 14 Martie 2012, 20:33 de anonim
Sa fim seriosi...
@NANA: tu esti constienta ce ar insemna pentru oras sa se bage gaz? Circulatia data peste cap, drumuri sparte, blocuri gaurite, ala o sasi puna centrala ala nu ca el sta la 4 si are lira care face cat un calorifer, santuri, mizerie, ierni in care unii ar ingheta probabil - CET ul actual nemaiputand functiona ca-l inchide UE, TOT ORASUL DAT PESTE CAP. Eu personal stiu oradeni, atat la case cat si la bloc care nu si-ar pune gaz, chit ca le-ar aduce conducta la usa blocului. Si vezi ca nici nici cu centralele nu e cum crezi. Macar odata la 2 ani iti trebe reautorizare ISCIR strict pt ea, apoi verificari periodice ale infrastructurii ca sa nu "scape" gazu si sa ajungi ca aia de azi iarna saracii cu exploziile. Apropo, tu ai mai fost in alte orase mari unde au gaz sa vezi cum e? Ia zi tu, cati au detectoare montate fatuca? Nici in blocurile contruite recent nu au in toate. In alea vechi nici atat. Unii si-au pus altii ba. Ca la romani.
Postat 14 Martie 2012, 20:28 de Darius
o mica paranteza d-le Chirila
in cat timp credeti ca se poate introduce gazul la fiecare apartament a.i. sa nu dardaim in iarna 2014, nu de alta dar cet-ul se va inchide? de ce credti ca stau oamenii cu teava de gaz la usa case si nu se racordeaza decat in mica masura? e mai ieftina gigacaloria pe carbune in sine; dar mentenanta+costurile de mediu+depozite de zgura etc. o fac sensibil mai mare decat cea rezultata din gaz.. Aaa, sa nu uit - Tm este aproape de bazinele carbonifere din valea Jiului (huila) si oltenia - lignit superior. Noi avem la Voievozi doar turba superioara. Pt. necunoscatori - putere calorica redusa, suplimentare cu pacura= noxe=cheltuieli mediu. daca vrem carbune gen huila pretul creste datorita transportului d ela distanta mai mare. aveti vreo solutie rapida? expuneti-o, eventual si un bp nu ar strica. uitati ca gazul pentru intern provine din exploatarile noastre si in prea mica masura din importul de la rusi.
Postat 14 Martie 2012, 19:21 de ady
SE PUN SENZORI !!!!!!!!!
CLAR?????????
Postat 14 Martie 2012, 17:38 de NANA
plavani
Intr-adevar daca 2 plavani de pe scara nu-si platesc intretinerea, dardaie toti de frig. Dar daca un plavan de pe scara isi uita (voit sau nu) gazul mergand, zboara in aer tot blocul. Eu as prefera prima varianta, pentru ca e mai sigura.
Postat 14 Martie 2012, 16:50 de cetatean
DE GROAZA
SA PUNETI VOI POZA ASTA IN FATZA COPIILOR VOSTRI !!!!!!!!!!!
Postat 14 Martie 2012, 16:48 de NANA
In fine, un comentariu corect
In fine, un comentariu corect. Chit ca banii puteau veni de la UE si pe carbune. Tot prin acelasi proiect CET Timisoara Est, CET Govora si inca unul se retehnologizeaza ecologic pe carbune
Postat 14 Martie 2012, 16:36 de cristian horgos
OBIECTIV si mic (editorialul)
Pe langa MEGA articolul care pare foarte documentat, dar nu e, acest editorial e echilibrat si supeeroptimist, zice"se mai poate lucra şi la alte variante. În primul rând, trebuie să trecem la izolarea termică a blocurilor. Iar apoi la construirea unei alternative pe cărbune, pentru vremurile când preţul gazului va deveni insuportabil." Dupa MASTERPLANUL d-lui Marcel si incapatanarea d-lui Bolojan (de parca toata "mintea" sta doar in judecata unui singur om, pentru cei care mai au in memorie -Ceausescu, sau mai in vremurile noastre dl. PRESEDINTE) solutia este batuta in cuie. Vin alegerile si se termina mandatul...
Postat 14 Martie 2012, 16:36 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON