URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Aprilie 2024, 09:01

Judecătorii au pus-o la plată pe farmacista şefă din Spitalul Marghita: peste 75.000 euro pentru că a decontat servicii medicale fictive!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pus-o la plată pe şefa farmaciei spitalului din Marghita, Balogh Eva, acuzată că a fraudat bugetul CAS prin firma proprie de îngrijiri la domiciliu, decontând mii de servicii medicale pe care, în realitate, nu le-a prestat niciodată. Femeia este obligată să returneze banii încasaţi, dar și penalități, în total fiind vorba de peste 75.000 euro.

Patroana cu scutece

După cum a dezvăluit BIHOREANUL, Balogh Eva a fost trimisă în judecată în 2021 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, după ce şi-a făcut firmă de îngrijiri la domiciliu cu sediu fictiv în spital şi, în perioada 2015 - 2018, a înşelat zeci de pacienţi ţintuiţi la pat, întocmind pe numele lor dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi decontând sute de servicii medicale pe care, în realitate, nu le-a prestat niciodată.

Concret, Balogh aborda bolnavii sau rudele acestora, le lua actele de identitate, pe cele medicale şi cardurile de sănătate, promiţându-le că prin firma sa vor primi scutece gratuite, deşi în realitate contravaloarea acestora nu este decontată de CAS.

Femeia le oferea gratuit după ce le cumpăra din banii firmei, pe care îi recupera însă înzecit, sub altă formă. Întocmea pe numele bolnavilor dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi a decontat în total 425 de tratamente, analize şi proceduri, pe care însă nu le-a prestat niciodată. Banii, au arătat anchetatorii, au fost retraşi din firmă de Balogh şi cheltuiţi exclusiv în interes personal, pentru cumpărarea unei maşini de lux, bijuterii, haine şi mâncare.

Cu cazier curat, dar "arsă" la buzunare

În timpul procesului pornit la Tribunalul Bihor, judecătorul a schimbat încadrarea juridică a celor 425 de decontări fictive din fraude informatice în înşelăciuni, faptă pentru care, însă, femeia nu a mai putut fi condamnată, întrucât răspunderea penală s-a prescris. Din acest motiv, s-a dispus încetarea procesului penal.

Pe de altă parte, însă, instanţa a constatat existenţa prejudiciului şi a dispus ca Balogh să returneze prejudiciul creat bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, dar şi penalităţile cu majorările aferente, valoarea totală a prejudiciului fiind evaluată la 377.417 lei, adică peste 75.000 euro.

Hotărârea Tribunalului Bihor a fost menţinută, vinerea trecută, şi la Curtea de Apel Oradea. "Curtea apreciază că modul de concepere a faptei delictuale trădează intenţia inculpatei apelante de a induce în eroare partea civilă relativ la serviciile prestate în scopul obţinerii în mod injust de foloase patrimoniale", se arată în decizia instanţei.

Hotărârea este definitivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON