URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2024, 09:01

Judecătorii au pus-o la plată pe farmacista şefă din Spitalul Marghita: peste 75.000 euro pentru că a decontat servicii medicale fictive!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pus-o la plată pe şefa farmaciei spitalului din Marghita, Balogh Eva, acuzată că a fraudat bugetul CAS prin firma proprie de îngrijiri la domiciliu, decontând mii de servicii medicale pe care, în realitate, nu le-a prestat niciodată. Femeia este obligată să returneze banii încasaţi, dar și penalități, în total fiind vorba de peste 75.000 euro.

Patroana cu scutece

După cum a dezvăluit BIHOREANUL, Balogh Eva a fost trimisă în judecată în 2021 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, după ce şi-a făcut firmă de îngrijiri la domiciliu cu sediu fictiv în spital şi, în perioada 2015 - 2018, a înşelat zeci de pacienţi ţintuiţi la pat, întocmind pe numele lor dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi decontând sute de servicii medicale pe care, în realitate, nu le-a prestat niciodată.

Concret, Balogh aborda bolnavii sau rudele acestora, le lua actele de identitate, pe cele medicale şi cardurile de sănătate, promiţându-le că prin firma sa vor primi scutece gratuite, deşi în realitate contravaloarea acestora nu este decontată de CAS.

Femeia le oferea gratuit după ce le cumpăra din banii firmei, pe care îi recupera însă înzecit, sub altă formă. Întocmea pe numele bolnavilor dosare pentru îngrijiri la domiciliu şi a decontat în total 425 de tratamente, analize şi proceduri, pe care însă nu le-a prestat niciodată. Banii, au arătat anchetatorii, au fost retraşi din firmă de Balogh şi cheltuiţi exclusiv în interes personal, pentru cumpărarea unei maşini de lux, bijuterii, haine şi mâncare.

Cu cazier curat, dar "arsă" la buzunare

În timpul procesului pornit la Tribunalul Bihor, judecătorul a schimbat încadrarea juridică a celor 425 de decontări fictive din fraude informatice în înşelăciuni, faptă pentru care, însă, femeia nu a mai putut fi condamnată, întrucât răspunderea penală s-a prescris. Din acest motiv, s-a dispus încetarea procesului penal.

Pe de altă parte, însă, instanţa a constatat existenţa prejudiciului şi a dispus ca Balogh să returneze prejudiciul creat bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, dar şi penalităţile cu majorările aferente, valoarea totală a prejudiciului fiind evaluată la 377.417 lei, adică peste 75.000 euro.

Hotărârea Tribunalului Bihor a fost menţinută, vinerea trecută, şi la Curtea de Apel Oradea. "Curtea apreciază că modul de concepere a faptei delictuale trădează intenţia inculpatei apelante de a induce în eroare partea civilă relativ la serviciile prestate în scopul obţinerii în mod injust de foloase patrimoniale", se arată în decizia instanţei.

Hotărârea este definitivă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON