URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2013, 07:43

Cum au jefuit CET-ul: Contractele păguboase ale fostei conduceri şi furturile angajaţilor au adus Electrocentrale în pragul falimentului

Cum au jefuit CET-ul: Contractele păguboase ale fostei conduceri şi furturile angajaţilor au adus Electrocentrale în pragul falimentului DEGETUL PE RANĂ. A fost nevoie ca la conducerea CET să fie pus un venetic pentru ca mecanismul falimentării centralei să fie scos la lumină. Încă de la prima sa apariţie publică, în noiembrie, administratorul special al Electrocentrale, brăileanul Stănel Necula (medalion), a dezvăluit că firma a fost devalizată sistematic din interior, de la foştii directori până la pălmaşii de rând
Cum au jefuit CET-ul: Contractele păguboase ale fostei conduceri şi furturile angajaţilor au adus Electrocentrale în pragul falimentului CET ÎN CEAŢĂ! Răblăgit şi energofag, fantoma fostului CET şi-a primit lovitura de graţie de la propriii angajaţi. "Dacă au văzut că şefii se ocupă doar de afaceri, că-şi fac cazane de încălzire şi-şi renovează apartamentele, nu s-au lăsat nici muncitorii mai prejos. Aşa s-a ajuns la furturi de motorină, de materiale şi de tot ce trebuie la casa omului", spune Cornel Fofiu, lider sindical în Electrocentrale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficial, CET-ul a intrat în blocaj din motive obiective. Prăbuşirea industriei locale a provocat scăderea dramatică a consumului de abur, preţul gigacaloriei dictat din Bucureşti a impus vânzarea în pierdere, iar sistarea subvenţiilor de la stat a adâncit gaura până când Electrocentrale a ajuns să nu-şi mai poată plăti furnizorii.

Deşi gravă, situaţia n-ar fi ajuns, însă, niciodată mortală dacă n-ar fi existat şi o cauză subiectivă, tipic românească: adevăru-i că se fură!

Pe fundul prăpastiei...

În vara lui 2013 CET-ul a depus armele. Ajunsă în imposibilitatea de a-şi mai plăti datoriile, pe 14 august Electrocentrale a cerut Tribunalului Bihor declanşarea procedurii insolvenţei. La cele 30 milioane lei cât avea de încasat de la clienţi, datora creditorilor nu mai puţin de 300 milioane lei! Practic, centrala s-ar fi putut închide a doua zi, dar atunci orădenii ar fi rămas fără căldură peste iarnă, iar creditorii fără bani.

Numit pe 7 octombrie ca administrator special, brăileanul Stănel Necula şi-a asumat misiunea redresării CET alături de Casa de Insolvenţă Transilvania. Pentru a reduce cheltuielile, noua echipă a renegociat contractele cu furnizorii. În doar câteva săptămâni au fost reduse cu 30% costurile cu cărbunele, cu 15% cheltuielile cu păcura şi cu 2,7% cele cu transportul.

Necula a forţat inclusiv o renegociere a salariilor, dar măsura a fost amânată pentru că, speriaţi, angajaţii au refuzat să intre la muncă. Acestea sunt însă doar efecte; pentru a relansa CET-ul noua conducere a trebuit să identifice cauzele prăbuşirii...

Contracte păguboase....

04 Stanel Necula.jpgStănel Necula (foto) nu s-a ascuns după deget. Administratorul special a vorbit încă din noiembrie, de la prima sa ieşire publică, despre contractele păguboase încheiate de fosta conducere. "Consider că orice contract care oferea şi înainte posibilitatea reducerii substanţiale a costurilor, dar nu s-a renegociat, reprezintă o pierdere pentru societate", a spus el. Iar exemple sunt destule...

Electrocentrale şi-a externalizat, de pildă, la sfârşitul anilor 2000, serviciul de descărcare a cărbunelui către o firmă, numai că în loc să scadă, cheltuielile au crescut! Centrala a ajuns să plătească fiecare descărcător cu 14,75 lei pe oră plus TVA, în condiţiile în care serviciul era prestat până atunci de angajaţii proprii la 8 lei pe oră, iar Penitenciarul cere doar 6 lei pe oră, adică nici jumătate din preţ!

De parcă nu era de ajuns, zvonurile spun că şi pontajele se făceau din burtă. Din cei 28 de oameni de pe statul de plată veneau la muncă nici jumătate, iar vagoanele erau descărcate tot cu muncitorii CET-ului. Cine lua banii absenţilor, nimeni nu ştie...

Arşi la cărbune

Deşi centrala era pe marginea prăpastiei, în loc să scadă, cheltuielile au crescut. Spre exemplu, în iunie conducerea CET a încheiat un act adiţional la contractul cu furnizorul din Voivozi,  prin care s-a obligat să plătească cărbunele la o putere calorică mai mare în condiţiile în care, conform înţelegerii, tot ce se livra la peste 2.400 gigacalorii se factura în această limită. Automat, facturile au crescut cu 30%, undeva la 70.000 lei lunar, pentru că transporturile aduceau doar "cărbune superior".

Dacă fostul director Dragoş Gligor s-a scuzat spunând că mina a descoperit un filon de cărbune mai bun, ce trebuia plătit după calitate, începând din octombrie, de când Necula a preluat conducerea, brusc filonul a secat, iar analizele au relevat puteri de doar până la 2.400 gigacalorii...

Tranzacţii în pierdere

Potrivit lui Necula, cea mai păguboasă afacere s-a dovedit însă vânzarea certificatelor de emisii de carbon eliberate marilor poluatori pentru a-i încuraja să se retehnologizeze. "În octombrie 2009 Electrocentrale a vândut pe bursă un pachet de certificate, a luat banii şi, 3 minute mai târziu, a răscumpărat o parte din ele cu un preţ mai mare. Nu înţeleg de ce", dezvăluie administratorul special. În plus, CET a garantat tranzacţia, surprinzător, cu încă un pachet de certificate, pe care le-a pierdut fiindcă nu le-a mai răscumpărat la timp!

La fel, în octombrie 2012 CET-ul a vândut 600.000 de certificate, iar 6 luni mai târziu, când trebuiau recuperate şi predate Comisiei Europene, cu aceeaşi bani centrala a mai putut cumpăra doar 40% din ele, deoarece preţul a crescut. Iar cele două afaceri păguboase reprezintă doar 10% din tranzacţiile cu certificate!

04 Dragos Gligor_5.jpgÎn ciuda evidenţelor, fostul director susţine că vânzările s-au făcut în câştig. "Societatea a câştigat din diferenţa de preţ circa 11 milioane lei", spune Dragoş Gligor (foto). Într-un fel, are dreptate: pentru că a primit mai multe certificate decât avea de predat, centrala le-a vândut ca să facă rost de bani de combustibil. Atâta doar că putea să o facă mai avantajos.

"Dacă aceste certificate ar fi fost jucate la bursă în loc să fie vândute, poate aduceau venituri de 15 milioane de lei, nu de 11 milioane, şi le aveam în continuare, nu eram acum în situaţia să cumpărăm", spune Necula. Administratorul special e cu atât mai supărat cu cât, în primăvară, CET-ul va trebui să achiziţioneze de pe bursă nu mai puţin de 600.000 de certificate...

Marea ciubucăreală

04 Cornel Fofiu.jpgGăurile mari provocate de vânzarea sub preţul de cost şi contractele păguboase au fost dublate de altele, multe şi mici. "Indiferent că e vorba de electricieni, instalatori sau sudori, CET-ul are cei mai buni meseriaşi. Cu muncitori şi materiale din centrală se renovau apartamente, se înlocuiau instalaţii interioare şi se făceau cazane pe lemne pentru casele şefilor", povesteşte liderul sindical Cornel Fofiu (foto).

Ciubucurile au continuat inclusiv în vară, când centrala a rămas fără piese pentru reparaţii fiindcă avea conturile blocate. "Odată am descărcat un transport de materiale. A venit un şef şi a spus: «Proştilor, încărcaţi la loc! Ăsta a venit aici din greşeală». Normal, trebuia să meargă la cineva cu dedicaţie", arată un salariat.

Cu acest sistem de lucru, muncitorii erau mulţumiţi cu o primă la salariu, iar şefii erau fericiţi că îşi rezolvau problemele personale. Numai centrala era păgubită! "S-a ajuns la chestii grele. A dispărut un rotor de moară de 3,5 tone şi un cuptor de 4 tone, şi nimeni nu ştie nimic", spune un muncitor.

Să curgă motorina!

În CET a funcţionat ani de zile şi o reţea de sustragere a motorinei. Dacă şefii furau în hârtii, pontând utilaje defecte ca fiind în funcţiune şi înstăpânindu-se pe combustibil, muncitorii furau în teren, lăsând utilajele să meargă în gol.

La fel ca în mafie, cine ştie tace! Luna trecută, un muncitor care i-a povestit lui Necula cum se fură motorină din buldozerele depozitului de cărbune a ajuns la un pas de concediere. Căci, în loc să organizeze un flagrant, conducerea l-a demascat plimbându-l pe la birouri să dea declaraţii, aşa că şefii l-au sancţionat numai pentru că a ieşit într-o dimineaţă mai repede din schimb, iar colegii i-au promis o bătaie soră cu moartea.

La ce bani sunt în joc, nu e de mirare. "Oamenii «loveau» pe noapte cam 300 de litri de motorină, care era vândută în centrală cu 3,5 lei litrul sau scoasă în canistre. Asta înseamnă peste 10.000 de lei zilnic. Cum să meargă atunci CET-ul?", zice Cornel Fofiu.

Invitaţie la furt

Cum funcţiona şmecheria? Simplu. Un buldozer din depozitul de cărbune consumă în sarcină circa 30 litri de motorină pe oră. Pentru că durata de funcţionare este monitorizată cu ceasuri, acesta era lăsat să meargă în gol, când arde doar 7 litri pe oră, iar diferenţa economisită se împărţea între şefi şi muncitori. Pentru că stivele de cărbune sunt cărate non-stop pe benzile transportoare munca nu poate fi normată, iar staţionarea utilajelor nu poate fi descoperită fără un control permanent.

Într-o asemenea situaţie, paguba centralei este întreită: o dată din valoarea motorinei furate, apoi prin munca nefăcută, iar apoi pentru semnalul negativ, de invitaţie la furt, dat angajaţilor. Nu de alta, dar în CET circulă încă vorba că fiecare trăieşte de unde munceşte. Atâta vreme cât mai are unde...


SĂ SE CERCETEZE!
Audit pentru Electrocentrale

Conştient de situaţia din CET, administratorul special Stănel Necula a cerut un audit Casei de Insolvenţă Transilvania, cea care asistă Electrocentrale în efortul de redresare.

"Specialişti din afara CET-ului sau a Primăriei vor face o expertiză pe management şi contabilitate şi vor încheia un raport de cauze, din care să rezulte cauzele care au adus societatea în această situaţie", explică Necula. Documentul va sta la baza planului de reorganizare care urmează să fie prezentat creditorilor cel târziu în aprilie 2014.

În cazul în care auditul va scoate la iveală nereguli în gestionarea centralei, conducerea municipalităţii e hotărâtă să apeleze la instituţiile abilitate pentru recuperarea prejudiciului. "Nu avem ce discuta. Faptele de natură penală vor fi reclamate  instituţiilor statului", promite primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Re: DlGoe
Azi la Iasi maine la Oradea, similar cu Azi in Timisoara, maine-n toata tara! Nimeni nu scapa si totul se plateste in viata asta!
Postat 06 Decembrie 2013, 18:33 de Bind
bine talk
dintre cei enumerati unul estte vinovatul nr 1Dovada ca nu este ce pare a fi.Si inca mai numeste politic in fruntea institutiilor tot felul de incompetenti doar ca bat bine cartile....
Postat 05 Decembrie 2013, 17:44 de sos
@Fofiu
Lasi si vanduti, oportunisti si gunoiae catine se gasesc la tot pasu !!! Pana acum unde ai fost? Pana acxum de ce nu ai vorbit? Pana acum de ce nu ai demascat furaciune? PENTRU CA SI tu ai fost partas, si tu ai furat si tu ai vandut si tu ai participat la falimentare !! Si tu esti mai vinovat ca toti la un loc ca TU erai aparat ca sef de sindicat , dar ai preferat sa taci, sa furi !!!! HOTULE !!!!
Postat 05 Decembrie 2013, 15:05 de scortosul
cet
se mai intimpla
Postat 05 Decembrie 2013, 14:51 de noi
Daca dna-ul vrea, se poate !
Lumea buna a fost paralizata zilele acestea din cauza unui imens scandal in care sunt implicate nume importante din administratia publica. Rand pe rand, zeci de persoane care ocupa functii cheie sunt chemate la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a da cu subsemnatul in cel mai rasunator faliment facut in ultimii ani. Acestea sunt acuzate de bancruta simpla in falimentarea unei companii care are o datorie uriasa de sute de milioane lei. Falimentarea cet-ului s-a facut incet, dar sigur. Directia Nationala Anticoruptie a acuzat membrii din consiliul de administratie al cet sa ca au intarziat intrarea firmei in procedura de insolventa si au aprobat stopajul la sursa, iar asa a fost facilitate moartea sigura a termocentralei si mai ales cresterea substantiala a datoriilor. Din pacate e vorba de IASI....
Postat 05 Decembrie 2013, 14:11 de DlGoe
Re: io
Nu stimabile, daca ai fi urmarit emisiunea de la Digi Oradea, cu Stanel si Haragos, ai fi inteles ca datoriile s-au acumulat din execrcitiul financiar evidentiat pe anul 2009, agravandu-se in 2010, apoi in 2011, pentru ca in cel pe 2012 sa se ceara de catre creditori insolventa operatorului de termoficare. Asa ca raspunderea nu se intinde pana in vremea primarului Sturza sau ulterior a lui Filip, ci strict din perioada mandatului actualului primar.
Postat 05 Decembrie 2013, 14:04 de Copy
ofof
zici va suntem intr-un teatru prost. de parca datoriile s-au realizat acuma nu in ultimii 10-15 ani, de parca nu se stia ca se fura, cine si cum fura si ce fura, doar ca fiecare a papat pana acuma si s-a simtit bine, chiar si bol o. problema e ca acum s-a ajuns la un moment la care au venit altii peste ei sa recupereze datorii si ca sa nu fie linsati de oradenii care pot ramane in frig, fiecare se da ca vrea sa rezolve probleme sa gaseasca vinovatii. acuma toti fac pe nevinovatii si nestiutorii si incearca sa se salveze......
Postat 05 Decembrie 2013, 11:45 de io
Primarul se spala pe maini ...
... una e partea cu penalul si alta mult mai serioasa e treaba cu gestionarea resurselor orasului care tine doar de cine conduce Oradea Mare.
Postat 05 Decembrie 2013, 11:05 de Bill
CONTRACELE PAGUBOASE SAU INCOMPETENTA PROPRIETARULUI ???
Cine a semnat aceste contracte paguboase? Directorii CET evident, care aveau mandat din partea proprietarului pentru management si administrare! Cine avea obligatia monitorizarii si evaluarii acestui management? Proprietarul! Cine e proprietarul? Municipiul Oradea! Cine reprezinta municipiul Oradea din punct de vedere legislativ? Consiliul local! Cine reprezinta municipiul Oradea din punct de vedere executiv? Primarul! Si cine decide la aceste niveluri! Primarul cu acel 2/3 de consilieri USL! Atunci cine trebuie sa raspunda pentru paguba uriasa de peste 300.000.000 cu care Electrocentrale a intrat in insolventa? Pe cale de consecinta, Primarul, Consilierii (acei 2/3), Directorul general, Directorul Economic si Directorul juridic. Adica 2 de la primarie cum ar veni si 3 de la CET! Asadar 5 persoane, in solidar, care sa puna banii jos si sa se plateasca datoriile acumultate, dupa cum a dezvaluit administratorul special Necula Stanel, din perioada 2009 incoace!
Postat 05 Decembrie 2013, 11:01 de Talk
lasati-ne
Ca se fura e clar si pt retardati...acu cine pune banii jos??????????????????? noi tampitii....sa vedem pe cine o sa ni-l arate drept vinovat....cred ca stiu..portarul...
Postat 05 Decembrie 2013, 08:40 de soso
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON