URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2014, 16:49

Cseke Attila: Curtea Europeană de Justiţie, verdict încurajator pentru românii care au probleme cu creditele bancare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Bihor Cseke Attila a prezentat, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, o decizie pe care Curtea Europeană de Justiţie a luat-o în 30 aprilie, la solicitarea Înaltei Curţi de Justiţie de la Budapesta.

Cum interpretăm?

Instanţa supremă din ţara vecină a avut de soluţionat ultima etapă a unui proces intentat de o familie care luase un credit bancar de 14,4 milioane forinţi, calculat însă în franci elveţieni, şi care câştigase în două instanţe inferioare, susţinând caracterul abuziv al clauzei conform căreia diferenţa de curs valutar (dintre forint şi francul elveţian) trebuia suportată de client, în sensul că ratele sunt calculate în funcţie de cursul existent la data rambursărilor lunare, şi nu de cel din momentul contractării creditului.

Înainte de soluţionare, Înalta Curte de la Budapesta s-a adresat Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg, cerând o aşa-numită "decizie preliminară", adică o interpretare asupra faptului dacă diferenţa de curs valutar se încadrează sau nu în obiectul principal al contractului şi dacă, în emiterea unui verdict, poate aplica - în baza Directivei Europene 93/2013, privind clauzele abuzive - norme legislative interne în adoptarea verdictului final. Răspunsul CEJ a fost pozitiv, a spus Cseke, astfel că în cazul concret al familiei din Ungaria efectul este că Înalta Curte de la Budapesta va putea aplica legislaţia maghiară pentru a impune băncii să calculeze sumele rămase de restituit în funcţie de cursul valutar existent nu în prezent (mereu crescător, în defavoarea clientului), ci în momentul contractării creditului.

România n-are lege

Partea mai puţin dătătoare de optimism, a spus senatorul bihorean, este însă că precedentul creat de CEJ nu este aplicabil automat şi României, din simplul motiv că ţara noastră nu are o legislaţie internă privitoare la asemenea clauze abuzive din domeniul bancar. De aceea, a concluzionat Cseke, este important să fie adoptat un proiect legislativ iniţiat încă din noiembrie 2013 de către UDMR, înregistrat la Senat, potrivit căruia ratele tuturor clienţilor băncilor contractate în monedă naţională, dar calculate în valută, s-ar recalcula pe baza cursului valutar din momentul contractării împrumutului.

"Dacă ar exista o asemenea lege în vigoare, instanţele din România ar putea să judece pe baza ei toate litigiile între cetăţeni şi bănci", a explicat Cseke Attila.

Tot mai datori

Din noiembrie 2013, însă, proiectul UDMR nu a fost nici măcar luat în analiză la Senat, iar Guvernul nu şi-a formulat un punct de vedere, cum este obligat, înainte de discutarea iniţiativei în comisiile de specialitate (juridică, de finanţe etc). "Termenul pentru adoptarea tacită în Senat va fi în iunie, anul acesta, dar apoi camera decizională este Camera Deputaţilor", a precizat Cseke, astfel că proiectul ar putea fi dezbătut, în cel mai fericit caz, abia la finele acestui an, dacă nu chiar anul viitor.

În România, potrivit senatorului UDMR, sunt câteva mii de cetăţeni care au dificultăţi în returnarea creditelor contractate în monedă autohtonă, dar calculate în valută (cel mai adesea în franci elveţieni), iar volumul restanţelor pe care le au românii la bănci a crescut de la 6.039 miliarde lei, în martie 2013, la 6.811 miliarde de lei, în martie 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
????????
Aista-i papagalul care cu boc+bas au inchis 72 de spitale!Urmezi si tu tatika dupa kiss+roza!
Postat 16 Mai 2014, 08:09 de gheorghe@sandor
Eurodeputatul ungur (Jobbik) Bela Kovacs, investigat pentru spionarea UE în favoarea Rusiei !
Separatismul-federalizarea sau revizionismul unguresc si legăturile cu Moscova. Luna mai-2014. Eurodeputatului Jobbik Bela Kovacs Kovacs este acuzat de conspiraţie împreună cu diplomaţi din Rusia. Soţia sa are dublă cetăţenie ruso-austraică şi ar fi lucrat pentru KGB. "Acest caz este /clasificat/ şi deocamdata nu se poat dezvălui informaţii suplimentare" (Biroul Central al Procurorului-şef de la budapesta).
Postat 15 Mai 2014, 17:26 de Main Facility
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON