URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2012, 10:16

Comisia de Etică a Universităţii, rămasă fără preşedinte

Senatul Universităţii din Oradea a luat act, joi, de demisiile preşedintelui Comisiei de Etică, Mircea Vereş, şi a membrului aceleiaşi comisii Ioan Bratu.

Invocând motive personale, cei doi au ales brusc să iasă din Comisie, chit că aveau aceste funcţii de puţin timp. Vereş a fost ales preşedintele Comisiei în luna iulie, tot atunci Bratu fiind votat de senatorii orădeni ca membru în Comisia de Etică.

Conform procedurii, Consiliul de Administraţie al Universităţii a propus Senatului doi membri noi. "Din Comisia de Etică fac parte acum Cornel Nicu Sabău, de la Facultatea de Protecţia Mediului, şi Claudia Leah, de la Facultatea de Litere", a explicat preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, vineri, pentru BIHOREANUL.

La următoarea întrunire a Comisiei de Etică, membri acesteia îşi vor alege, prin vot secret, preşedintele.

Din Comisia de Etică mai fac parte Marcu Staşa, Claudia Timofte, Florina Hinsu Mariş, Doru Vasile Fer, Marin Pop şi studenţii Diana Tincu şi Lucian Costa.

Cămine mai scumpe

Tot în şedinţa de joi, senatorii Universităţii au aprobat propunerea conducerii executive a Universităţii de a mări tarifele de cazare în cămine.

Astfel, un student bugetat va plăti 80 lei pe lună în căminele C1 şi C2 din campus, în camere cu 4 - 5 locuri, sau 100 lei pe lună în camere cu 3 locuri, la mansardă. Aceeaşi categorie de studenţi va achita 60 lei pe în căminul C3 - Înfrăţirea (str. Poieniţei, nr. 25) în camere cu 4 - 5 locuri, respectiv 130 lei pe lună în căminul nou din campusul universitar, în cameră cu 3 locuri.

Un student care învaţă la regim cu taxă va plăti 140 lei pe lună în căminele C1 şi C2 în camerele cu 4 - 5 locuri sau 150 de lei pentru un loc în camerele cu 3 paturi. Pentru aceeaşi categorie de studenţi, tariful de cazare perceput în Căminul C3 - Înfrăţirea este de 110 lei/lună/persoană (camere cu 4 - 5 locuri), iar în căminul nou din campus 180 lei/lună/persoană în camere cu 3 locuri. Cadrele didactice şi doctoranzii vor plăti câte 240 de lei lunar în căminele din campus, câte 220 de lei lunar în Căminul Înfrăţirea şi 270 de lei lunar în căminul nou.

Pe de altă parte, tot joi, Senatul a validat rezultatele celor 45 de concursuri pentru posturile didactice vacante scoase la concurs în sesiunea septembrie, dar şi cererile mai multor cadre didactice de a preda şi la alte universităţi. De asemenea, Senatul şi-a aprobat propriul logo, care e format dintr-o carte şi o pană, pe fundal albastru, fiind realizat de Teofil Ioan Ştiop, lector dr. la Facultatea de Arte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON