URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2018, 09:42

Colectaţi selectiv! 1.200 de containere galbene, puse la dispoziţie orădenilor care stau la bloc, pentru colectarea fracţiei uscate

Colectaţi selectiv! 1.200 de containere galbene, puse la dispoziţie orădenilor care stau la bloc, pentru colectarea fracţiei uscate SUB CHEIE. Containerele asociaţiilor de proprietari sunt închise în ţarcuri anume amenajate şi dotate de RER cu sisteme automate de închidere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un scop comun al Primăriei şi al operatorului licenţiat de salubritate, RER Vest, este ca orădenii să colecteze selectiv cât mai multe deşeuri, astfel încât Oradea să fie nu doar un oraş prietenos cu mediul, ci şi unul care respectă legislaţia naţională şi europeană în domeniu.

Pentru a veni în sprijinul orădenilor, RER a suplimentat numărul containerelor de culoare galbenă puse la dispoziţia asociaţiilor de proprietari, pentru colectarea fracţiei uscate. Astfel, de la 750, numărul acestora a crescut la 1.200.

La dispoziţia orădenilor

Conform regulamentului de salubrizare a Oradiei, locuitorii oraşului sunt obligaţi să colecteze selectiv deşeurile, ceea ce înseamnă că trebuie să arunce separat resturile menajere de cele care pot fi reciclate: hârtii, cartoane, PET-uri, sticle, doze din metal, deşeuri din plastic, cutii de lapte ori iaurt şi altele.

Pentru o colectare selectivă eficientă, RER Vest a asigurat şi infrastructura necesară. Mai precis, orădenii care stau la case primesc periodic role cu saci galbeni în care să strângă deşeurile revalorificabile, iar cei care stau la blocuri au la dispoziţie recipiente de culoare neagră pentru fracţia umedă şi respectiv de culoare galbenă pentru fracţia uscată.

Aproape dublu

Containerele folosite de asociaţiile de proprietari sunt închise în ţarcuri anume amenajate. Iniţial, în fiecare ţarc era cât un recipient de culoare galbenă, dar pentru că orădenii au depus tot mai multe deşeuri reciclabile, de-a lungul anului 2017 RER a suplimentat numărul acestora. Ca urmare, dacă la începutul anului trecut în oraş erau 750 containere galbene, anul 2018 a început cu 1.200 bucăţi, ceea ce înseamnă că aproape toate ţarcurile din oraş au câte două containere dedicate fracţiei uscate.

Pe lângă aceste recipiente, orădenii mai au la dispoziţie 650 igluuri amplasate pe străzi: 300 de culoare galbenă - pentru colectarea plasticului şi metalului, 230 de culoare albastră - pentru hârtie şi carton, şi 120 containere verzi - pentru colectarea sticlelor. Aşadar, orădenii pot să colecteze selectiv, fără niciun impediment. Numai să vrea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON