URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2014, 15:10

Colectarea selectivă, între realitate şi voinţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se discută mult în ultima perioadă despre colectarea selectivă a deşeurilor, în condiţiile în care, conform datelor Eurostat, în 2010 România a reciclat doar 1% din deşeuri, în timp ce Slovacia 9%, Polonia şi Ungaria 21%, ca să nu mai vorbim de Belgia cu o reuşită de 58%, Germania cu 62% sau Austria cu 63%.

În întreaga lume, selectarea deşeurilor a progresat extraordinar când cetăţeanul a fost stimulat şi nu s-a lăsat totul doar în sarcina spiritului civic. Pentru asta ne trebuie pârghii legislative, cea mai importantă fiind promovată anul trecut printr-o propunere de lege ce urmăreşte aplicarea principiului "pay as you throw" (plăteşti cât arunci) şi în cazul deşeurilor. În prezent, colectarea acestora este singurul serviciu public plătit pe persoană, nu după cantitatea produsă sau consumată, cum se întâmplă în cazul energiei electrice, gazului, apei şi canalizării.

Sistemul "plăteşti cât arunci" e simplu şi aplicat de mulţi ani în Vestul Europei. Consumatorul cumpără saci prefabricaţi, în al căror preţ se include dreptul de a arunca cantitatea sau volumul de deşeuri ce încape în acel sac. În cazul în care consumatorul colectează selectiv în saci de un anumit tip deşeurile nereciclabile şi în alte tipuri de saci deşeurile reciclabile, întrucât colectarea selectivă este gratuită, poate ajunge să plătească pentru serviciul de salubritate un tarif redus chiar la jumătate faţă de cât plăteşte necolectând selectiv. Repet, nu este o invenţie personală, ci un sistem care funcţionează în Occident şi pe a cărui generalizare insistă şi comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Ştim ce avem de făcut şi totul pare realizabil. Atunci de ce spun majoritatea decidenţilor de azi că România nu e pregătită pentru un asemenea sistem şi nu poate fi aprobată propunerea legislativă? Poate azi nu e, poate nu toate oraşele sunt pregătite, recunosc. Dar sunt sigur că în unele oraşe s-ar putea implementa un asemenea sistem, care să fie extins apoi în toată ţara. Trebuie numai să vrem.

Cseke Attila
deputat UDMR


VOCEA STRĂZII

Cum aţi prefera să fie tarifată ridicarea deşeurilor: pe persoană, ca în prezent, ori pe cantitatea aruncată, având în vedere că reciclabilele se colectează gratuit?

Eu cred că mai bine ar fi la cantitate, poate am ieşi mai ieftin. Nu cred că aş arunca atât de mult încât să depăşesc cât plătesc acum, cu tariful pe persoană.
Liviu Buciuman, 42 ani, tipograf

02_Ioana_Tipi_bihoreanul.jpgNu ştiu dacă ar fi mai ieftin, dar ştiu că reciclarea ar trebui încurajată în Oradea. În Statele Unite nici nu se ridică gunoaiele dacă în prealabil n-au fost sortate.
Ioana Tipi (foto), 21 ani, studentă

Pentru pensionarii singuri cred că ar fi mai bine să se tarifeze pe cantitatea aruncată, căci sigur nu ar aduna atât de mult încât să fie mai scump ca acum.
Szababos Gheorghe, 74 ani, pensionar

E mai bine pe persoană. Cum s-ar verifica exact cât din container am umplut eu şi m-ar asigura firma că nu m-a taxat mai mult decât a ridicat?
Ecaterina Lucaci, 58 ani, pensionară

02_Sorin_Ghent_bihoreanul.jpgSistemul plăţii în funcţie de cantitatea aruncată de deşeuri ar funcţiona, zic eu, doar dacă orădenii ar recicla constant şi mai mult.
Sorin Ghenţ (foto), 25 ani, student

Eu cred că ar trebui să rămână ca acum. Sunt mulţumită cât plătesc. Nu sunt convinsă că ar ieşi mai ieftin dacă s-ar tarifa pe cantitatea aruncată.
Livia Codleanu, 58 ani, lucrător comercial

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
vai,vai..
Aista care a DESFINTAT 58 de spitale amu se ocupa de gunoaie selectate..Multe succesuri mai PISHTA!
Postat 11 Februarie 2014, 08:52 de gheorghe@sandor
raspuns
SI daca nu l-ar colecta ai merge tu cu deseurile si le-ai vinde la fiecare in parte (constructori de drumuri, fabrici de mase plastice, unitati de topire a metalului, etc, etc)?
Postat 10 Februarie 2014, 17:12 de ban
Colectarea selectiva e o afacere in toata lumea!
Odata selectate si apoi prelucrate ca materie prima, gunoiul se vinde la constructori de drumuri, fabrici de mase plastice, unitati de topire a metalului, etc, etc. Atunci mie, care dau gunoiul la operator, de ce nu-mi recunoaste nimeni nici un merit si nu-mi da un leu spre exemplu ca retur la factura lunara, si numai ma incaseaza ca sa faca doar firma de salubritate profit? Asa ca, mai lasati sustinerea cu selectarea deseurilor, ca e munca noastra, a clientilor care producem gunoi ca materie prima, fara sa fim recompensati! Adica voluntariat! Eu nu mai fac voluntariat pentru bunastarea smecherilor!
Postat 09 Februarie 2014, 19:18 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON