URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2015, 17:43

CET-ul nou prinde contur. Muncitorii au ridicat scheletul metalic a viitoarei staţii a pompelor şi lucrează la montarea "pereţilor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul CET pe gaz a încetat să mai fie o groapă în curtea CET-ului. Angajaţii firmei Elsaco Engineering au turnat deja fundaţia pe care va fi montată turbina viitoarei centrale pe gaz şi au amenajat perna de balast a cazanului recuperator.

"Fundaţia turbinei a implicat o săpătură la 3,5 metri şi montarea unei perne de balast. S-a montat armătura, s-a cofrat şi aşteptăm confirmarea soluţiei de prindere a echipamentului. Săptămâna viitoare vom trece la turnarea fundaţiei. Blocul de beton va avea 560 de tone, pentru că utilajul care va fi montat pe el are 270 tone, iar regula este ca greutatea acestuia să fie de cel puţin 1,5 ori mai mare", a spus şeful de şantier, Liviu Vereha.

Pentru evitarea propagării vibraţiilor, fundaţia viitoarei turbine pe gaz va fi independentă de cea a clădirii, aşa cum se va întâmpla la toate utilajele din cadrul viitorului CET pe gaz. La viitoarea sală a pompelor, spre exemplu, constructorii au turnat 10 fundaţii separate pentru fiecare echipament în parte. Fiecare coloană de beton este învelită în plăci de polistiren pentru a absorbi eventuale vibraţii.

De altfel, lucrările la sala a pompelor de unde va porni agentul termic spre oraş au ajuns deja în faza închiderii perimetrale în jurul scheletului metalic prin montarea "pereţilor" clădirii. Clădirea va fi îmbrăcată în plăci de tablă în două nuanţe de albastru care vor fi izolate termic într-o fază ulterioară.

În paralel, constructorii au amenajat perna de balast a cazanului recuperator, iar la începutul acestei săptămâni montau scheletul metalic al viitoarei staţii electrice. "Structura metalică este deja sosită în şantier şi a fost ansamblată în proporţie de 50%", a spus Vereha.

Potrivit şefului de şantier, lucrările au suferit o întârziere de circa o săptămână faţă de grafic. "Am întârziat săparea fundaţiilor clădirilor dinspre depozitul de cărbune deoarece, în urma reproiectării, acestea au trebuit mutate. Întârzierea se va recupera imediat ce vom începe lucrul în două schimburi. Undeva în primăvară vor lucra în paralel mai multe meserii. Ca să nu se calce pe picioare, sudorii vor lucra în primul schimb, iar electricienii în schimbul doi", a declarat inginerul.

În prezent, pe şantierul viitorului CET pe gaz lucrează circa 40 de muncitori pe zi. Din luna mai, când vor începe să sosească echipamentele, inclusiv turbina pe gaz, numărul de angajaţi va fi de cel puţin trei ori mai mare.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON