URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2013, 09:55

Cele peste 2.000 de locuri bugetate din următorul an universitar au fost împărţite facultăţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anul universitar 2013-2014, din totalul de 8.745 de locuri scoase la concurs de facultăţile orădene, 2.220 vor fi locuri bugetate la studii de licenţă şi de masterat. Reunit luni, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat distribuirea locurilor fără taxă pentru cele 15 facultăţi orădene.

La studii universitare de licenţă, facultăţile însumează 1.520 de locuri bugetate, cu trei locuri mai puţin decât în anul universitar 2012-2013, iar la masterat 700, cu 25 mai puţine decât în precedentul an.

La licenţă, cele mai multe locuri fără taxă, 193 la număr, le va avea Facultatea de Medicină şi Farmacie, care, însă, la masterat va scoate la concurs doar 10 locuri bugetate, spre deosebire de 25, câte a scos anul trecut.

Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei va avea, la rândul său, 151 de locuri bugetate la studii de licenţă şi 85 la masterat, iar cea de Protecţia Mediului 138 de locuri fără taxă la licenţă şi alte 77 la masterat.

De asemenea, 119 studenţi şi 66 de masteranzi de la Ştiinţe Socio-Umane vor învăţa fără să plătească taxa de şcolarizare, iar de la facultăţile de Inginerie Managerială şi Tehnologică şi de Ştiinţe Economice în aceeaşi situaţie vor fi câte 112 studenţi şi 67, respectiv 63 de masteranzi.

108 locuri bugetate la licenţă şi 40 la masterat au fost distribuite Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, iar 101 la licenţă şi 49 la masterat Facultăţii de Ştiinţe. Facultatea de Geografie, Turism şi Sport va avea 83 de locuri bugetate la licenţă şi 57 la masterat, cea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării 80 la licenţă şi 47 la masterat, iar cea de Litere 78 la licenţă şi 42 la studii de masterat.

Facultatea de Construcţii şi Arhitectură are 76 de locuri bugetate la licenţă, cea de Arte 73 la licenţă şi 43 la masterat, iar cea de Drept 52 la licenţă şi 31 la masterat. Cele mai puţine locuri bugetate le are Facultatea de Teologie Ortodoxă: 44 la licenţă şi 23 la masterat.

Pe lângă toate acestea, Universitatea va avea 10 locuri bugetate pentru tineri din Republica Moldova cu examenul de Bacalaureat promovat în România şi 20 de locuri bugetate pentru români din afara ţării. Acestea vor fi repartizate facultăţilor şi specializărilor unde aceştia se înscriu.

Admiterea va debuta pe 16 iulie, taxa de admitere fiind de 150 de lei. Tot atât va costa şi taxa de contestaţii, iar taxa de înmatriculare este de 100 de lei. Candidaţii care se vor înscrie la mai multe facultăţi vor plăti integral taxa de înscriere pentru fiecare facultate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o imparteala de toata jena
O imparteala de toata jena. oare numarul studentilor de la IETI este la fel cu numarul studentilor de la Fac. de Prot Mediului? In conditiile in care si media anunta ca tinerii se indreapta spre o facultate cu profil agricol si de mediu , universitatea din oradea aloca locuri bugetate mai multe la IETI. Oare de ce? undeva ceva e pudred in acest sistem de impartire a locurilor!!! Pai n cred ca IETI are per total studenti la facultate cati au absolvit la Fac de Prot Mediului. Va rugam sa ne dati un articol in care este precizat numarul de stuidenti pe care ii are fiecare FACULTATE si sa vedem proportia impartirii locurilor..
Postat 03 Iulie 2013, 17:53 de marin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON