URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2011, 13:25

Bolile cu transmitere sexuală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bolile cu transmitere sexuală sunt printre cele mai frecvente infecţii din lume. În ţările în curs de dezvoltare se situează printre primele 10-20 de afecţiuni care cauzează reducerea anilor de sănătate şi a vieţii productive prin complicaţiile majore: gonoreea, infecţiile cu chlamidii şi sifilisul.

Dintre afecţiunile virale cu transmitere sexuală, infecţia cu virusul imunodeficienţei umane a devenit cauza principală de deces în unele ţări mai slab dezvoltate în ultimii 25 de ani, în timp ce virusul papilomatozei umane şi virusul hepatitei B sunt cauze de cancer uterin şi hepatic. Alte virusuri implicate sunt virusul herpes simplex şi virusul citomegalic. Din punct de vedere clinic se pot descrie unele manifestări comune mai multor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi: uretrita şi epididimita la bărbaţi, uretrita, infecţiile vulvovaginale, cervicita şi boala inflamatorie pelviană la femei. Tratamentul acestor boli este efectuat numai de către medic, de aceea este importantă prezentarea la cabinetul medical la cea mai mică modificare sau secreţie de la nivelul organelor genitale.

Atenţie! Nicio astfel de boală nu poate fi privită ca o problemă izolată deoarece infecţiile multiple sunt o realitate şi pentru că prezenţa bolii denotă un comportament sexual cu risc crescut. Extrem de rar aceste boli se transmit şi prin obiecte, alimente, muşte sau contacte umane obişnuite, de aceea cel puţin unul din partenerii sexuali este infectat! Majoritatea persoanelor cu scurgeri genitale evidente, leziuni sau dureri, întrerup activitatea sexuală şi se prezintă la medic; cei care transmit infecţiile fac parte de obicei din minoritatea de cazuri care sunt infectate, dar nu prezintă manifestări clinice, sau din cei care nu înţeleg importanţa simptomelor lor şi nu solicită îngrijiri medicale. În general persoanele cu un episod nou de boală cu transmitere sexuală au un "contact-sursă" de la care au primit boala şi în plus pot avea un "contact secundar".

Reţineţi! Aceste boli există în proporţie crescută la populaţiile cu frecvente schimbări ale partenerilor sexuali şi cu acces scăzut la tratamentul de specialitate. Controlul bolilor bacteriene cu transmitere sexuală depinde de diagnosticul şi tratamentul precoce. Apariţia bolilor virale cu transmitere sexuală incurabile a determinat creşterea importanţei educaţiei sanitare şi sexuale, care trebuie să înceapă cât mai precoce, încă din adolescenţă şi care va avea ca scop încurajarea comportamentului sexual responsabil, folosirea prezervativelor pentru contactele întâmplătoare, evitarea practicilor sexuale traumatizante, recunoaşterea semnelor şi simptomelor precoce de boală şi prezentarea la medic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON