URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2010, 11:17

Bihorul, pe locul 1 în topul rău-platnicilor la bănci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toată ţara bancherii au probleme tot mai mari cu întârzierile la rambursarea creditelor. În ultima perioadă, valoarea totală a restanţelor populaţiei şi companiilor a urcat cu 44% de la începutul anului, iar în unele judeţe valoarea acestora a crescut şi de trei ori, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit aceleiaşi surse, care citează statistici BNR, judeţul Bihor se situează pe locul 1 în ce priveşte topul rău-platnicilor. Aici, restanţele au urcat în luna mai la 1,13 miliarde de lei, reprezentând 18,2% din totalul împrumuturilor acordate de sucursalele locale ale băncilor.

Bancherii pun fenomenul pe seama faptului că bihorenii s-au supraîndatorat, împrumutându-se în paralel de la mai multe bănci.

În topul judeţelor cu cea mai mare pondere a restanţelor la credite, Bihorul este urmat, la mare distanţă, de Bistriţa Năsăud, cu 10% din totalul împrumuturilor acordate, Galaţi, cu 8,8%, Suceava, cu 8,5%, şi Arad, cu 8,2%.

La polul opus, în topul judeţelor cu cea mai mică pondere a restanţelor raportat la totalul creditelor se află Gorj, cu 3,4%, Vâlcea, cu 3,7%, Tulcea, cu 4,1%, Vaslui şi Prahova, cu 4,2%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
atentie! nu va sinucideti sunt solutii
In ce priveste bunurile mobile ce nu pot fi executate, in Codul de procedura civila se prevede ca nu pot fi supuse executarii silite: a) bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului si familiei sale, precum si obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel; b) alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de doua luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta; c) combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna; d) bunurile declarate neurmaribile prin alte dispozitii legale. Totodata, bunurile care servesc la exercitarea ocupatiei debitorului nu pot fi supuse executarii silite decat numai in lipsa de alte bunuri urmaribile si numai pentru obligatii de intretinere, chirii, arenzi sau alte creante privilegiate asupra mobilelor. Daca debitorul se ocupa cu agricultura, nu vor fi urmarite, in masura necesara continuarii lucrarilor in agricultura, inventarul agricol, inclusiv animalele de munca, furajele pentru aceste animale si semintele pentru cultura pamantului, in afara de cazul in care asupra acestor bunuri exista un drept de gaj sau privilegiu pentru garantarea creantei.
Postat 02 Iulie 2010, 19:23 de nca
atentie! nu va sinucideti sunt solutii
Care sunt metodele de executare silita? Urmarirea bunurilor imobile reprezinta acea forma de executare prin care executorul judecatoresc practic vinde bunurile imobile ale debitourlui. Ca si in cazul bunurilor mobile, bunurile imobile supuse executarii silite trebuiesc sa fie bunuri personale ale debitorului. In cazul in care un sot este obligat intr-un raport juridic, creditorul va trebui mai intai sa solicite iesirea din indivizune a sotilor si abia ulterior sa urmareasca cota parte a sotului-debitor.
Postat 02 Iulie 2010, 19:22 de nca
atentie!
Care sunt metodele de executare silita? Urmarirea bunurilor mobile reprezinta acea forma de executare prin care executorul judecatoresc practic vinde bunurile mobile ale debitorului in vederea recuperarii creantei creditorului. Toate bunurile mobile ce sunt executate trebuiesc a fi bunuri personale ale debitorului. Nu pot fi executate bunurile mobile ale sotului sau rudelor debitorului, decat in situatia in care si acestea la randul lor sunt obligate fata de acelasi creditor.
Postat 02 Iulie 2010, 19:21 de nca
atentie!
Care sunt metodele de executare silita? Poprirea reprezinta acea forma de executare prin care executorul judecatoresc “blocheaza” anumite sume de bani in vederea recuperarii creantei creditorului. Sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta i le va datora in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente. Spre exemplu, pot fi poprite salariile, conturile bancare sau pensiile. Nu sunt supuse executarii silite prin poprire: a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie; b) sumele reprezentand credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte; c) sumele necesare platii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data infiintarii popririi.
Postat 02 Iulie 2010, 19:20 de nca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON