URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2015, 17:55

Avocatul care a cerut 40.000 euro şpagă pentru un complet al Curţii de Apel Oradea, trimis în judecată: mita s-a pretins chiar în faţa sediului DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul Gerenyi Istvan, acuzat de trafic de influenţă după ce, în 2012, ar fi pretins 40.000 euro şpagă în numele unui complet de judecată al Curţii de Apel Oradea, a fost trimis în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea.

Potrivit anchetei efectuate de procurori cu sprijinul ofiţerilor DGA Bihor, Gerenyi Istvan a pretins banii de la trei clienţi ai săi, Ioan Gherman, Vasile Pintea şi Ioan Tătar, contrabandişti de ţigări „ancoraţi” tot pentru şpagă. Ei fuseseră denunţaţi de un poliţist de frontieră căruia i-au dat 14.000 euro ca să-i lase să aducă în ţară cantităţi de ţigări de contrabandă din Ucraina, să le dea informaţii legate de poziţia dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte şi a patrulelor de pe frontiera de stat.

Ca să scape din arest, Gerenyi le-a pretins în total 40.000 euro, pe 12 iulie 2012, chiar în faţa sediului DNA - Biroul Teritorial Satu Mare, iar în schimbul banilor avocatul le-a promis că va discuta cu magistraţii de la Tribunalul Satu Mare şi Curtea de Apel Oradea, care urmează să le soluţioneze cererile de eliberare şi procesul de corupţie, pentru a le dispune soluţii favorabile. Jumătate din bani urmau să-i predea în perioada imediat următoare, iar restul de 20.000 euro când procesele ar fi ajuns la final.

Contrabandiştii s-au ţinut de cuvânt. În baza înţelegerii, în perioada imediat următoare, aceştia i-au trimis avocatului, prin intermediul soţiilor, 19.000 euro. Coincidenţă sau nu, dacă iniţial Tribunalul Satu Mare i-a condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, ulterior, la Curtea de Apel Oradea, un complet, format din judecătorii Laura Soane şi Traian Munteanu, a dispus schimbarea sentinţei, dispunând condamnarea traficanţilor de ţigări la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Ulterior, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa dată de instanţa orădeană şi a dispus rejudecarea cauzei. La noul proces, dosarul a ajuns la un alt complet de judecată, care, pe 25 martie 2015, a decis să-i trimită în spatele gratiilor pentru 6 ani. La scurt timp după condamnarea definitivă a celor trei contrabandişti, aceştia şi-au denunţat avocatul.

Procurorii DNA Oradea şi poliţiştii DGA Bihor nu au reuşit să găsească dovezi care să confirme că banii pretinşi de Gerenyi au ajuns la vreunul din judecătorii din completul care i-a eliberat clienţii, scăpându-i de închisoarea cu executare.

Ca atare, ancheta s-a rezumat, în final, doar la avocat, care pe 7 septembrie a fost reţinut, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv, măsură care va rămâne în vigoare cel puţin până pe 29 septembrie, când legalitatea şi necesitatea măsurii vor fi luate în discuţie de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Curţii de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON