URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2016, 19:41

Analiza pieţei muncii din Bihor: firmele prevestesc că vor avea nevoie de muncitori, nu de specialişti

Ca să afle ce nevoi au angajatorii bihoreni, firme private şi instituţii publice deopotrivă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a aplicat, în primul trimestru al acestui an, un chestionar ce vizează piaţa forţei de muncă.

Potrivit directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, aproape 300 de angajatori au răspuns întrebărilor. Cele mai multe, 69%, au fost societăţi comerciale, iar aproape jumătate din respondenţi sunt entităţi înfiinţate în perioada 2001-2010. O treime din eşantion reprezintă microîntreprinderi care au sub 10 angajaţi, iar 26% sunt întreprinderile mici, cu cel mult 50 de angajaţi.

Mulţumiţi de angajaţi

Conform celor declarate de companiile chestionate de AJOFM, în microîntreprinderi jumătate din angajaţi sunt absolvenţi de studii primare, gimnaziale sau liceale fără bacalaureat. În schimb, în firmele care au între 101 şi 500 de angajaţi, majoritari sunt angajaţii absolvenţi de facultate, studii de licenţă. Ca pondere, cei mai mulţi absolvenţi de masterate se regăsesc tot în microîntreprinderi.

Surprinzător este că, întrebaţi cum apreciază nivelul de pregătire, patronii se declară în mare măsură mulţumiţi. "Auzeam de foarte multe ori că nivelul de pregătire al angajaţilor nu este mulţumitor sau că nivelul de salarizare este scăzut din cauza nivelului de pregătire al angajaţilor. Declarativ, însă, angajatorii sunt mulţumiţi de acest nivel de pregătire", a declarat Békési, luni, într-o conferinţă de presă.

Întrebaţi ce contează pentru ei atunci când fac angajări, 13% dintre patroni au spus că reputaţia universităţii absolvite de angajaţi este importantă, iar experienţa de muncă anterioară angajării chiar foarte importantă. În schimb, tema lucrării de licenţă sau notele obţinute în timpul studiilor sunt considerate irelevante. Cei mai mulţi dintre angajatori sunt preocupaţi însă de personalitatea viitorului angajat.

Se caută muncitori!

O altă întrebare a chestionarului a vizat evoluţia structurii personalului, la care 40% dintre angajaţi au răspuns că numărul personalului va rămâne constant, iar 35% că va creşte. Dintre cei care au anunţat că vor face angajări, 36% preconizează că îşi vor mări echipele cu 1-5 persoane, 21% cu 6-10 persoane iar 18% cu 51-100 de angajaţi. Întrebaţi pentru ce fel de ocupaţii vor face angajări, cei mai mulţi dintre respondenţi au spus că vor avea nevoie de muncitori calificaţi, urmaţi de patronii care au nevoie de necalificaţi, iar al treilea răspuns în acest clasament este "agent de vânzări / lucrător comercial". Altfel spus, în continuare, specialiştii absolvenţi de studii superioare nu vor avea mare trecere în Bihor.

În schimb, patronii admit că ar vrea ca angajaţii lor să participe la stagii de formare profesională. Astfel, a explicat şeful AJOFM Bihor, deşi se declară mulţumiţi de angajaţi, recunosc că e loc de mai bine. Totuşi, în doar 14% dintre companii se organizează astfel de cursuri.

Sondajul a cuprins şi o întrebare legată de ucenicie şi stagiatură, patronii bihoreni dezvăluind că nu îşi doresc să angajeze nici ucenici, nici stagiari în următoarele 12 luni. "E puţin alarmant pentru că măsurile de intervenţie care vor fi promovate de Comisia Europeană şi Ministerul Muncii, pe orice sursă de finanţare, se vor baza foarte mult pe ucenicie şi stagiatură", a spus Békési.

Directorul a mai spus că cercetarea făcută în rândul societăţilor bihorene ajută AJOFM Bihor să cunoască mai bine necesităţile angajatorilor. "Dacă ne vor permite ghidurile, prioritatea noastră vor fi cursurile de calificare pentru angajaţii existenţi", a precizat Békési.

Totodată, şeful AJOFM Bihor a subliniat necesitatea monitorizării frecvente a pieţei locale a forţei de muncă, arătând că astfel se pot face previziunile necesare astfel încât piaţa să ofere angajaţii căutaţi. Békési a menţionat că are în plan înfiinţarea, prin parteneriat cu alte instituţii, a unui centru de monitorizare şi sondare a forţei de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@ anti
Ma baiatule, in codul muncii este prevazuta perioada de proba la angajare de 3 luni, de care profita orice angajator in Romania (ca-i americanesc sau romanesc sau de care vrei tu) dar nu despre asta discutam. Emerson este de vanzare iar bussinesul care ar fi trebuit sa porneasca in Oradea s-a dus in 'tarile calde'. Si asta dupa vreo 5 ani de tatonari si batai cu caramida in piept ca avem investitori strategici... Apropo de specialistii adusi de la concurenta: si-au cam bagat coada intre picioare si se pregatesc sa-si ia tapalasita..
Postat 25 Mai 2016, 16:55 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Pentru tine realitatea inconjuratoare este marea necunoscuta. Contractele initiale, al aproape toate firmele occidentale si americane, se fac pe perioada determinata (3 sau 6 luni) urmand ca dupa aceasta perioada de proba sa ti se propuna un contract pe perioada nedeterminata, sau dupa caz sa ti se multumeasca pentru participare. Evident, ca exista si exceptii, specialisti adusi de la concurenta, despre care se stie ca sunt capabili si carora li se propune din start un contract pe perioada nedeterminata, ba mai mult li se oferteaza si niste salarii... cum le-ai zice tu daca ti-as spune sumele, "nesimtite" de-a dreptul.
Postat 25 Mai 2016, 09:55 de User anonimizat
@ anti
eheeei dragu' mosului.. cine rade la urma, rade mai bine :) Ia intreaba-i pe "specialistii" cautati de Emerson pe ce perioada li se face oferta de munca.. si mai intreaba cine vine sa preia Emerson dupa vanzare, si de clientii pe care i-au pierdut (relocati in.._) .. multe necunoscute.. bine ca e inaugurata cu fast
Postat 24 Mai 2016, 13:42 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Tu pe ce lume traiesti? In ce realitate? In aia paralela in care filip a atras investitori si nici o firma noua nu a venit in Oradea. Unde pleaca Emersonul, "inteligentul" vietii? Ca eu vaz ca angajeaza de zor si mai ales vor sa angajeze specialisti. Sa ii tii partea lui filip si sa-l compari cu Bolojan, nu mai tine de rea vointa ci de prostie in forma pura, patologica.
Postat 24 Mai 2016, 11:22 de User anonimizat
aicia la Oradia
era obișnuială traiul ușor, ca șpaga din vămi!!! acuma că nu mai e robinetul... :) e mai ușor cu șmecherii, tunuri, țepe sau economii sau pită cu ceapă fără clisă ... DECI SĂ NE ÎNȚELEGEM, FIRMELE CARE AU FOST EXISTĂ ȘI ACUMA PT CĂ O FIRMĂ/AFACERE PRESUPUNE MUNCĂ, TIMP, INTERES SI SERIOZITATE!!!DECI :))))
Postat 23 Mai 2016, 23:46 de ADINA
unde-s comentatorii lu' peste?
Unde sunteti comentatorii lui peste care a-ti tot urlat pe aici ca oradenii nu-s pregatiti si calificati? Problema e ca investitorii seriosi si afacerile cu valoare adugata mare nu au ajuns in Oradea nici pe vremea lui Filip (atunci nu eram in UE) dar nici bolovanul nu a facut eforturi in sensul asta (sa nu pomeniti de Emerson, ca astia nici nu au pornit bine, ca si pleaca), in rest avem aceleasi firme care existau si acum 10 ani insiruite pe borsului, atata doar ca acum s-au mutat in parcul industrial..
Postat 23 Mai 2016, 22:50 de User anonimizat
Salar..
Mare scula e si Békési Csaba asta..... "Firmele", o sa aiba destui "muncitori" cand o sa ofere si salarii. Pana cand un "sef" (fie el si cu 2 clase ca trenu') are un salar de 4-5000 Ron si un "muncitor" ia 900-1000 Ron ...."muncitorii" pleaca din tara asta. As fii foarte curios de exemplu, ce salar are Békési asta, care este pus acest post pe linie POLITICA .
Postat 23 Mai 2016, 20:34 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON