URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2016, 15:40

Alcoolismul

Alcoolismul foto: jurnalul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă datorită consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Există nişte întrebări esenţiale pentru a putea încadra un individ în patologia alcoolismului: cantitatea de băutură consumată poate fi controlată?; s-a ajuns la neglijarea familiei sau serviciului din cauza alcoolului?; consumul de alcool începe imediat după micul dejun sau la puţin timp, sau chiar mai devreme?; anturajul comentează consumul crescut de alcool?; se întâmplă să se consume alcool dimineaţa după o beţie anterioară ("cui pe cui se scoate"!)?

Aceste întrebări ar trebui să fie adresate tuturor, pentru a se putea evita problemele majore ale alcoolismului. Organele care pot fi agresate de consumul ridicat de alcool sunt: ficatul (deşi cam jumătate din alcoolici nu prezintă modificări patologice hepatice, este fecvent întâlnit "ficatul gras" (steatoza hepatică) şi ciroza hepatică, cu o durată de supravieţuire la 5 ani de la declanşare de aproape 50%, dacă nu este stopat consumul de alcool şi de circa 80% în caz de abstinenţă), sistemul nervos central (atrofie corticală, pierderi temporare de conştienţă, neuropatii periferice, psihoze şi encefalopatii), tubul digestiv (diaree, eroziuni gastrice, ulcer gastroduodenal, pancreatite acute sau cronice), sângele (anemie) şi inima (aritmii, hipertensiune arterială, cardiomiopatie). Abandonarea consumului de alcool la un alcoolic poate determina sindromul de abstinenţă, care se manifestă prin tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, tremurături, convulsii, halucinaţii (delirium tremens) vizuale sau tactile (animale care se urcă pe corpul pacientului) şi alte simptome.

ATENŢIE! Situaţiile în care consumul de alcool este strict contraindicat sunt hepatitele, ciroza, ulcerul gastroduodenal, hiperlipidemiile, sarcina şi în timpul tratamentelor medicamentoase (antihistaminice, antibiotice, somnifere etc.). Prevenirea alcoolismului se face din copilărie, prin conştientizarea efectelor dramatice ale bolii. Tratamentul alcoolismului este dificil, pacientul fiind cel care poate determina succesul terapeutic prin conştientizarea necesităţii abandonării consumului de alcool.

REŢINEŢI! Reducerea consumului de alcool sub nivelul de risc este vitală, deşi riscul este prezent la orice nivel de consum. Se consideră nivel de risc consumul a peste 20 de unităţi pe săptămână la bărbaţi şi peste 15 unităţi la femei, o unitate de alcool însemnând 9 g de etanol pur (adică o măsură de băuturi spirtoase, un pahar de vin, sau un pahar de 330 ml de bere).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alcoolismul este o boala
Ar fi bine sa citeasca articolul de mai sus si redactorul dvs. autor al articolului "Profesorul de beţie"
Postat 02 Aprilie 2016, 10:56 de dido_didona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON