URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2010, 16:02

Activităţile neautorizate în zonele de arii protejate se pedepsesc cu amenzi începând de la 3.000 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia de Pescuit Sportiv Aqua Crisius a preluat la începutul lunii iulie în custodie de la Ministerul Mediului nu mai puţin de patru zone de arii protejate de pe cursurile râurilor Crişul Repede şi Crişul Negru. Printre cele patru zone se numără situl Defileul Crişului Negru pe porţiunea cuprinsă între comunele Uileacul de Beiuş şi Şoimi, situl Crişul Negru pe arealul curpins între comuna Şoimi şi Republica Ungară, situl Crişul Repede pe porţiunea între comuna Vadu Crişului şi Uzina de Apă Oradea, respectiv lunca inferioară a Crişului Repede în aval de municipiul reşedinţă de judeţ şi Republica Ungară.

"Atragem atenţia că orice activitate economică sau de altă natură care se desfăşoară raza ariei protejate are nevoie de avizul nostru, iar activităţile neautorizate se sancţionează conform legii", a declarat Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius, vineri în cadrul unei conferinţe de presă.

Spre exemplu, accesul pe teritoriul ariei protejate se face pe bază de bilet, taxa fiind de 10 lei pe persoană pe zi, excepţie făcând doar localnicii, taxa pentru efectuarea de fotografii comerciale este de 300 lei, iar cea pentru filmări este de 500 lei. Efectuarea oricărei activităţi neautorizate se sancţionează cu amendă începând de la 3.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 30.000 lei pentru persoane juridice.

Cele patru arii protejate adăpostesc specii protejate de plante, cum ar fi bujorul banatic, peşti, precum moioagă, petroc sau răspăr, amfibieni ca şi buhaiul de baltă cu burta albastră, reptile precum tritonul cu creastă dar şi mamifere precum vidra. Măsurile de restrângere a accesului şi a activităţilor din zona ariilor protejate au fost luate pentru protejarea acestor specii, iar respectarea lor va fi supravegheată de către cei şapte rangeri ai asociaţiei. "Deocamdată lucrăm la un regulament al ariilor protejate şi ne ocupăm de informarea populaţiei cu privire la atribuţiunile asociaţiei cu privire la acestea, dar începând din luna februarie, în cazul în care vor descoperi nereguli, rangerii noştri vor da şi amenzi", a mai spus Togor.

Asociaţia Aqua Crisius a fost înfiinţată în anul 2006 şi are ca scop asigurarea şi protejarea membrilor săi în ceea ce priveşte practicarea pescuitului recreativ-sportiv ca modalitate de odihnă activă şi de petrecere a timpului liber dar şi conservarea biodiversităţii şi echilibrului ecologic din natură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ce mai taxe sa ne curatati rahatul care e o comoara ecologica cat costa?
"accesul pe teritoriul ariei protejate se face pe bază de bilet, taxa fiind de 10 lei pe persoană pe zi, excepţie făcând doar localnicii, taxa pentru efectuarea de fotografii comerciale este de 300 lei, iar cea pentru filmări este de 500 lei. Efectuarea oricărei activităţi neautorizate se sancţionează cu amendă începând de la 3.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 30.000 lei pentru persoane juridice." woow poi atunci toti vor percepe taxa de intrare in oradea, in felix se va plati 50 lei si uite asa am ajuns de tot rasul BIHORUL:)) s au infiintat slugile TREZORERIEI in BIHOR:))
Postat 10 Decembrie 2010, 18:35 de !cetateanul roman!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON