URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2017, 15:30

A murit actorul Ion Besoiu: "Să trăiţi după idealuri, să credeţi în ele, şi să credeţi în dragoste"

A murit actorul Ion Besoiu: 'Să trăiţi după idealuri, să credeţi în ele, şi să credeţi în dragoste' foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani. Era cardiac şi s-a stins, se pare, în urma celui de-al treilea infarct, în ciuda eforturilor medicilor de la Institutul pentru Boli Cardio Vasculare "C.C. Iliescu" din Capitală.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, actorul fusese salvat de medicii cardiologi din Bucureşti de mai multe ori, iar din luna martie 2016 era mai mult internat prin spitale. Avea un stent pe inimă, a povestit Adrian Besoiu, nepotul nepotului, care a povestit presei că starea acestuia "se degradase vertiginos de anul trecut".

Actorul va fi înmormântat pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Actorul Ion Besoiu, una dintre figurile de neuitat ale cinematografiei româneşti din anii '70, mai ales pentru rolul emblematic din "Toate pânzele sus!", mărturisea în ultimele interviuri că e printre ultimii mohicani şi că regretă că a pierdut mulţi colegi dragi. "Să trăiţi după idealuri, să credeţi în ele. Să încercaţi să faceţi fericiţi pe cei din jurul vostru, pentru că atunci veţi fi şi voi fericiţi. Şi să credeţi în dragoste, pentru că fără dragoste, nu există nimic altceva", spunea el, potrivit site-ului citat.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie, 1931, la Sibiu şi a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu a ajuns în Bucureşti, unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", pe scena căruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală, a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit se numără: "Livada de vişini" de A.P. Cehov (1967), "Pescăruşul" de A.P. Cehov (1977), "Hamlet" de William Shakespeare (1985), "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare (1991), "Trei surori" de A.P. Cehov (1995), "Caligula" de Albert Camus (1996), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Există nervi" de Marin Sorescu (2001), "Oblomov" după I.A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală".

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la "dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON