URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2016, 19:56

1.430 tone de asfalt. Primăria a plombat anul trecut 121 de străzi orădene

Orădenii încep să devină orăşeni "de asfalt". Potrivit raportului de activitate pe 2015 al Direcţiei Tehnice a Primăriei, 72,6% din cei 427 kilometri de drum, cât măsoară cele 789 străzi orădene, reprezintă artere modernizate, care au reţele de utilităţi şi asfalt. Diferenţa de 276 de străzi, cu o lungime de 116,8 kilometri de drum sunt străzi nemodernizate.

"Anul trecut au fost realizate plombări şi covoraşe asfaltice pe un număr de paroximativ 121 de străzi modernizate, utilizând o cantitate de 1.430 tone de asfalt, aferent unei suprafeţe de 12.150 metri pătraţi", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea.

Potrivit acestuia, pe unele dintre artere a fost nevoie să se intervină, pe alocuri, chiar de două ori pe parcursul anului. În ciuda acestui fapt, cantitatea de mixtură folosită a fost în scădere faţă de anul 2014, când pentru "peticirea" a doar 75 de străzi s-au folosit 2.185 tone de asfalt.

În paralel, constructorii municipalităţii au cărat 15.510 tone de piatră spartă şi 10.505 de metri cubi de balast pentru a întreţine 135 de străzi nemodernizate. Numărul străzilor întreţinute a fost dublat de la doar 70 în anul 2014.

2.328 de parcări

În ceea ce priveşte lucrările din cvartalele de blocuri, municipalitatea a amenajat anul trecut 2.328 de noi locuri de parcare. "În perioada 2009 – 2015 au fost amenajate în total peste 15.000 locuri de parcare în municipiu", a declarat Ghitea.

Pe lista marilor investiţii ale municipalităţii derulate de Direcţia Tehnică s-au numărat în 2015 construirea pasajelor supraterane pe care şoseaua de centură supratraversează DN 79 la ieşirea din Oradea spre Arad (23,5 milioane lei) şi DN 76 de la ieşirea spre Beiuş (20,6 milioane lei). Printre altele, municipalitatea a mai investit 129.000 lei în amenajarea unei pasarele pietonale şi pentru biciclişti peste pârâul Peţa, în zona străzii Octavian Goga.

Investiţiile continuă

În ceea ce priveşte investiţiile programate pentru anul în curs, pe lângă lucrările de reparaţii curente, municipalitatea şi-a propus modernizarea a 20 de străzi. Acestea sunt Abraham Lincoln, Clopoţeilor, Copacilor, Caraşului, Ecaterina Varga, Govorei, Măgurei, Olteţului, Pelinului, Salciei, Sirenei, Verii, Cerbului, Argeşului, Buzăului, Constantin Mille, Gheorghe Ţiţeica, Vasile Pârvan, Daliei şi Piaţa Ghioceilor.

Anul acesta municipalitatea va mai amenaja noi locuri de parcare pe locul viran de lângă căminele sociale din strada Atelierelor şi va facilita construirea unei parcări de 100 de locuri pentru aquapark-ul Nymphaea prin strămutarea axului străzii Codrilor către linia ferată. Imobilele din zonă, care ţin în prezent amplasamentul ocupat, au fost expropriate şi urmează să fie demolate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cariile orădenilor ...
Câte dintre plombele astea au astupat găurile din reţeaua de termoficare şi câte nu au nimerit ţinta?
Postat 06 Februarie 2016, 12:24 de WinDos
stirile despre asfalt nu tin de cald
Jumatate de oras e fara caldura de trei zile si voi ne povestiti de asfalt! Asta e articol la comanda? Nu vreti sa scrieti despre partea intunecata a aceati administratii si ne scoateti ochii cu maretele realizari? Mi-e scarba de ce a ajuns irasul asta si de oamenii care il conduc!
Postat 05 Februarie 2016, 20:36 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON