URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2014, 16:01

La inventar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel cum orice om îşi socoteşte seara făcutele şi nefăcutele de peste zi, nicio naţie nu poate trece dintr-un an în altul fără un minim bilanţ. Liderii marilor popoare, cum este de pildă preşedintele Statelor Unite, dau seama public despre starea naţiunii, nu o dată la patru ani, ci la finele fiecărui an. La noi s-a pierdut până şi obiceiul ca Tătucul să transmită dintr-un studio încropit în propriul palat, uscatul şi formalul „la mulţi ani".

Cum am arăta noi, la un inventar naţional, la 25 de ani de libertate? N-am lămurit nici acum, deşi avem armate de procurori şi mii de doctori în istorie, ce ni s-a întâmplat în 1989. A fost Revoluţie pentru că românii ieşiţi în stradă revendicau cu speranţă sinceră o viaţă nouă, sau lovitură de stat a burgheziei roşii dornice să se poată bucura plenar, făţiş, de agoniseală? Dar pentru ceea ce a urmat în anii '90, când ne-am distrus industria sub motiv că nu era decât un morman de fier vechi, cine răspunde? Dar pentru privatizările care au făcut din nomenclatura de rang secund noua elită a societăţii? Dar pentru retrocedările ce merg până în Evul Mediu, pe care le vor plăti până şi strănepoţii noştri?

Cine e responsabil pentru analfabetizare, pentru absolvenţii de liceu inapţi să-şi ia Bacul, pentru şcolile profesionale ce ratează producerea meseriaşilor de care avem nevoie, pentru durerile de spate ale pruncilor încovoiaţi încă din clasele primare cu ghiozdane mult prea grele şi programe sufocante? Cine e vinovat că tinerii profesori sunt tot mai nepregătiţi, ajungând la catedre doar mediocrii care se împacă cu lefuri umilitoare?

Cine îşi asumă păcatul expatrierii medicilor? Cine răspunde pentru că achiziţiile publice ale spitalelor, şcolilor, primăriilor şi Guvernului nu mai sunt, prea adesea, de utilitate publică, ci pretextele unui jaf ce ne privează de abecedare, de medicamente, de utilităţi urbane, de autostrăzi şi de servicii moderne?

Pe cine tragem de mânecă fiindcă stăm la cozi să ne plătim dările? Cui să-i cerem socoteală pentru birocraţia sutelor de agenţii, oficii şi administraţii naţionale desprinse de orice legătură cu cetăţeanul, în timp ce amărâţilor slujbaşi de primării ori îngrijitoarelor din grădiniţe, plătiţi cu câteva sute de lei pe lună, li se pretinde să fie şi oneşti, şi harnici? Cine e vinovat că, în loc să simplifice legile şi să cureţe monstruosul aparat de stat, inventează regionalizări care ne pot jupui de încă o piele?

Sunt chestiuni care, sub o formă sau alta, mai mult ori mai puţin conştient, preocupă şi ultimul cetăţean, căruia nimeni nu-i arată luminiţa de la capătul tunelului. Pierduţi de un sfert de secol într-o uriaşă rătăcire colectivă, singura nădejde pentru a ieşi cu toţii la liman este să punem totuşi întrebările, tot mai articulat şi tot mai insistent, până vom afla răspunsurile. Altfel, dacă tăcem, cine să ne bage în seamă?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ce inventar ?
Inventar pot sa faca cei care au organizat circo-lovilutia. Agentii locali si papusarii aflati in spatele lor. Multimea ? Multimea nu are ce sa inventarieze pt ca nu are nimic. Multimea a fost buna doar pt a fi manipulata in strada astfel incat organizatorii circo-lovilutiei sa se poate instala fara probleme la butoane. Multimea in loc sa faca un pas inainte dupa ceea ce a fost anterior, a facut zece inapoi. Circo-lovilutia, nu a fost organizata pt beneficiul multimii. Circo-lovilutia a fost organizata pt beneficiul papusarilor si al celor pregatiti de ei pt a o pune in aplicare..
Postat 26 Decembrie 2014, 21:45 de Galaxy
Inventar
Citeste mai sus, comentariile de la "bace chirile" si o sa intelegi ce, cum si de ce s-a ajuns aici.
Postat 25 Decembrie 2014, 20:39 de Control_Room
Criş, eşti penibil !!!
Aşa arată un inventar ???
Postat 25 Decembrie 2014, 14:25 de WinDos
Bilantul de sfarsit de an ....si HARACHIRI
Este o zicala, "Omul sfinteste locul",se pare ca Oradea nu a avut parte de edili care sa intareasca aceasta afirmatie.... "Cine răspunde pentru că achiziţiile publice ale spitalelor, şcolilor, primăriilor şi Guvernului nu mai sunt, prea adesea, de utilitate publică, ci pretextele unui jaf ...." NOI, contribuabilii, cetatenii care nu avem capacitatea intelectuala sa intelegem Mega planurile si Masterplanurile de dezvoltare ale orasului,concepute de edilii paranoici,iresponsabili care nici macar nu mai au bunul simt sa consulte OPINIA PUBLICULUI,iar atunci cand totus formal o fac,este luata in deradere sau in dispret si numai pentru a indeplini procedura.Degradarea mediului,a starii sanatatii si nivelului de trai al cetatenilor este parca o indatorire pe care o respecta cu sfintenie.Acestia au fost edilii,prefectii si guvernantii nostri ....Oradea,oras aflat intr-o zona turistica,avand in vedere vecinatatea Bailor Felix,1 Mai,a apei geotermale existente... Bolojan &Co doresc cu orice pret industrializarea, poluarea mediului, distrugerea oricaror urme ale traditiilor acestor locuri.Spitalele se doteaza cu aparatura de cea mai inalta performanta,foarte scumpa;dar pentru cine daca cei internati pot muri dintr-o banala pneumonie castigata pe patul de spital ?Procedurile de investigare si de tratament al unor boli nu sunt respectate.... cine poate dovedi,cum poti combate suficienta atotstiutoare a unor medici ,aducatoare de moarte? Bilantul de sfarsit de an ar fi necesar a fi urmat de un HARACHIRI !
Postat 25 Decembrie 2014, 13:31 de platona
profesorii tineri
Nu toti profesori tineri sunt incompatibili si nepregatit.Ce credeti ca profesori cu vechime nu gresesc?De ce nu vorbim despre dezinteresul elevilor si a parintilor fata de scoala? Si salariile profesorilor dupa 5 ani de facultate e normal sa fie 800 de lei?Eu zic ca nu!!!
Postat 25 Decembrie 2014, 12:11 de eli
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON