URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2023, 19:15

Zilele Porților Deschise la Filarmonica Oradea. Poți urca pe scenă, să mergi în culise sau în sălile de studiu, să vezi o repetiție și să descoperi instrumentele

Zilele Porților Deschise la Filarmonica Oradea. Poți urca pe scenă, să mergi în culise sau în sălile de studiu, să vezi o repetiție și să descoperi instrumentele (foto: Filarmonica Oradea / Life in frames by R.S.)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat Oradea organizează pentru prima dată în istoria instituției Zilele Porților Deschise și îi îmbie pe melomani și pe curioși să descopere lumea din spatele unui concert, să-i vadă pe artiști în sălile de studiu, să urce pe scenă, să cunoască instrumentele, să participe la o repetiție și să meargă în culise. Evenimentele se desfășoară în zilele de 29, 30 și 31 mai.

„Vrei să fii artist pentru o zi, să vezi o repetiție, să urci pe scenă, să mergi în culise și în sălile de studiu, să vezi un grup coral care repetă sau vrei să cunoști instrumentele muzicale și chiar celebrul pian de concert?”, a transmis luni Filarmonica printr-un comunicat.

Melomanii pot afla, de pildă, cum decurge o repetiție în sala de studiu, drumul parcurs de fiecare artist de la descoperirea partiturii și până la prezentarea ei în concert. „Te-ai gândit vreodată cum ar fi să numeri boabele de fasole dintr-un vas? Muzicianul nu numără „boabele” (notele) dintr-o partitură, ci le studiază. Fiecare are însemnătatea ei și toate au aceeași importanță într-o partitură, așa că nu poate fi omisă niciuna. Sălile de studiu sunt spațiile unde artistul studiază partitura în cel mai mic amănunt și de la cel mai jos nivel, până la nivelul performanței”.

Pe lângă vizitarea sălilor de studiu, participanții pot urca pe scenă în lumina reflectoarelor, să simtă o clipă emoția ochilor ațintiți spre ei, dar și să meargă în culise. „Culisele și scena sunt două lumi artistice atât de diferite și totuși atât de asemănătoare”, transmit organizatorii.

De asemenea, curioșii pot asista la o repetiție de ansamblu, să vadă cum reușesc membrii unui cor să cânte împreună sau cei din orchestră să își sincronizeze toate instrumentele.

„De la studiul individual la studiul în grup și apoi la performanța artistică, fiecare etapă are rolul ei și este treapta pe care se urcă spre următorul nivel. Un concert nu poate fi susținut de un singur muzician, ci de o echipă. De aceea, repetițiile de ansamblu sunt esențiale într-o filarmonică”, adaugă comunicatorii instituției.

În plus, vizitatorii pot descoperi și analiza de aproape instrumentele muzicale, materialele din care sunt făcute, detaliile de construcție sau de funcționare a acestora și cum le fac muzicienii să producă sunetele, ca prin magie.

Cei care vor să descopere secretele care se ascund în culisele unui concert, la Zilele Porților Deschise de la Filarmonica Oradea, fie cu copii mici sau mari, curioși sau deja cunoscători se pot înscrie în grupuri, dar și individual, pe mail la: info@filarmonicaoradea.ro sau la numărul de telefon (0359) 427 345.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON