URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2022, 20:45

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor: Vizite nocturne, festival coral, expoziţie cu plante medicinale din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a XXIV-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor va avea loc în perioada 14-28 mai şi va cuprinde o serie de evenimente ca Noaptea Muzeelor, un festival coral, vernisajul unor expoziţii, cum ar fi una cu plante medicinale din Bihor, şi un "marş al memoriei", în amintirea celor care au pierdut în Holocaust.

Primul eveniment în calendar este, pe 14 mai, Noaptea Muzeelor. Atât porţile sediului principal al MŢC (Armatei Române nr. 1), cât şi cele ale Muzeului oraşului Oradea vor fi deschise, gratuit, între ora 19 şi miezul nopţii.

Printre altele, la sediul MŢC vor putea fi văzute expoziţiile permanente ale secţiilor de Istorie, Arheologie şi Istorie, Vivariul, Lapidariul, precum şi un program de exerciţii demonstrative de mânuire de arme şi interpretări de cântece ostăşeşti - programul din urmă fiind organizat de Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", filiala Oradea.

La Muzeul oraşului Oradea vor putea fi văzute printre altele expoziţiile "Oradea în machete", "În atelierul lui Dumnezeu", "Invenţiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci – apă, vânt şi foc".

Vor putea fi vizitate gratuit în aceeaşi seară şi alte obiective interesante din oraş, cum ar fi Palatul Baroc, Muzeul Farmaciei Rodia şi Catedrala Sf. Nicolae.

Cel de-al doilea eveniment organizat sub egida Zilele MŢC XXIV va avea loc pe 16 mai, de la ora 17, la sediul principal al complexului muzeal. Este vorba despre Festivalul Coral Naţional al Departamentului de Muzică – Facultatea de Arte, intrarea fiind liberă.

Pe 17 mai, de la ora 17, tot acolo va avea loc vernisajul expoziţiei Plante medicinale din Bihor, iar pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, intrarea va fi gratuită la toate muzeele din subordinea MŢC între orele 10 şi 18. De la ora 18, sediul principal va găzdui şi un recital de vioară, susţinut de Andrada Ciupeiu.

Zilele MŢC continuă pe 19 mai, între orele 10 şi 13, cu seminarul "Securitatea Europei de Sud Est şi importanţa componentei transatlantice în contextul conflictului din Ucraina" (la sediul MŢC, str. Armatei Române).

Pe 20 mai va mai fi vernisată o expoziţie denumită "Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecţia jurnalistului Dinicu Braghină UARF". Evenimentul este programat de la ora 12 la MoO (Cetate).

Ultimele evenimente din programul Zilelor MŢC sunt: Prezentarea cărţilor tipărite de specialiştii muzeului la Editura MŢC şi la alte edituri, în perioada 2020-2022, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, de la ora 12; Marşul Memoriei, organizat în memoria evreilor care au pierit în timpul Holocaustului, pe 25 mai, de la ora 14, pe traseul: Memorialul Deportaţilor (de lângă Sinagoga Ortodoxă, situată pe strada Mihai Viteazul nr. 1) - Parcul Nicolae Bălcescu - Memorialul Eva Heyman. Participă elevi de la diverse şcoli; Sesiune de Rapoarte Arheologice cu specialişti în domeniu din toată ţara, perioada 26-28 mai.

Programul complet al Zilelor MȚC:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON