Indiferent că stau la case sau la blocuri, orădenii trebuie să plătească pentru deşeurile pe care le aruncă. Iar dacă nu vor să le colecteze separat şi nici să achite facturi în funcţie de volumul de gunoaie generat, nu vor scăpa de taxa specială impusă de Primărie.
Din 1 iunie, Oradea are o taxă de salubritate în valoare de 27,5 lei pentru fiecare persoană fără contract cu RER Vest. Situaţie în care se află 4% dintre orădenii de la case şi 15% dintre asociaţiile de la blocuri...
Toată lumea plăteşte
În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local, aleşii orădenilor au adoptat procedura de aplicare a taxei speciale de salubritate, după ce anterior au decis ca nivelul acesteia să fie de 27,5 lei/persoană.
Taxa specială se instituie pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, instituţiile publice şi persoanele juridice care nu au încheiat un contract de salubritate cu operatorul autorizat, precum şi pentru cei care au contracte, dar nu şi-au plătit facturile. Taxa e valabilă şi pentru asociaţiile de proprietari, cu menţiunea că valoarea ei nu va fi plătită de asociaţie, ci de fiecare locatar în parte.
Cuantumul taxei se calculează pentru fiecare persoană care locuieşte cel puţin o lună calendaristică într-un imobil, dar impunerea se face pentru proprietar. Altfel spus, în cazul unei familii formate din doi părinţi şi doi copii, valoarea datorată de proprietarul locuinţei se ridică la 110 lei lunar.
RER prestează pentru toţi
Conform regulamentului, proprietarii sunt obligaţi să declare câte persoane locuiesc în gospodărie. În caz contrar, Poliţia Locală va stabili taxa din oficiu, luând datele de la Evidenţa Populaţiei. Într-un apartament sau o casă în care nici o persoană nu are domiciliu sau flotant, taxa se va calcula pentru 2,5 persoane. Singurii care vor fi scutiţi sunt proprietarii care vor dovedi, prin facturi de utilităţi, că imobilul este nelocuit.
Plata taxei se va face lunar, până la data de 10, după care se aplică majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună. Cu banii încasaţi, Primăria va plăti firma RER Vest, deoarece operatorul colectează deşeurile de la toţi orădenii, indiferent că au contract sau nu, că plătesc sau nu facturile.
Notificaţi, amendaţi, taxaţi
Cu toate că taxa specială este deja în vigoare, orădenii vor fi puşi la plată cel mai devreme în luna următoare. „Scopul nostru nu este să încasăm taxa, ci să-i determinăm pe cetăţeni să încheie contracte. E anormal să existe orădeni sau asociaţii fără contract de salubrizare”, spune primarul Florin Birta (foto).
Pentru început, Poliţia Locală îi va notifica pe cei fără contract, oferindu-le un termen de conformare de 15 zile. Dacă tot nu vor semna cu RER Vest, vor fi amendaţi în baza Regulamentului local de salubritate, care prevede sancţiuni între 200 şi 500 lei, iar după alte 10 zile, dacă nici atunci nu vor încheia contractele, vor fi obligaţi să plătească taxa lunară.
„Răul cel mai mic”
Potrivit RER Vest, la sfârşitul săptămânii trecute, 96% dintre orădenii de la case au un contract de salubritate, în timp ce la asociaţii ponderea este de 85%. Preşedinţii care se opuneau contractului nou cu operatorul recunosc că taxa de salubritate le-a forţat mâna.
„Am semnat, pentru că e răul cel mai mic. Nu pot să-mi asum responsabilitatea costului de 27,5 lei pe locatar. Dar susţin în continuare că, dacă strângem rândurile şi deschidem un proces, vom câştiga”, spune Dan-Zian Han (foto), preşedintele Asociaţiei Dacia 113. Acesta crede că dacă RER Vest ar tarifa la kilogram, nu la volum, şi la un preţ mai mic, iar asociaţiile ar putea stabili şi frecvenţa golirii containerelor, toată lumea ar fi mulţumită.
Şmecherie de Rogerius
În schimb, Ioan Horvath (foto), preşedintele Coaliţiei Rogerius şi al Asociaţiei Şelimbărului 1, cel mai vocal contestatar al companiei de salubritate şi al municipalităţii, nu a semnat contractul de salubritate cu RER Vest, ci doar actul adiţional anexat acestuia, care prevede că până la finalul anului se plătește un tarif unic, de 17,88 lei/persoană. „Am cerut RER să anexe actul adiţional contractului vechi, dacă oricum în aprilie au emis o factură în baza lui”, spune Horvath.
Reprezentanţii RER Vest şi ai Primăriei spun însă că actul adiţional e valabil doar după semnarea contractului nou. „Aşa ceva nu există, este nul, dacă nu se semnează şi contractul. Asociaţia va figura ca una fără contract”, spune Birta. Drept urmare, Poliţia Locală va notifica şi această asociaţie, ca pe celelalte 130 care încă nu au contract, ca să decidă ce preferă: factura sau taxa...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.