URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2021, 14:33

Vrei, nu vrei, plăteşti! Orădenii şi asociaţiile de proprietari care refuză să încheie un contract de salubritate vor plăti o taxă specială

Vrei, nu vrei, plăteşti! Orădenii şi asociaţiile de proprietari care refuză să încheie un contract de salubritate vor plăti o taxă specială SEPARAT. Orădenii pot fi amendaţi dacă nu colectează deşeurile separat. Regulamentul local de salubritate prevede că gunoaiele trebuie sortate în trei fracţii: reciclabile, biodeşeuri şi resturi reziduale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că stau la case sau la blocuri, orădenii trebuie să plătească pentru deşeurile pe care le aruncă. Iar dacă nu vor să le colecteze separat şi nici să achite facturi în funcţie de volumul de gunoaie generat, nu vor scăpa de taxa specială impusă de Primărie.

Din 1 iunie, Oradea are o taxă de salubritate în valoare de 27,5 lei pentru fiecare persoană fără contract cu RER Vest. Situaţie în care se află 4% dintre orădenii de la case şi 15% dintre asociaţiile de la blocuri...

Toată lumea plăteşte

În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local, aleşii orădenilor au adoptat procedura de aplicare a taxei speciale de salubritate, după ce anterior au decis ca nivelul acesteia să fie de 27,5 lei/persoană.

Taxa specială se instituie pentru persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, instituţiile publice şi persoanele juridice care nu au încheiat un contract de salubritate cu operatorul autorizat, precum şi pentru cei care au contracte, dar nu şi-au plătit facturile. Taxa e valabilă şi pentru asociaţiile de proprietari, cu menţiunea că valoarea ei nu va fi plătită de asociaţie, ci de fiecare locatar în parte.

Cuantumul taxei se calculează pentru fiecare persoană care locuieşte cel puţin o lună calendaristică într-un imobil, dar impunerea se face pentru proprietar. Altfel spus, în cazul unei familii formate din doi părinţi şi doi copii, valoarea datorată de proprietarul locuinţei se ridică la 110 lei lunar.

RER prestează pentru toţi

Conform regulamentului, proprietarii sunt obligaţi să declare câte persoane locuiesc în gospodărie. În caz contrar, Poliţia Locală va stabili taxa din oficiu, luând datele de la Evidenţa Populaţiei. Într-un apartament sau o casă în care nici o persoană nu are domiciliu sau flotant, taxa se va calcula pentru 2,5 persoane. Singurii care vor fi scutiţi sunt proprietarii care vor dovedi, prin facturi de utilităţi, că imobilul este nelocuit.

Plata taxei se va face lunar, până la data de 10, după care se aplică majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună. Cu banii încasaţi, Primăria va plăti firma RER Vest, deoarece operatorul colectează deşeurile de la toţi orădenii, indiferent că au contract sau nu, că plătesc sau nu facturile.

Notificaţi, amendaţi, taxaţi

Cu toate că taxa specială este deja în vigoare, orădenii vor fi puşi la plată cel mai devreme în luna următoare. „Scopul nostru nu este să încasăm taxa, ci să-i determinăm pe cetăţeni să încheie contracte. E anormal să existe orădeni sau asociaţii fără contract de salubrizare”, spune primarul Florin Birta (foto).

Pentru început, Poliţia Locală îi va notifica pe cei fără contract, oferindu-le un termen de conformare de 15 zile. Dacă tot nu vor semna cu RER Vest, vor fi amendaţi în baza Regulamentului local de salubritate, care prevede sancţiuni între 200 şi 500 lei, iar după alte 10 zile, dacă nici atunci nu vor încheia contractele, vor fi obligaţi să plătească taxa lunară.

„Răul cel mai mic”

Potrivit RER Vest, la sfârşitul săptămânii trecute, 96% dintre orădenii de la case au un contract de salubritate, în timp ce la asociaţii ponderea este de 85%. Preşedinţii care se opuneau contractului nou cu operatorul recunosc că taxa de salubritate le-a forţat mâna.

„Am semnat, pentru că e răul cel mai mic. Nu pot să-mi asum responsabilitatea costului de 27,5 lei pe locatar. Dar susţin în continuare că, dacă strângem rândurile şi deschidem un proces, vom câştiga”, spune Dan-Zian Han (foto), preşedintele Asociaţiei Dacia 113. Acesta crede că dacă RER Vest ar tarifa la kilogram, nu la volum, şi la un preţ mai mic, iar asociaţiile ar putea stabili şi frecvenţa golirii containerelor, toată lumea ar fi mulţumită.

Şmecherie de Rogerius

În schimb, Ioan Horvath (foto), preşedintele Coaliţiei Rogerius şi al Asociaţiei Şelimbărului 1, cel mai vocal contestatar al companiei de salubritate şi al municipalităţii, nu a semnat contractul de salubritate cu RER Vest, ci doar actul adiţional anexat acestuia, care prevede că până la finalul anului se plătește un tarif unic, de 17,88 lei/persoană. „Am cerut RER să anexe actul adiţional contractului vechi, dacă oricum în aprilie au emis o factură în baza lui”, spune Horvath.

Reprezentanţii RER Vest şi ai Primăriei spun însă că actul adiţional e valabil doar după semnarea contractului nou. „Aşa ceva nu există, este nul, dacă nu se semnează şi contractul. Asociaţia va figura ca una fără contract”, spune Birta. Drept urmare, Poliţia Locală va notifica şi această asociaţie, ca pe celelalte 130 care încă nu au contract, ca să decidă ce preferă: factura sau taxa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Halucinez,deci exist
Un articol care se repeta,sa ne intre bine in cap.Greu.Greu de cap. Ce e limpede e ca gunoiul oradeanului de la bloc,majoritar,contractor rer,s-a scumpit cu 50%, de la 12 la 19 lei.Ceea ce,la nivel de Oradea,e un fleac,sa recunoastem. Interesant va fi pentru cineva care are o casa/imobil in oradea,dar el nu sta pe-acasa,din vina lui,desigur.Acesta va fi executat cu o taxa speciala de 27.5lei x 2.5=68,75 lei/luna... " Într-un apartament sau o casă în care nici o persoană nu are domiciliu sau flotant, taxa se va calcula pentru 2,5 persoane. " deci 70 lei/luna, plus penalitati: "Plata taxei se va face lunar, până la data de 10, după care se aplică majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună". Deci cam 900 lei/an.Pentru RER,pentru patrie,deutschland uber alles. Impozitul o fi 2-300 pe an. Per total un update de 300%. Da' merita...
Postat 09 Iunie 2021, 20:54 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON