URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2018, 07:30

Vladimir Putin “flutură” racheta care nu poate fi doborâtă de nimeni: „Încă nu există aşa ceva în lume!” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În discursul anual despre starea naţiunii, care intervine cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia dezvoltă o rachetă, botezată Sarmat, care nu poate fi oprită de sistemele americane antirachetă. Noile tehnologii ruseşti în materie de armament nu au egal în lume, a subliniat liderul de la Kremlin.  

Preşedintele rus a declarat că Rusia a început dezvoltarea unei noi generaţii de rachete, subliniind totuşi că nu ameninţă pe nimeni şi nici nu intenţionează să atace pe cineva, în pofida dezvoltării armamentului strategic de înaltă precizie. „A început faza activă a testelor cu noul sistem de rachete care conţine o rachetă intercontinentală grea pe care am numit-o Sarmat. Acest sistem de rachete va înlocui sistemul Voievod creat în perioada URSS. Posibilităţile Sarmat sunt mult mai mari. Numărul şi puterea vectorilor de luptă sunt mai mari decât în cazul Voievod. Acest sistem poate fi utilizat în orice condiţii şi orice situaţie. Sarmat este o armă redutabilă. Sistemul de apărare antirachetă nu constituie un obstacol pentru ea", a avertizat Vladimir Putin.  

"Dar nu ne-am limitat la aceasta. Am început să dezvoltăm sisteme care nu utilizează în general o traiectorie balistică. O rachetă de croazieră la joasă altitudine cu o încărcătură nucleară şi o traiectorie imprevizibilă este invulnerabilă pentru toate sistemele existente de apărare antirachetă", a afirmat preşedintele rus. "Testele fac posibilă trecerea la un nou tip de armament cu o racheta de croazieră cu o gamă nelimitată de acţiune şi echipată cu sursă de energie nucleară. După cum ştiţi, încă nu există aşa ceva în lume", a concluzionat Putin.  

De asemenea, în discursul său, preşedintele rus a declarat că Moscova a înregistrat succese şi în dezvoltarea armamentului cu laser. „În Rusia, au fost dezvoltate vehicule fără pilot, care depăşesc viteza submarinelor şi torpilelor. Este fantastic”, s-a lăudat Putin. În plus, liderul de la Kremlin a anunţat că Moscova deţine deja arma hipersonică, iar noul sistem hipersonic al Rusiei a fost deja desfăşurat în sudul ţării începând cu 1 decembrie 2017.

„Când URSS a dispărut, Rusia era în plină datorii, economia nu funcţiona şi "partenerii occidentali" au decis că Moscova nu poate fi luată în considerare”, a mai spus şeful statului rus. „După ce Statele Unite s-au retras din tratatul ABM, Washingtonul a declarat că sistemul lor de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Moscovei. Autorităţile americane au declarat că Rusia "poate face orice vrea", a reamintit şeful statului rus, arătând că acum situaţia diferă radical: „Oamenii din întreaga lume ştiu acum denumirile armamentul rusesc”.

Cea mai puternică rachetă nucleară construită vreodată, Sarmat, poreclită "Satana 2" de către NATO, atinge o viteză de 7 km pe secundă şi este de 2.000 de ori mai puternică decât bombele atomice care au lovit Hiroshima şi Nagasaki în 1945. Potrivit Adevărul, rachetele au o rază de acţiune de 10.000 km, pot ajunge în Marea Britanie în cel mult 13 minute, pot fi atinge şi oraşe de pe coasta de vest şi de est ale Statelor Unite, şi nu pot fi interceptate de sistemele anti-rachetă ale NATO şi nici de radare. Totodată, noua rachetă hipersonică poate livra 40 de megatone de focoase. O singură racheta RS-28 Sarmat este prevăzută cu 16 focoase nucleare şi este capabilă să distrugă o zonă de mărimea Franţei sau de mărimea statului Texas, mai scrie sursa citată.  

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a afirmat joi că elementele sistemului antirachetă al NATO desfăşurate în Polonia, România şi Alaska sunt asemenea unei "umbrele găurite". "Reiese că umbrela antirachetă are găuri", a declarat Şoigu. Ministrul rus al apărării a fost citat spunând că aceste "găuri" au devenit vizibile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în discursul său de mai devreme, că Rusia a început dezvoltarea unei noi generaţii de arme nucleare. Serghei Şoigu a mai afirmat că ţările NATO încearcă să atragă Rusia într-o nouă cursă a înarmării, însă noile arme nucleare vor contribui la evitarea acestui scenariu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON