URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2023, 14:29

Verdict final în cazul pacientului epileptic "liniştit" cu pumnii de personalul secţei de Psihiatrie din Oradea: vinovaţii au primit pedepse cu... amânare

Verdict final în cazul pacientului epileptic 'liniştit' cu pumnii de personalul secţei de Psihiatrie din Oradea: vinovaţii au primit pedepse cu... amânare foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul cadrelor medicale de la Secţia de Psihiatrie acuzate că au agresat un pacient: cei care l-au bătut - un infirmier şi un asistent medical - au primit pedepse cu amânarea aplicării, în timp ce pentru medicul şef de secţie, care nu a reclamat agresiunea şi a încercat să convingă victima să-şi retragă plângerea, instanţa a renunţat de-a dreptul la aplicarea vreunei sancţiuni.

Liniştit cu pumnii

Cazul este unul despre care BIHOREANUL a relatat deja. Victima este un orădean care a suferit un accident rutier de pe urma căruia a rămas cu sechele şi are des convulsii, motiv pentru care a fost internat în mai multe rânduri la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.

În seara de 24 ianuarie 2020, în timp ce se afla din nou la spital, l-a sunat soţia şi, ca să nu-şi deranjeze colegul de salon, a ieşit pe coridor să discute. Acolo l-a găsit infirmierul Cristian Mălan, care i-a cerut să intre în cameră, dar pentru că voia să termine convorbirea, pacientul nu s-a conformat imediat. 

Înfuriat, infirmierul l-a chemat pe asistentul medical Pintyak Atilla şi, împreună cu acesta, l-au imobilizat şi l-au dus în cameră, lovindu-l cu pumnii peste spate şi în zona coastelor, ca să nu se zbată. Acolo, bărbatul a fost legat de pat şi i s-a administrat un sedativ ca să adoarmă, iar telefonul, care i-a căzut în timpul îmbrâncelii, a dispărut.

Sfătuit să tacă

A doua zi, orădeanul s-a plâns medicului său curant, Alin Petriş, care, în loc să reclame agresiunea, l-a sfătuit să uite şi el, deoarece "va mai ajunge internat la Spitalul de Psihiatrie". Orădeanul le-a povestit, însă, rudelor venite în vizită, iar soţia lui a sunat imediat la 112. Poliţiştii i-au recomandat ca după externare să-l prezinte la analize, apoi să formuleze o plângere penală împotriva agresorilor.

Aşa a ajuns povestea în anchetă penală, iar în martie 2021 în dezbaterea Judecătoriei Oradea, cu trei inculpaţi: infirmierul Cristian Mălan şi asistentul medical Pintyak Atilla, acuzaţi de purtare abuzivă, respectiv medicul şef de secţie Alin Petriş, inculpat pentru omisiunea sesizării și influenţarea declaraţiilor.

În faţa instanţei, la fel ca în faţa procurorilor, cei trei au încercat să decredibilizeze victima, susţinând că a avut halucinaţii, că şi-a provocat singură leziunile, aducând ca martor şi o colegă care a susţinut că omul a fost agitat, că şi-a spart telefonul, iar cei doi doar "l-au condus paşnic" până la pat, unde l-au legat pentru 10 minute, ca să nu-şi mai facă rău.

Ba mai mult, cadrele medicale s-au declarat chiar dispuse să-şi dovedească nevinovăţia la poligraf, pe care apoi tot ele l-au refuzat, "cu justificări puerile", după cum arată hotărârea pronunţată în caz pe 26 ianuarie în acest an. 

"Pacientul, persoană cu discernământ, calmă şi fără manifestări specifice afecţiunii medicale pentru care a fost internat, în mod nejustificat a fost agresat fizic şi imobilizat la pat pentru o perioadă însemnată", s-a consemnat în sentinţa prin care Mălan şi Pintyak au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare cu suspendare, 90 zile de muncă în folosul comunităţii şi daune morale de 10.000 lei către victima lor.

Medicul a scăpat cu un simplu avertisment, pe motiv că este "o persoană bine integrată social" şi cu posibilităţi de îndreptare, iar "aplicarea sancţiunii avertismentului este suficientă pentru corectarea conduitei sale". 

Pedepse amânate

Verdictul i-a nemulţumit şi pe procurori, care ar fi vrut pedepse mai aspre, dar şi pe cei trei inculpaţi, care ar fi vrut să scape. Cu toţii au atacat hotărârea, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea, unde, luna trecută, instanţa a "îmblânzit" şi mai tare verdictul.

Astfel, în cazul infirmierului şi al asistentului medical, judecătorii au înlăturat dispoziţia de condamnare, stabilind în sarcina lor câte o pedeapsă de 1 an, cu amânarea aplicării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care cei doi vor trebui să presteze câte 40 zile de muncă în folosul comunităţii şi au rămas obligaţi să plătească daunele morale de 10.000 lei pacientului agresat.

"Curtea reţine că în mod cert partea civilă a fost lovită în repetate rânduri cu obiecte contondente. Cu alte cuvinte, partea civilă nu s-a lovit într-o pretinsă cădere ca urmare a unei crize de epilepsie, aşa cum insinuează inculpaţii şi nici nu s-a autoagresat", se precizează în soluţia Curţii de Apel. Pe de altă parte, însă, instanţa a arătat că "va manifesta clemenţă faţă de cei doi inculpaţi având în vedere că apreciem munca acestora, care este una stresantă şi considerăm că faptele ce fac obiectul cauzei reprezintă o excepţie în activitatea lor profesională".

În cazul medicului, care i-a cerut victimei să "uite" de incident, instanţa a dispus renunţarea la aplicarea oricărei pedepse. Deși au reţinut că "în mod evident, aceste afirmaţii făcute de un medic faţă de un pacient sunt de natură să-l intimideze în contextul în care, în discuţia cu inculpatul, persoana vătămată se plângea de faptul că a fost agresat de personalul spitalului şi dorea să facă pângere penală", judecătorii au avut în vedere că "inculpatul este o persoană bine integrată în societate, fără antecedente penale, medic primar într-un spital de psihiatrie, cu o vechime considerabilă, fiind de notorietate că pacienţii săi sunt printre cei mai dificili", mai scrie în soluţie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON